Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Η χώρα παραδίδεται αμαχητί...

Θυμήθηκα την πολλές φορές δημοσιευμένη στο διαδίκτυο ομιλία που αποδίδεται στον Κίσινγκερ (το 1976 νομίζω) σχετικά με την Ελλάδα, τους Έλληνες και το Ελληνικό πρόβλημα. Δεν έχει σημασία αν η ομιλία αυτή έγινε πράγματι από οποιονδήποτε, ή αν είναι ένα ακόμα αμερικάνικο think tank, σημασία έχει ότι οι στόχοι που περιγράφονται και οι τρόποι επίτευξής τους , εφαρμόζονται ήδη και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Με λίγα λόγια το περιεχόμενο της ομιλίας ήταν πως η Ελλάδα, οι Έλληνες, λαός δύστροπος και αχαλιναγώγητος είναι σοβαρό εμπόδιο στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και τον έλεγχο που ανέκαθεν επεδίωκαν στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, και ο τρόπος για να χτυπηθούν είναι να αποκοπούν από τις ρίζες τους για τις οποίες τόσο περηφανεύονται. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χτυπώντας τη γλώσσα, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, την θρησκεία. Αυτοί οι παράγοντες είναι στην Ελλάδα πολύ ισχυροί με δεδομένη την αμιγή σύνθεση του πληθυσμού κάτι που πολύ σπάνια συναντάται σε άλλες χώρες.
Στην δεκαετία του 80 ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού «συνέλαβε» την ιδέα να φέρει στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας, ελληνικής καταγωγής πολίτες των χωρών του Ευξείνου Πόντου και να τους εγκαταστήσει στη Θράκη με σκοπό να ισοσκελίσει την πληθυσμιακή αύξηση της μουσουλμανικής μειονότητας. Το σχέδιο εφαρμόστηκε, αλλά..
Μαζί με τους νόμιμα εισερχόμενους στην Ελλάδα, εισέρευσαν κατά δεκάδες χιλιάδες άλλοι με πλαστά χαρτιά, κι άλλοι χωρίς καθόλου (που τάχα τα ‘χασαν στο ταξίδι), όλοι οραματιζόμενοι μια γη της επαγγελίας στην οποία θα ξεκινούσαν μια νέα ζωή. Τους εγκατέστησαν σε κάτι υποτυπώδεις οικισμούς στη Θράκη και πέραν αυτού τίποτα. Ούτε χωράφια ούτε εργασία, ούτε παραπέρα μέριμνα. Το αποτέλεσμα ήταν φεύγουν και να ψάχνουν τη τύχη τους σε άλλες περιοχές και να διασπαρούν σε όλη την Ελλάδα. Από την Αλβανία κάθε μέρα εκατοντάδες περνούσαν τα σύνορα η υποτυπώδης φύλαξη των οποίων γινόταν για τα μάτια του κόσμου. Κανείς δεν νοιαζόταν για το ποιος μπαίνει στη χώρα κι όταν ξεκίνησε η φάμπρικα από την Τουρκία, το κόλπο ολοκληρώθηκε. Βέβαια οι μεγαλοεργολάβοι (Ολυμπιάδες, Εγνατίες, Μετρό, Αττικές οδοί κλπ) χρειαζόταν φτηνά χέρια και ο σκοπός αγίασε τα μέσα. Σήμερα είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα.
Κάποια ανύποπτη στιγμή η κ. Διαμαντοπούλου, επίτροπος τότε, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να καθιερωθεί η Αγγλική σαν δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους, η ομάδα της κ. Δραγώνα «επεξεργάστηκε» την Ιστορία που θα διδάσκονταν οι νέες γενιές, το «Εθνική» έφυγε από τον τίτλο του υπουργείου «Παιδείας» όπως και από το «Άμυνας», η Εκκλησία έβαλε κι αυτή το χεράκι της στη δημιουργία τριβών με την κοινή γνώμη, ο πίνακας «η Ελλάς ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη


κατέβηκε από τον τοίχο πίσω από το γραφείο του πρωθυπουργού πριν την πρώτη επίσκεψη Ερντογάν στον Παπανδρέου, δεν ξανατοποθετήθηκε και αντικαταστάθηκε από έναν μπλε φόντο,
τα μαχητικά μας δεν κάνουν πια αναχαιτίσεις πάνω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η χώρα που ανέκαθεν δεν είχε και πολλούς φίλους στο εξωτερικό, άρχισε να μην έχει και στο εσωτερικό. Μόνο αφέντες έχει κι εδώ και έξω, που της φέρονται σαν δουλικό.
Το σχέδιο, αν πράγματι υπάρχει, δείχνει να πηγαίνει καλά… αλλά επειδή ο χρόνος δεν φαίνεται να επαρκεί, η παρούσα κατάσταση εξασφαλίστηκε ότι θα επιμηκυνθεί για τουλάχιστον άλλα 15 χρόνια. Γιατί η "οικονομική κρίση" δεν αφορά μόνο την οικονομία. Είναι και το μέσο για τη διαχείριση άλλου είδους κρίσεων.

14 σχόλια:

  1. Κι εγώ νόμιζα ότι ο μπλε φόντος ήταν για να προσεγγίσει ο ΓΑΠας τους ΝΔούδες. Σα να μην έφτανε η πολιτική του γι' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σώπα βρε swell, οι διαφορές είναι οφθαλμοφανείς ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελος πάντων ας ξεπεράσουμε την αντιγαπίτιδα του swell :)
    Η αλλοίωση του πληθυσμού εχει αρχίσει να φαίνεται απο το 1990 και μετά με την εισροή, ανεξέλεγκτη, Αλβανών και ασιατών αργότερα.
    Ολοι αυτοί θα απαιτούν δικαιώματα για να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ετσι θα αλλοιωθεί και ο κοινωνικός και ο θρησκευτικός χαρακτήρας μας.
    Για τη γλώσσα, δεν ξεχνάμε την μαλ... που ειπε η Διαμαντοπούλου και που κάθε φορά που το σκέφτομαι αυτό της τραβάω και απο δυό μούτζες ... ειναι και καιτ άλλο που συμβαίνει ανεξέλεγκτα :
    Οι πιτσιρικάδες γράφουν στο Ιντερνετ με greeklish ! Αν τους πεις να γράψουν ελληνικά σου λένε οτι βαριούνται να αλλάζουν γλώσσα ή οτι δεν ξερουν ορθογραφία ...
    Τι μένει ;
    Α, εθνική κυριαρχία, ναι αυτο το θέμα το καυτό που θα ειναι το τελευταίο μας οχυρό.
    Στο μπλογκ του Swell ειχα γράψει πρόσφατα οτι η χώρα δέχεται ίσως πιέσεις για εκχώρηση εθνικού πλούτου. Απο χρόνια τώρα μάλλον γίνεται αυτό.
    Βρέθηκε εκει άλλος μπλόγκερ και γέλασε, κι εγω το εξέλαβα αυτο ως ειρωνία και χλευασμό απο μέρους του. Να όμως που και εσυ κάτι τέτοιο λες.
    Πάει κι αυτό τι έμεινε ;;; Ξέχασα κατι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για όλα αυτά τζονάκο, ξέρεις πόσοι φίλοι μου λένε "ε, και;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαντάζομαι.
    Ωχαδερφισμός μεχρι αηδίας.
    Και μετά φταίνει όλοι οι άλλοι.
    Οι ίδιοι που δεν κάνουν τίποτα, ποτέ δεν φταίνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως εγώ δεν κατάλαβα πού κολλάνε όλα αυτά. Δηλαδή κάτι σαν εθνικιστικό συνονθύλευμα είδα χωρίς να αντιλαμβάνομαι την ερμηνεία τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @δείμε, ούτε εγώ κατάλαβα τι εννοείς. Γίνεσαι πιό σαφής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω ήμουν σαφής. Πολύ εθνικιστικό βγήκε αυτό το post. Αλλά και πάλι δεν κατάλαβα. Κατηγορείς την κυβέρνηση ή άλλη κυβέρνηση ότι ξεπουλούν τη χώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε δείμε, η άποψη που εκφράζω είναι οτι τα τελευταία 35 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δείχνουν να διαδέχονται η μία την άλλη στην εξυπηρέτηση σχεδίων που είναι σε βάρος της χώρας και μάλιστα πιστεύω οτι το κάνουν συνειδητά. Ποιοί είναι οι σχδιαστές λίγη σημασία έχει. Το γεγονός οτι βρισκόμαστε σε μια περίοδο ιδιότυπης κατοχής που οι αποφάσεις για το αύριο παίρνονται με κριτήρια άλλων, δεν είναι αποτέλεσμα ενός, πέντε ή δεκαπέντε ετών. Όσο για το "εθνικιστικό" που λες, είναι συγκεκριμένος όρος που δν έχει να κάνει με το αν ΄θεωρώ πως η χώρα έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι. Δεν αισθάνομαι την παραμικρή αντιπάθεια για ΄κάθε τι ξένο, είτε είναι άνθρωπος, είτε θρησκεία, κοινωνική αντίληψη ή κοσμοθεωρία. Κατάγομαι κατά 50% από πρόσφυγα, αλλά θα ήθελα όπως οι δικοί μας ξενητεύτηκαν και πρόκοψαν σε άλλες χώρες κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, έτσι να γινόταν κι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με κάλυψες. Βέβαια έχω μερικές ενστάσεις -που ρέπουν προς τον εθνικισμό- στο άρθρο σου. Πχ διαφωνώ με τη συνομωσιολογική θέση για το βιβλίο Ιστορίας της Ρεπούση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @δείμε, είμαι ξέρεις λίγο ως αρκετά μεγάλος και τα χρόνια με κάναν καχύποπτο. Για την Ρεπούση, θεωρώ οτι στα 10 μεγαλύτερα προβλήματα της Παιδείας μας δεν είναι ο τρόπος που διδάσκεται η Ιστορία. Αλλά μια και ανοίξαμε κουβέντα, πες μου -έτσι από περιέργεια- για τον πίνακα στο γραφείο του πρωθυπουργού, τι εξήγηση δίνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό για τον πίνακα από εσένα το έμαθα. Δεν ήξερα κάτι συγκεκριμένο. ότι βέβαια μερικές φορές μπροστά στο φόβο για τον άλλον, οι Έλληνες έγιναν ραγιάδες είναι κάτι δεδομένο (ίσως έτσι έγινε και τόσο αγαπητός ο Στεφανόπουλος με εκείνη την επιθετική ομιλία του στον Κλίντον). Ραγιαδισμό τ' ονομάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eμένα μπορεί να με κάλυπτε η εξήγηση για τον πίνακα αν κάποιος μου έλεγε οτι τον αφαίρεσαν και σε αντάλλαγμα οι μπουνταλάδες θα πάψουν να μας μοστράρουν τον Κεμάλ παντού. Αν και δεν θα τον γλυτώσουμε, αν μπουν στο ευρώ θα τον βάλουν στο ευρώ τους.
    @ δείμος εμένα δεν μου φάνηκε πολύ εθνικιστικό το άρθρο, άλλαωστε εχω διαβάσει πολλές φορές αυτο το μπλογκ και ξέρω οτι ο ιδιοκτήτης εχει εξαιρετικά καλή ματιά και συχνά θέτιε θέματα πιο πολύ για διερεύνηση και συζήτηση παρά ως τετελεσμένα.
    Κινήσεις οπως η ιστορία της Ρεπούση αν γίνονταν σε όλες τις βαλκανικές χώρες θα μειωνόταν αυτός ο αρχαίος εθνικισμός στην περιοχή. Αρκεί βέβαια όλοι οι λαοί να διδάσκονται την ίδια ιστορία και όχι άλλα ο ένας κι άλλα ο άλλος. Ο ΓΑΠ το ειχε προτείνει αυτο παλιότερα, ενα βαλκανικό βιβλίο ιστορίας, το ίδιο για όλες τις χώρες.
    Νομίζω οτι δίκαια αγανακτεί συχνά ο ΑΘΛΙΟΙ ( ο άθλιοι ; τελος πάντων ) γιατι αυτά που τον ανησυχούν, ειναι πράγματα που ανησυχούν πολλούς σκεπτόμενους πολίτες.
    Εχω δει σε άλλα μπλογκς κατι συνονθυλεύματα άλλο πράμα ! Εκει κι αν δε βγάζεις άκρη. Δεν το λεω αυτο ως αυτόκλητος συνήγορος του μπλογκ αυτού. Δεν είμαι.
    Ανησυχώ και εγω για οσα γράφει.

    Και μια και @συναντηθήκαμε εδω θα χαρώ να σε διαβάζω, σε εχω πετύχει συχνά εδω κι εκει μα δεν ετυχε να σε διαβάσω κι ας ειμαι 6 χρόνια μπλόγκερ. Χαίρω πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @δείμε, σωστός ο χαρακτηρισμός "ραγιαδισμός" άλλοι θα το πουν διπλωματί ή πολιτική, αλλά το γαμώτο είναι που δεν ξανατοποθετήθηκε έκτοτε. Και στην διακαναλική ένα μπλε ντουβάρι υπήρχε. Εκτός... αν τον στείλανε σε καμιά δημοπρασία ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να δω τι λέτε κι εσείς...