Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Κυριακή πρωί στον ΣΚΑΪ, συζήτηση για την οικονομική κατάσταση.

Συμμετέχουν ο κ. Γεννηματάς, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο κ. Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της ΝΔ, και ο εκπρόσωπος των εμπόρων της Αθήνας κ. Γιαννέτος. Σημασία δεν έχει ποιός είπε το κάθε τι από αυτά που συγκράτησα, σημασία έχει ότι όλα συνέτειναν στο ότι η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει.
Παραθέτω λοιπόν με δικά μου λόγια το ζουμί της συζήτησης, αλλά και κάποιες απόψεις που σχημάτισα από τα όσα άκουσα.
Αν το όποιο ελάχιστο τμήμα του πολιτικού κόσμου που έχει μείνει αλώβητο δεν αναλάβει ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, (πχ δημιουργία νέων σοβαρών και ελπιδοφόρων πολιτικών φορέων) τότε σύντομα "δεν θα υπάρχουν πολιτικά ζωντανοί για να θάψουν τους πολιτικά νεκρούς".
Λύση μπορεί να προωθηθεί και στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.
Αν δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάψει να είναι διακοσμητικό στοιχείο και απλός παρατηρητής των εξελίξεων και αναλάβει πρωτοβουλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης από άφθαρτα και αποδεδειγμένα ικανά πρόσωπα και όχι απαραίτητα από τον πολιτικό χώρο. Δεν μπορεί ο ίδιος χώρος που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή και που βαρύνεται με ποινικές έως προδοτικές ευθύνες να αναλαμβάνει την κάθαρση και την επιστροφή στην ευταξία. Το ότι δεν μπορεί φαίνεται και από τα ατελείωτα παζάρια στις εξεταστικές επιτροπές. Εξ άλλου και ο πρωθυπουργός δήλωσε τον φόβο του ότι «θα μας πάρουν με τις πέτρες».
Οι τρέχοντες χειρισμοί της κυβέρνησης θα έχουν σαν αποτέλεσμα το "στέγνωμα" της αγοράς τον "στραγγαλισμό" των οικογενειακών οικονομιών, συνεχείς αναλήψεις μικρομεσαίων αποταμιεύσεων και παραπέρα περιορισμό των κρατικών εσόδων.
Οι απεργιακές εκδηλώσεις σαν αυτές του ΠΑΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά, δεν καταφέρνουν παρά να σκάβουν βαθύτερα τον λάκκο για την οικονομία της χώρας.
Ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων και η εξωτερική πολιτική έχουν αδρανοποιηθεί και η μόνη δραστηριότητα είναι το πάνε - έλα για λεφτά. Η ισραηλινή πειρατεία πέρασε σχεδόν στο «ντούκου»
Και 500 φορές να αυξήσουν το φόρο σε τσιγάρα ποτά και καύσιμα, το πρόβλημα δεν θα λυθεί, αντίθετα θα μεγεθυνθεί αφού θα πέσει η κατανάλωση και το δημόσιο θα εισπράττει λιγότερα από πριν. Δεν μπορώ να καταλάβω στις οικονομικές σπουδές τους δεν περιλαμβανόταν η «απλή μπακαλική»; Δεν έχουν ακούσει ότι το κέρδος από 100 φτηνά κοστούμια είναι μεγαλύτερο από 10 ακριβά; Αυτοί μειώνουν τα εισοδήματα κι ακριβαίνουν όλα τ’ άλλα.
Αυτά τα ολίγα, θα ακολουθήσει η κ. Λ. Κατσέλη

1 σχόλιο:

  1. Είπαμε, οικονομία είναι η επιστημη που εξηγει τα πάντα όταν εχουν ήδη συμβεί.

    Αυτά τα ίδια είπα και γω σε μια συνάντηση με πολλούς σοφούς: Απο ποιόν θα μαζέψετε ΦΠΑ, όταν θα σταματησουμε να αγοράζουμε; Εγώ, που δεν ανήκω στη γενια των 800 Ευρώ, εχω μειώσει τις αγορές μου κατά 50%. Ρούχα, παπούτσια, ταξί, εστιατόρια, καφενεία, κομένα μαχέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να δω τι λέτε κι εσείς...