Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στην Ελάδα

1821
Λήγουν οι εργασίες της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης της Επιδαύρου.
Η Εθνοσυνέλευση κατάργησε τον θεσμό της αρχιστρατηγίας αφαιρώντας το αξίωμα από τον Δημ. Υψηλάντη και τον θεσμό του στρατιωτικού αρχηγού του Μωριά, αφαιρώντας τον από τον Κολοκοτρώνη. Επίσης κατάργησε τα χρώματα της Φιλικής Εταιρείας από την επαναστατική σημαία (μαύρο κόκκινο άσπρο) καθιερώνοντας για πρώτη φορά την σημερινή εθνική μας σημαία με το γαλάζιο και το λευκό. Την 1η Ιανουαρίου 1822 θα ψηφίσει το προσωρινό πολίτευμα της Ελλάδας ενώ στις 15 Ιανουαρίου θα εκδώσει την Επαναστατική Διακήρυξη.
1947
Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τίθεται σε ισχύ ο Α.Ν.509 «περί μέτρων ασφαλείας του κράτους, του πολιτεύματος, του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών».
Με τον νόμο αυτό, η κυβέρνηση Σοφούλη-Τσαλδάρη θέτει εκτός νόμου το ΚΚΕ και αρχίζει τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που «προπαγανδίζουν τας κομμουνιστικάς αρχάς».

6 σχόλια:

  1. Μεγάλες προσωπικότητες που σφράγισαν τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Δ. Υψηλάντης, ο Ανδρούτσος, απουσιάζουν από τη συνέλευση4. Αυτό δεν ήταν τυχαίο.
    Εκ των υστέρων φαίνεται και η τεράστια ευθύνη του Υψηλάντης που υποχώρησε και πάλι στις αξιώσεις των κοτζαμπάσηδων αντί να τραβήξει μια γραμμή ευθείας αντιπαράθεσης μαζί τους.
    Αν θέλαμε με δυο κουβέντες να χαρακτηρίσουμε την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου θα λέγαμε ότι με τη σύγκλησή της και ειδικότερα με τα αποτελέσματά της, η ηγεσία του αγώνα πέρασε στα χέρια των κοτζαμπάσηδων και των συντηρητικών στρωμάτων της αστικής τάξης που, όπως σημειώνει ο Γ. Ζέβγος, ήθελαν «να κόψουν κάθε δεσμό που 'χε η ελληνική επανάσταση από τον καιρό του Ρήγα με τις επαναστατικές - δημοκρατικές δυνάμεις και παραδόσεις και να τη συνδέσουν με τις αντιδραστικές δυνάμεις της Ιερής Συμμαχίας». Ο δρόμος, πλέον, ήταν πολύ δύσκολος για τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό να επιβάλλει τα δίκαιά του, να δει την υλοποίηση των οραμάτων του. Προσπάθησε όμως να το κάνει και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ταξική πάλη στο εσωτερικό της επανάστασης συνεχίστηκε με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Οι δύο σκληροί εμφύλιοι πόλεμοι, που ακολούθησαν, αν κι έφεραν την επανάσταση στο χείλος της καταστροφής, απεικονίζουν αυτή την πραγματικότητα.
    «Γράφει ο Douglas Dakin15- παρά την τόση συζήτηση περί δημοκρατικών αρχών, το Σύνταγμα απέβλεπε απλώς στην αντικατάσταση της παλιάς τουρκικής εξουσίας με μια ολιγαρχία προυχόντων».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 38 χρόνια μετά τη χούντα, ένας αγωνιστής κατά της δικτατορίας καταδικάζεται σε ισόβια. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται σαν κατηγορίες η δράση του κατά της χούντας.
    Κ. Αγαπίου.
    Ανεμίχθει ει τον κομμουνισμό, επηρεαζόμενος υπό του κομουνιστού πατρός του. Από της εισόδου του εις το ΕΜΠ, εν έτει 1965, συνανεστρέφετο κομμουνιστάς συνφοιτητάς του και ελάμβανε μέρος εις άπασας τας συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις της ΕΔΑ. Ετύγχανε βασικό στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη Πολυτεχνείου και διετέλεσε μέλος του κομματικού γραφείου Πολυτεχνείου. Την 21/7/66 έλαβε μέρος στα επεισόδια επί τη συμπληρώσει έτους από τον θάνατο του κομμουνιστού φοιτητού Πέτρουλα Σωτηρίου…Μετά την 21/4/67 εγκατέλειψε την οικία του και ανεμίχθη εις την παράνομον ανατρεπτικήν οργάνωσιν ΠΑΜ και ακολούθως εις την τοιαύτη φοιτητικήν οργάνωσιν «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ» με το ψευδώνυμο Μάρκος αναπτύξας αξιόλογον αντεθνικήν δραστηριότητα, δια την οποία το έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών εξέδωσε τα υπ’ αρ 20/68 και 4/69 εντάλματα συλλήψεως. Το Μάρτιο του 1970 διέφυγε λάθρα εις το εξωτερικό, ένθα ενετάχθη εις το εκεί κλιμάκιον τη οργανώσεως «ΡΉΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ» … «._

    -Από την δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του Κώστα Αγαπίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Μιχάλη, παρ' όλα τα παραπάνω σωστά, η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου δεν παύει να είναι το πρώτο βήμα για να λάβει υπόσταση το νέο ελληνικό κράτος, και σαν τέτοιο το θεωρώ ιστορικής σημασίας. Πάντα στην Ιστορία τα πράγματα παίρνουν διαφορετική μορφή στα μάτια των μετέπειτα ψύχραιμων παρατηρητών.
    βλέπω οτι έστειλες και δεύτερο, κάτσε να το δω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @μιχάλη, στο δεύτερο σχόλιο, 38 χρόνια μετά τη χούντα; το 2002 δηλαδή; στείλε μου ένα μέϊλ, δεν το ξέρω το θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Αγαπίου δικάστηκε για συμμετοχή στον ΕΛΑ το 2003 αν θυμάσαι. Τα στοιχεία απ΄ την δικογραφία ήταν από το φάκελό του που έγινε στο όνομα του νόμου που μνημονεύεις. Δηλ. παρ΄ ότι καταργήθηκε μετά την μεταπολίτευση, χρησιμοποιούν μάλλον και σήμερα στοιχεία (από φακέλους που κάηκαν) που τα θεωρούν νόμιμα και χρηστικά αναλόγως των περιστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Μιχάλη Ρ, α μάλιστα...τόσο καλά!
    Αυτοί κόβουν και ράβουν κατά το δοκούν...
    Ευχαριστώ για τον εμπλουτισμό των αναρτήσεών μου, είναι πολύ χρήσιμες γιατί όσοι διαβάζουν εμένα, διαβάζουν και τα σχόλια...
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να δω τι λέτε κι εσείς...