Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Αγοραπωλησίες


Στις αγοραπωλησίες τα συμφέροντα είναι πάντα συγκρουόμενα. Ο αγοραστής ζητάει την χαμηλότερη δυνατή τιμή για το προϊόν που θέλει να αγοράσει, σε αντίθεση με τον πωλητή που προσπαθεί να την κρατήσει όσο μπορεί ψηλότερα. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και στις περιόδους εκπτώσεων αν και τότε συνήθως τα εμπορεύματα είναι «δευτεράντζες». Και τώρα η χώρα βρίσκεται σε περίοδο γενικών εκπτώσεων αλλά αυτά που θέλει να πουλήσει δεν είναι β διαλογής.
Ο πρόλογος έχει να κάνει με τις παρακάτω παρατηρήσεις. Η τιμή της μετοχής του Ταχ. Ταμιευτηρίου έχει χάσει από 21/5/2010 10%, της ΔΕΗ 19%, της Αγροτικής 59% και της Εθνικής 48%. Οι απώλειες μεγαλώνουν συνεχώς και αν στην Εθνική η συμμετοχή του δημοσίου είναι πιά πολύ περιορισμένη, για τις άλλες τρείς τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Η ΔΕΗ θα πουληθεί σε τιμή πολύ μικρότερη από την λογιστική της αξία, όπως συνέβη και με τον ΟΤΕ του οποίου η τωρινή τιμή υπολογίζεται στο 1/3 αυτής με την οποία αγόρασαν οι Γερμανοί το ποσοστό που ήδη κατέχουν. Το ΤΤ έχει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη χώρα και στην Αγροτική είναι υποθηκευμένο πάνω από το 60% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Αυτά δεν είναι αγοραπωλησίες στις οποίες κάτι θα αλλάξει χέρια έναντι κάποιου τιμήματος. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κολώνες στις οποίες στηρίζεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτές καθ’ αυτές τις επιχειρήσεις. Όταν στην ύπαιθρο το ΤΤ έχει σχεδόν αποκλειστικά το αλισβερίσι, συντάξεις καταθέσεις αναλήψεις, και όλη η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή εξαρτάται από την ΑΤΕ, είναι δυνατό να παραδοθούν σε ξένα χέρια που θα λειτουργούν ανεξέλεγκτα; Και για την ΔΕΗ, όποιος θέλει να σπάσει το μονοπώλιο, ας στήσει μια δική του μονάδα παραγωγής με αέριο, ήλιο, άνεμο με ότι διάολο θέλει και ας χρησιμοποιεί το δίκτυο διανομής της ΔΕΗ έναντι τιμήματος φυσικά. Όχι να πάρει τα έτοιμα και να κάνει τον ωραίο. Και βέβαια είναι και ο ΟΠΑΠ στη μέση, ένας οργανισμός που "κόβει χρήμα" κάθε μέρα όλο το χρόνο, και πας να τον δώσεις; Λίγο φιλότιμο ρε, λίγο μυαλό… Αλλά αυτό το τελευταίο, που να το βρούνε; Στο γόνατο παίρνουν τις αποφάσεις, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς σχέδιο, όπως έκαναν και με τις αποδείξεις που τελικά διαπίστωσαν ότι δεν συνέφερε το σύστημα και τώρα θα τις καταργήσουν μαζί με το αφορολόγητο όριο… ΣΟΦΟΙ!!!

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Σοφές παροιμίες...

Σόι πάει το βασίλειο, το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει, κατά μάνα κατά κύρη κάνανε και γιο ζαφείρι, μ’ όποιον δάσκαλο καθήσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις, είναι μερικές μόνο από τις λαϊκές παροιμίες που μου ‘ρχονται στο μυαλό.
Επί των ημερών του ενός (του πρώτου), τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων παρέμεναν ΑΤΟΚΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος κάτι που συνέχισαν και επόμενοι χρησιμοποιώντας τα για φιλικά δάνεια προς "ημετέρους" βιομηχάνους, ο άλλος φόρτωσε τα Ταμεία με χιλιάδες ανασφάλιστους επαναπατριζόμενους από την πρώην ΕΣΣΔ που δεν είχαν πληρώσει ούτε δραχμή για ένσημα, και ο τρίτος επειδή –λέει- τα Ταμεία βουλιάζουν, κόβει τις συντάξεις. Επικεφαλής μιας ερασιτεχνικής κυβέρνησης υπαλλήλων ξένων αφεντικών, υπάλληλος κι αυτός, ζητάει συναίνεση για να προχωρήσει το έργο του. Ομόφωνα το θέατρο σκιών του υπουργικού συμβουλίου αποφάσισε ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα αποτελέσει καταστροφή για τη χώρα. Το ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν πρόκειται να ξαναδούν όχι υπουργείο αλλά ούτε βουλευτικό έδρανο, δεν τους απασχολεί. Η μόνη τους έγνοια είναι το καλό του τόπου (!!!) Όσο για σένα φαιδρέ και αποτυχημένε Παπακωνσταντίνου ΝΑ κι αν έχεις να πληρώσεις στις 15 Ιουλίου, ΝΑ κι αν δεν έχεις. Εγώ έχω συνηθίσει να ψευτοζώ, εσύ τι θα κάνεις; Ή μήπως θα πληρώνεσαι από αλλού;

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

558 χρόνια μετά (μέρος 2ο)



558 χρόνια μετά...

29 Μαΐου 1453: Εάλω η Πόλις

29 Μαΐου 2011: Η Κερκόπορτα είναι πάλι ανοιχτή, την Πόλη έμειναν να την υπερασπίζονται μόνο οι κάτοικοί της. Για Εκείνον που είπε "Το μεν την Πόλιν σοι δούναι...." έχει γράψει η Ιστορία. Αυτή την φορά όμως θα γράψει γι αυτούς που άφησαν όχι μόνο την Κερκόπορτα ανοιχτή αλλά και την ίδια την Πύλη του Αγίου Ρωμανού, και την Χρυσή και όλες. Αυτή τη φορά τους ξέρουμε...

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Συναίνεση; Αποδείξεις…


Την δική μου συναίνεση δεν θα την πάρετε επικαλούμενοι διάφορα φοβερά και τρομερά που μας περιμένουν έτσι και δεν σας την δώσω, αν και τα πεπραγμένα σας δείχνουν ότι όχι απλά δεν την έχετε ανάγκη, αλλά την έχετε γραμμένη… Ας υποθέσουμε όμως -για χάρη του άρθρου- οτι μου την ζητάτε. Εγώ, σαν υπεύθυνος ελεγκτικός μηχανισμός έχω κάποιες τυπικές απαιτήσεις. Πρώτα θα μου φέρετε, όλοι εσείς οι επιβήτορες της χώρας, όλες τις αποδείξεις που αποδεικνύουν πόσα σε ποιούς και γιατί χρωστάμε όλα όσα λένε, και ποιών υπογραφές βρίσκονται κάτω από κάθε χρεωστούμενο. Αυτά θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται από αποδεικτικά του πόσο ωφέλησαν τη χώρα αυτά τα ποσά και πόσο ωφελήθηκα εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος από τον δανεισμό τους. Από τη στιγμή που θα γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ακολουθήσει επιμερισμός των ποσοστών συμμετοχής στην οφειλή ανάλογα με την ωφέλεια που είχε ο καθ’ ένας και εκπόνηση σχεδίου για την συμμετοχή του στην αποπληρωμή. Πρωτίστως θα πρέπει να επιβαρυνθούν όσοι με τις πράξεις ή/και τις παραλείψεις τους οδήγησαν τη χώρα στην κατάσταση που αίφνης ανακαλύψατε σαν άρτι μετοικήσαντες εδώ και που με τόσο μελανά χρώματα περιγράφετε. Επειδή κανείς δεν περιμένει να κάνετε κάτι τέτοιο γιατί αν είχατε τέτοια πρόθεση θα το είχατε κάνει ήδη, την δική μου (αδιάφορη) συναίνεση ούτε στα όνειρά σας δεν θα την δείτε. Κατόπιν αυτών ευθέως, στα ίσια που λένε, σας θεωρώ όχι κοινούς κλέφτες και πορτοφολάδες, αλλά ληστές που δια της βίας αποσπάτε από τους πολίτες χρήματα και από τη χώρα περιουσιακά στοιχεία ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, (ΔΕΗ ΟΤΕ ΟΛΠ ΟΛΘ ΟΠΑΠ ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ ΤΤ κ.α) εγκλήματα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση που ο ανόητος εκπρόσωπός σας αποκάλεσε προχθές «παρεμβάσεις».

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Πόσο;

Πόσο κοστίζει μια φωνή στο μικρόφωνο; Πόσο εξαργυρώνεται μια ηρωική εκφώνηση; Πώς χτίζεται μια καριέρα πάνω σε μια τραγική διαμαρτυρία πολλών; Πως ανταμείβεται ο χαμαιλεοντισμός; Η εναλλαγή αρχών, φιλοσοφίας και «πιστεύω»; Πόσο εξασθενεί η μνήμη μετά 37 χρόνια;
Πληροφορίες: κ. Μαρία Δαμανάκη

Δεν έγινε τίποτα χθες...

Τουλάχιστον σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"

Την ώρα που σ' όλες τις μεγάλες πόλεις ο κόσμος βγήκε στις πλατείες για να διαμαρτυρηθεί για την νέα κατοχή χωρίς κομματικές σημαίες και πανό, χωρίς ντιρεκτίβες και ινστρούχτορες το "κόμμα του λαού" δεν χαμπάριασε τίποτα.

Ήταν ωραία χθες, ωραία, ελπιδοφόρα και ενθαρρυντικά, με σκόρπια συνθήματα χωρίς τηλεβόες, χειροκροτήματα, πανό με ουσιαστικό περιεχόμενο, συζητήσεις... Γέμισαν οι πλατείες με πολιτισμό και δημοκρατία.


Μόνο η μπαταρία της φωτογραφικής μου μηχανής ήταν απούσα.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Πάμε πλατεία;

Ο αστικός Τύπος εκτός από "ΤΑ ΝΕΑ" δεν κάνει καμιά αναφορά στις σημερινές συγκεντρώσεις σε πλατείες 4 μεγάλων πόλεων, τουλάχιστον στα πρωτοσέλιδά του κι αυτό δεν είναι και τόσο περίεργο. Περίεργο, αν και εξηγήσιμο, είναι που ούτε "Η ΑΥΓΗ" ούτε "Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" κάνουν αναφορά στο θέμα, αντίθετα προβάλλουν τις συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ η πρώτη και του ΠΑΜΕ ο δεύτερος για τις 4 Ιουλίου. Δεν καταδέχονται να αναφερθούν σε όποια εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώνεται χωρίς ντιρεκτίβες από τα δύο κόμματα. Ο λαός δεν επιτρέπεται να αγανακτεί και να διαμαρτύρεται ακηδεμόνευτα!

Εγώ πάντως θα πάω στον Λευκό Πύργο κι ας με φακελώσουν σαν αντιδραστικό.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Σωπάτε ρε απατεώνες!


Χωρίς την εκταμίευση της 5ης δόσης τον Ιούνιο, η χώρα θα πάει σε στάση πληρωμών, δεν θα μπορούν να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, η χώρα «κατεβάζει ρολά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι. Ερωτηθείς εάν μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, είπε ότι οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές για τον τόπο, αλλά, πρόσθεσε «θα πω το κλισέ ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Από τον σημερινό τύπο.

Ρε αληταράδες, απατεώνες, ανίκανοι, εθελόδουλοι, τόσα δις εισπράξατε από την έναρξη της μνημονιακής περιόδου και τώρα λέτε πως λεφτά δεν θα υπάρχουν στις 15 Ιουλίου; Ας βγεί ο αρχηγός σας να ξανακάνει την θεατρική ερώτηση «Πού πήγαν τα λεφτά;» Τα λεφτά που υπήρχαν και στη συνέχεια χάθηκαν μυστηριωδώς και γι αυτό τρέξαμε στους τοκογλύφους και πήραμε δις απ’ αυτούς αλλά κι άλλα δις ληστεύοντας μισθωτούς και συνταξιούχους, δις να δούν τα μάτια σας, και ποιο το αποτέλεσμα; Τώρα να είμαστε χειρότερα απ’ ότι ένα χρόνο πριν. Αν δεν είστε ανίκανοι, είστε κλέφτες και καταχραστές και σαν τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπιστείτε. Έχετε γράψει το Σύνταγμα στα παπάρια σας, έχετε καταργήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και απειλείτε ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφή για την χώρα. Έχετε ταυτίσει την δική σας καταστροφή με της χώρας, χαρακτηρίζετε την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία σαν απειλή, μετέρχεστε τα πάντα προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία μέχρι να επιτελέσετε το έργο που σας έχουν αναθέσει τα αφεντικά σας. Απ’ αυτόν τον τόπο έχουν περάσει Σταυροφόροι, Βησιγότθοι, Άβαροι, Οθωμανοί, Γερμανοί Ναζί… Τέτοια λεηλασία δεν έγινε από κανέναν τους.

Προδότες, ΕΦΙΑΛΤΕΣ!

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Πότε αγοράζεις και πότε πουλάς;

Στις αγοραπωλησίες τα συμφέροντα είναι πάντα συγκρουόμενα. Ο αγοραστής ζητάει την χαμηλότερη δυνατή τιμή για το προϊόν που θέλει να αγοράσει σε αντίθεση με τον πωλητή που προσπαθεί να την κρατήσει όσο μπορεί ψηλότερα. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και στις περιόδους εκπτώσεων αν και τότε συνήθως τα εμπορεύματα είναι «δευτεράντζες». Και η χώρα βρίσκεται σε περίοδο γενικών εκπτώσεων αλλά αυτά που πουλάει δεν είναι β διαλογής.
Ο πρόλογος έχει να κάνει με τις παρακάτω παρατηρήσεις. Η τιμή της μετοχής του Ταχ. Ταμιευτηρίου έχει χάσει από 21/5/2010 10%, της ΔΕΗ 19%, της Αγροτικής 59% και της Εθνικής 48%. Οι απώλειες μεγαλώνουν συνεχώς, και αν στην Εθνική η συμμετοχή του δημοσίου είναι πιά πολύ περιορισμένη, για τις άλλες τρείς τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Η ΔΕΗ θα πουληθεί σε τιμή πολύ μικρότερη από την λογιστική της αξία, όπως συνέβη και με τον ΟΤΕ. Το ΤΤ έχει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη χώρα και στην Αγροτική είναι υποθηκευμένο το 60% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Αυτά δεν είναι αγοραπωλησίες στις οποίες κάτι θα αλλάξει χέρια έναντι κάποιου τιμήματος. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κολώνες στις οποίες στηρίζεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτές καθ’ αυτές τις επιχειρήσεις. Όταν στα χωριά το ΤΤ έχει σχεδόν αποκλειστικά το αλισβερίσι, συντάξεις καταθέσεις αναλήψεις, και όλη η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή εξαρτάται από την ΑΤΕ, είναι δυνατό να παραδοθούν σε ξένα χέρια που θα λειτουργούν ανεξέλεγκτα; Και για την ΔΕΗ, όποιος θέλει να σπάσει το μονοπώλιο, ας στήσει μια δική του μονάδα παραγωγής με αέριο, ήλιο, άνεμο με ότι διάολο θέλει και ας χρησιμοποιεί το δίκτυο διανομής της ΔΕΗ έναντι τιμήματος φυσικά. Όχι να πάρει τα έτοιμα και να κάνει τον ωραίο. Λίγο φιλότιμο ρε, λίγο μυαλό… Αλλά αυτό το τελευταίο, που να το βρούνε; Στο γόνατο παίρνουν τις αποφάσεις, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς σχέδιο, όπως με τις αποδείξεις που τελικά διαπίστωσαν ότι δεν συνέφερε το σύστημα και τώρα θα τις καταργήσουν μαζί με το αφορολόγητο όριο…
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ!!!

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ιδιωτική πρωτοβουλία (ΚΤΕΟ)



Πήγα που λέτε να περάσω ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο του κουνιάδου μου, μαζί πήγαμε δηλαδή, αλλά έκανα εγώ τον οδηγό γιατί αυτός είχε πρόβλημα στο χέρι. Πήγαμε σε ιδιωτικό και χωρίς ραντεβού. Ωραία πράγματα, καφεδάκι, πολυθρόνες, τηλεόραση. Θυμήθηκα τότε που τα ΚΤΕΟ ήταν μόνο Δημόσια, τι ταλαιπωρία στο χειμωνιάτικο κρύο ή την καλοκαιρινή ζέστη, το ραντεβού να είναι πάντα στο περίπου, το κόψιμο να πηγαίνει σύννεφο για να ξαναπάς και να ξαναπληρώσεις παράβολο, ή να πληρώσεις «κάπως αλλιώς». Είχε στηθεί και μια φάμπρικά, έδινες κάτι στον «γνωστό», έδινε κι αυτός κάτι στον μέσα «γνωστό» και το χαρτί ερχόταν στα χέρια σου χωρίς καν να πάει το αυτοκίνητο για έλεγχο. Κάποια στιγμή ήρθε επιτέλους η ώρα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Και δεν είναι μόνο η άνεση και το πολιτισμένο περιβάλλον, υπάρχουν κι άλλα πιο σημαντικά. Πρώτα πρώτα, σε 15-20 λεπτά έχεις τελειώσει. Πληρώνεις όσο και στο Δημόσιο και φεύγεις σαν κύριος και ΧΩΡΙΣ προβλήματα.
Για το συγκεκριμένο όχημα δεκαπενταετίας, είναι γεγονός ότι υπάρχει μια αδιαφορία από τον ιδιοκτήτη του με δεδομένο ότι δεν κάνει ούτε 1000 χλμ. το χρόνο κι αυτά μέσα στην πόλη. Είχε λοιπόν από την (
προ διετίας) τελευταία φορά που πέρασε ΚΤΕΟ διαρροή λαδιών η οποία συνέχισε να υφίσταται και στα δυο χρόνια που μεσολάβησαν προστέθηκε και μια διαρροή βαλβολίνης από φθαρμένη φούσκα. Όλη η κάτω αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου ήταν λερωμένη από τις βαλβολίνες που ταξίδευαν με τον αέρα. Τα μπροστινά αμορτισέρ «τερμάτιζαν» και τα λάστιχα είχαν αλλαχθεί προ τετραετίας. Το πίσω αριστερό φώς πορείας είχε καμένη λάμπα. Παρ’ όλα αυτά πήραμε το χαρτί χωρίς καμιά παρατήρηση, άρα και τα καυσαέρια ήταν εξ ίσου «εντάξει» όπως και τα φρένα…
Από την φάμπρικα των δημοσίων ΚΤΕΟ, περάσαμε στο «Περάστε κόσμε» των ιδιωτικών.
Και μην διανοηθεί κανείς να με εγκαλέσει για συκοφάντη, γιατί έχω το χαρτί και το αυτοκίνητο δεν έχει επισκευασθεί ακόμα (ούτε το βλέπω σύντομα).

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Τι κατάφερες;

Απορίες ενός ΜΗ οικονομολόγου.

του Γιάννη Γούδα από το www.pressinction.gr

Φίλος συνταξιούχος μου ‘φερε τα εκκαθαριστικά της εφορίας των δύο τελευταίων ετών. «Γράψε κάτι, μπας και βρεθεί κάποιος αναγνώστης να μου εξηγήσει γιατί εγώ δεν βρίσκω λογική σ’ αυτά». Είδα τα εκκαθαριστικά των ηλεκτρονικών δηλώσεων. Το 2010 δήλωσε εισοδήματα για το 2009 μόνο από συντάξεις 23.500€ συν 3.480€ από ενοίκιο που εισέπραξε η γυναίκα του, και το εκκαθαριστικό της εφορίας ήταν χρεωστικό 1574€, εξ αιτίας του ότι το επικουρικό του ταμείο δεν παρακρατεί τον αναλογούντα φόρο κάθε μήνα. Φέτος δήλωσε για το 2010 εισόδημα, πάλι μόνο από συντάξεις, 22.300€ εξ αιτίας των περικοπών που επέβαλε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, και βέβαια τα 3.480 του ενοικίου. Παρ’ όλο που το Επικουρικό συνεχίζει να μην παρακρατεί φόρο, το εκκαθαριστικό της ηλεκτρονικής υποβολής ήταν χρεωστικό μεν, αλλά μόνο 507€. Μου έκοψαν, λέει, 1200€ από το εισόδημά μου, ποσό που στην ουσία δεν το αφαίρεσαν μόνο από εμένα, το αφαίρεσαν από την αγορά μιας και μείωσαν την αγοραστική μου δύναμη. 1200€ που θα άλλαζαν χέρια δεν ξέρω πόσες φορές και μαζί μ’ αυτά χάθηκε και ο ανάλογος ΦΠΑ, γύρω στα 250€. Βέβαια αυτό το έκαναν και σε εκατομμύρια άλλους οπότε πάρε μολύβι και χαρτί να υπολογίσεις τις απώλειες. Σ’ αυτές πρέπει να προσθέσεις και τη χασούρα των ασφαλιστικών εισφορών των Ταμείων από την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού. Αλλά ξαναγυρνώντας στο παράδειγμά μου, εγώ έχασα 1200€, η αγορά έχασε τα ίδια και το ταμείο του κράτους έχασε σχεδόν 1250. Αυτοί δηλαδή έχασαν τα περισσότερα. Και τώρα ακούω ότι θα μειώσουν κι άλλο τις επικουρικές συντάξεις! Και περιμένουν πως έτσι, συνεχίζοντας δηλαδή να μειώνουν εισοδήματα άρα και το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά, θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάκαμψη. Ή ληγμένα παίρνουν, ή το ‘χουν χάσει τελείως. Μπακάλικο να είχαν θα το ‘χαν κλείσει σε μια βδομάδα. Όσον αφορά τον Γιωργάκη, ας ρίξει και μια ματιά στις έρευνες. Το ότι έχει κατρακυλήσει στο 21% καθόλου δεν με νοιάζει, αλλά εκείνο το 87% που νοιώθει φοβισμένο είναι το χειρότερο απ’ όλα. Μια χώρα με καταρρακωμένο ηθικό, με το σύνολο σχεδόν του λαού της να φοβάται το αύριο. Κι αν η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα όλων των κυβερνήσεων των 30 τελευταίων χρόνων, αυτός ο φόβος είναι δικό του δημιούργημα. Μπορεί να καμαρώνει γι αυτό και να ελπίζει πως με τον φόβο θα ξανακερδίσει εκλογές. Πέρασαν 37 χρόνια από το «Καραμανλής ή τανκς», πού ξέρεις, ίσως να νομίζει ότι το «Παπανδρέου ή καταστροφή» μπορεί να πιάσει πάλι.
Κάθε απάντηση δεκτή...

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Fast fuck (απολαυστικό)

του Νίκου Κουνενή από το www.pressinaction.gr
Απίστευτες προσφορές λίγο προ του τέλους εποχής, με την σφραγίδα του κύρους μας και την εγγύηση των διεθνών επιτηρητών και αξιολογητών μας: Μετοχές ΔΕΗ μόνο 9,99 ευρώ το τεμάχιο, με 30% έκπτωση στις στρατηγικές προσφορές, συν το απόλυτο πλεονέκτημα στο γενικό κουμάντο. Μετοχές ΟΣΕ, ΟΤΕ, ΟΑΣΑ, ΔΕΣΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΕΛΠΕ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγροτικής Τράπεζας και άλλων ελκυστικών επιχειρήσεων σε τιμές έκπληξη κάτω του κόστους, με εξασφαλισμένο το μάνατζμεντ και απολύτως προνομιακή συμμετοχή στην κερδοφορία.
Έκταση πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, μετατρέψιμη σε μετοχές ουρανοξυστών, εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων, ελικοδρομίων, καζίνο, κουλοχέρηδων, μπαρμπουτιερί, κυνοδρομίων, στριπτιζάδικων, οίκων ανοχής, πλυντηρίων λεκιασμένου χρήματος και λοιπών ψυχαγωγικών και κερδοφόρων επενδύσεων, σε ενιαία προσφορά, γενναιόδωρα διαπραγματεύσιμη με σοβαρά ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Βραχονησίδες, χωματονησίδες, πλαγκτονησίδες, λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποταμοί, χείμαρροι, ρυάκια, καταρράκτες, πάρκα, κρημνοί, αγροτεμάχια, βραχότοποι, έλη, ποιμνιοστάσια, βουστάσια, πτηνοστάσια, παράκτιες και παραλίμνειες ζώνες (με πλήρη εξοπλισμό τραπεζοκαθισμάτων,, ομπρελοξαπλωστρών, αποδυτηρίων και ντουσιέρων), γέφυρες, μνημειοτεμάχια, δάση και δασικές εκτάσεις, με απίστευτα ευνοικούς όρους δόμησης και φαστ τρακ περαίωση εκρεμμοτήτων, σε τιμές- έκπληξη. Σχολικά, νοσοκομειακά και ιδρυματικά κτίρια άρτι εκκενωθέντα, μαζί με τους εξοπλισμούς τους, σε συμβολικά αντίτιμα, μετρητοίς ή με άτοκες ετήσιες δόσεις.
Κι ακόμα: Λιμενοβραχίονες, σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων, αεροδρόμια, εθνικές οδοί (μετά σταθμών διοδίων), τοπικές οδοί (με δυνατότητα κατασκευής και εκμετάλλευσης σταθμών διοδίων), μεταλλεία, λιγνιτωρυχεία, αλατωρυχεία, χρυσωρυχεία, λατομεία, πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, αστικά και περιαστικά ακίνητα (νόμιμα ή αυθαίρετα με φαστ τρακ περαίωση), ακτογραμμές, κορυφογραμμές, αερογραμμές, οροπέδια, υψίπεδα, χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, νεκροτομεία, κοιμητήρια, συστοιχίες πεζοδρομιακών δένδρων με δικαίωμα ξεριζώματος και μεταφύτευσης πλησίον οικειών, ζαρντινιέρες, κολώνες και λάμπες δημοσίου φωτισμού, παγκάκια, οδοκάγκελα, οδονησίδες, κάδοι σκουπιδιών, σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης, αμαξώματα, λάστιχα, καθίσματα και λοιπός εξοπλισμός δημοσίων οχημάτων, ξυλεία και μέταλλα σιδηρογραμμών και αμαξοστοιχιών και χιλιάδες ακόμα προσφορές σε τιμές που αποκλείεται να ξανασυναντήσετε. Προλάβετε, πριν σας προλάβουν.

Γ. Γαπάρας- Γ. Παπακοπροντίνου και Σύμβουλοι, Γενικές Εκποιήσεις ΕΠΕ, Μεγαροξίμου 2011 και Τσολάκογλου 1941, γωνία. Με την εγγύηση της Τroika Internasional και της Vermacht Securities.

Στρος Καν. Βιαστής χωρίς εισαγωγικά



Αυτός ο μεγαλόσχημος καριόλης, δεν αρκείται στον βιασμό της Ελλάδας και του λαού της, θέλησε να βιάσει και μια καμαριέρα του ξενοδοχείου που έμενε στη Ν.Υ. Η γυναίκα του ξέφυγε και τον κατάγγειλε στη Δ/ση του ξενοδοχείου. Ο λεγάμενος έφυγε άρων άρων από το ξενοδοχείο, αφήνοντας μάλιστα πίσω του και διάφορα προσωπικά του αντικείμενα και κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο προκειμένου να πετάξει για Γερμανία όπου είχε συναντηση με την Μέρκελ. Η αστυνομία που είχε ειδοποιηθεί, τον κατέβασε από το αεροπλάνο και κρατείται σε αστυνομικό τμήμα. Η είδηση μετάδόθηκε από New York Times και New York Post.

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Συνολικά και συλλογικά ένοχοι...

του Γιάννη Γούδα από το www.pressinaction.gr

«Μέχρι αυτή τη στιγμή και χωρίς να υπάρχει ένδειξη ότι θα συμβεί στο μέλλον, κανένα μέλος του κοινοβουλίου κανενός κόμματος, δεν έχει ζητήσει επισήμως όχι μόνο την κύρωση των Συμβάσεων από τη Βουλή, άλλα ούτε τη διανομή των κειμένων που υπέγραψε η χώρα μας και δεσμεύτηκε με τη χειρότερη και ειδεχθέστερη μορφή δέσμευσης της ιστορίας της. Κανείς από το αντιπροσωπευτικό σώμα δεν είχε το ενδιαφέρον να μάθει ο ίδιος και, αν ο ίδιος γνώριζε, να πληροφορήσει τον ελληνικό λαό τον οποίο αντιπροσωπεύει, ποιες και τι είδους δεσμεύσεις είχε δεχθεί η χώρα μας. Αλλά και κανένα μεγάλο ραδιοτηλεοπτικό ή έντυπο ΜΜΕ, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, αισθάνθηκε το καθήκον να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις υποχρεώσεις που του φόρτωσαν ερήμην του».

(Γ. Κασιμάτης στην Ελευθεροτυπία 2/5/2011).
Οι σποραδικές φωνές κάποιων προσωπικοτήτων, που αναφέρονται στις κραυγαλέες παραβιάσεις του Συντάγματος και του εθνικού αλλά και διεθνούς Δικαίου, αναφέρονται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ με δυό λόγια και επιδερμικά. Ακόμα και τα κόμματα της Αριστεράς, από τα οποία προσδοκά ο πολίτης φιλολαϊκή και δημοκρατική ουσιαστική δράση, δεν έχει κάνει βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους ενημέρωσης και της ίδιας αλλά και του λαού. Κι αν η ίδια είναι ενημερωμένη, τόσο το χειρότερο. Με καταψηφίσεις και αποχωρήσεις, δεν γίνεται δουλειά στο νοθευμένο πλειοψηφικό σύστημα της δημοκρατίας μας. Κρίνοντας αυτά, βρίσκω δίκαιο να καταλογίζεται στο σύνολο των εξουσιών, νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική και τον Τύπο, η ευθύνη και ενοχή για όσα έγιναν και όσα μέλλει να γίνουν, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο εισαγγελέα και δημοσιογράφο. Τα μερίδια της ευθύνης και τον βαθμό ενοχής ας τα μοιράσουν μεταξύ τους.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Εχθροί της "Δημοκρατίας" μας...

Ένας απ' αυτούς...




Κι άλλος ένας...
κι άλλες 2...
Για να μάθουν να μην εναντιώνονται στην "συντριπτική πλειοψηφία" που είναι με τον ΓΑΠ, (όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ίδιος).
οι φωτογραφίες από το www.alfavita.gr


Ο Γιώργος είναι θολωμένος…

από το www.pressinaction.gr
Πρέπει κάτι να ‘χει, δεν εξηγείται αλλιώς. Το πρόσωπό του έχει περιορισμένη ποικιλία εκφράσεων διαβαθμισμένων από το έκπληκτο «σώπα βρε αδελφέ, τι μου λές…» μέχρι το απολογητικό «δυστυχώς εδώ που φτάσαμε δεν μπορώ να κάνω αλλιώς» άντε και καμιά φορά που κάνει τον θυμωμένο. Ο προφορικός του λόγος είναι άστα να πάνε, αλλού τα κόματα, αλλού οι τονισμοί, ένα συμπέρασμα πάντως το βγάζεις. Προχθες έλεγε στη βουλή, «μετά από τριάντα χρόνια στο δημόσιο βίο δεν χρειάζεται να αποδείξω ποιος είμαι» (συμφωνώ απολύτως) και συνέχισε εξηγώντας «όπως κάποτε που υπηρετούσα τη θητεία μου στον Έβρο και φορώντας τη στολή μπήκα σε ταξί και ο ταξιτζής δεν πίστευε ότι ήμουν ο Γ. Παπανδρέου και χρειάστηκε να του δείξω ταυτότητα». Κι αυτό το απλό συμβάν, ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕ! Τόσο χαραγμένο ήταν στη μνήμη του. Και χθες βγαίνοντας από τον ΑΝΕΥΘΥΝΟ πρόεδρο δήλωσε «η συντριπτική πλειοψηφία του λαού επικροτεί τις προσπάθειές μας». Γι αυτό σας λέω, τα ‘χει χάσει… Λοιπόν Γιώργο, για να σε βγάλω από τη δύσκολη θέση, έχω μια πρόταση και επεξεργάσου την. Λέγεται ότι μερικές περιοχές της ευλογημένης αυτής χώρας παράγουν κάτι εξαιρετικές ποικιλίες καπνά. Όχι «Άσσο φίλτρο» και «Μάλμπορο» και τέτοιες αηδίες, όσοι ξέρουν λένε ότι είναι σπέσιαλ. Στα καφέ του Άμστερνταμ έχουν εξέχουσα θέση. Λοιπόν νομιμοποιείς την καλλιέργεια και την παραγωγή, και αναλαμβάνεις την αποκλειστική και ελεγχόμενη διάθεση. Ξέρεις τώρα, ερευνητικοί σκοποί και τέτοια, κάτι θα βρείς, οι Ολλανδοί πως το κάνουνε… Κάθε πόλη κι ένα ειδικό «καφέ» κάθε τουριστική περιοχή κι από ένα. Χαμός θα γίνεται, τουρισμός όλο το χρόνο, από παντού θα έρχονται για ήλιο, θάλασσα, αρχαία και… Σε 3 με 5 χρονάκια θα τους έχεις ξοφλήσει όλους και θα μπορείς να πουλάς και μούρη «παιδιά άμα χρειαστείτε κανένα δανειάκι, εδώ είμαστε εμείς». Τι λες; Πως σου φαίνεται; Και μη φοβάσαι μήπως οι Αμερικάνοι θυμώσουν που δεν θα ‘ναι «Virginia» και «American blend» και μας βομβαρδίσουν και μας κάψουν τις φυτείες, γιατί κι έτσι να γίνει δεν είναι δυνατό μετά να μας ζητάνε να πληρώσουμε και τα δανεικά, δεν είναι σωστό, και παθόντες και οφείλοντες, αμαρτία απ’ τον Θεό που λένε… Ε; Για κοίτα το λιγάκι…

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Συμβαίνουν στη Θράκη

Στις 24-4-2011 γιορτάστηκε με τελετή στο Χοχστ από το Πολιτιστικό Κέντρο Τούρκων Δυτικής Θράκης –μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης- η 23η Απριλίου που είναι η μέρα Εθνικής Ηγεμονίας και Γιορτής του Παιδιού.
(από το tourkikanea.gr)




Στην αίθουσα ήταν αναρτημένο το παραπάνω λάβαρο που απεικονίζει μια τουρκική σημαία και μια άγνωστη, πάνω από χάρτη της Θράκης που είναι κυκλωμένος από επιγραφή «Πόσο ευχαριστημένοι για την Τουρκία – Κεμάλ Ατατούρκ» Στο επάνω μέρος του λαβάρου είναι γραμμένο (κατά λέξη μετάφραση) «Δυτικής Θράκης Τουρκική Δημοκρατία»


Και εις άλλα με υγεία!

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

«Η Ελλάς ευγνωμονούσα»


Ο πίνακας αυτός του Θ. Βρυζάκη (1814-1878) κοσμούσε το πρωθυπουργικό γραφείο στο μέγαρο Μαξίμου, και όπως είναι γνωστό πια, αποσύρθηκε εδώ και πολλούς μήνες. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ο Β΄ ο χαρακτηρισθείς και «σκεπτόμενος», σε μια κρίση πολιτικού ρεαλισμού και πριν ακόμα ενημερώσει όλους εμάς για τα σχέδιά του, σκέφτηκε (εξ ού και το «σκεπτόμενος») ότι η ύπαρξη του πίνακα με το συγκεκριμένο θέμα και τίτλο δεν ταίριαζε στον χώρο, κάτι που δεν είχε περάσει από το μυαλό κανενός από τους προκατόχους του. Σου λέει, δεν είναι δυνατό να έχω πίσω μου την Ελλάδα να με ευγνωμονεί ενώ σε λίγο οι Έλληνες θα με καταριούνται. Εξ άλλου τι δουλειά έχω εγώ ανάμεσα σε Κολοκοτρώνηδες, Ρηγάδες, Υψηλάντηδες… Έτσι σκέφτηκε ο άρχοντας και τον κατέβασε. Οι προηγούμενοι φαίνεται ότι θεωρούσαν εαυτούς άξιους ευγνωμοσύνης και άφηναν τον πίνακα στη θέση του. Την ίδια ευγνωμοσύνη θεωρούν ότι δικαιούνται και 800 κατά καιρούς θαμώνες του καφενείου της βουλής (το β δεν είναι από αβλεψία) και ζητούν αναδρομικές αυξήσεις των συντάξεών τους που συνολικά αθροίζονται σ’ ένα κονδύλιο 80 εκατ. ευρώ. Αυτή η εξέχουσα κατηγορία πολιτών που δικαιούται δύο συντάξεις για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στη χώρα. Ξαναγυρνώντας στον πίνακα, κάποιες υποψίες ότι τον κατέβασαν φοβούμενοι μήπως την κοπανήσει μόνος του, ερευνώνται.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ιδού ο ένοχος


Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό για τον Ηρακλή. Στην αστεία αυτή πολιτεία που οι λεωφορειόδρομοι δεν είναι μόνο για τα λεωφορεία, τα πεζοδρόμια δεν είναι μόνο για τους πεζούς, οι φόροι δεν είναι για να πληρώνονται, οι υποχρεώσεις για να τηρούνται, τα καθήκοντα για να εκτελούνται, τα σκουπίδια για να μαζεύονται, τα σύνορα για να φυλάσσονται, στην πολιτεία που επινόησε τους ημιυπαίθριους και τις «αντικειμενικές αξίες», που ευλόγησε την αυθαίρετη δόμηση, που, που….. έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Η κάθαρση και η εξυγίανση άρχισε επιτέλους από τον Ηρακλή. Ομάδες-επιχειρήσεις με χρέη εκατομμυρίων ευρώ εξακολουθούν να συμμετέχουν σε διοργανώσεις με μαγκιές του τύπου «έχω να κάνω μεταγραφές δεν θα κοιτάμε τον ΦΠΑ τώρα» χρέη μηδενίζονται και σε 3-4 χρόνια γίνονται μεγαλύτερα από τα διαγραφέντα, «επιχειρηματίες» ανακατεύονται με ομάδες χωρίς να τους αποδίδεται ευθύνη για τα έργα και τις ημέρες τους, και βρίσκεται τώρα μια ιστορική και εμβληματική ομάδα να υποβιβάζεται γιατί τα οικονομικά της παρουσιάζουν προβλήματα. Θα μου πείτε «οδηγίες Ουέφα» ΝΑΙ αλλά γιατί δεν εφαρμόζονται σε όλους; Γιατί αυτή είναι η πεπατημένη. Γιατί ο Λαναράς κλείνει το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο κι ενώ χρωστάει παντού όλοι τρέχουν να του βρούν κι άλλα δάνεια που θα τα κάνει σκάφη και βίλες, ενώ την ίδια στιγμή το σπίτι του μικρομαγαζάτορα της γωνίας βγαίνει στο σφυρί για οφειλές προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Έτσι και με τον Ηρακλή, ούτε το όνομα ούτε η ιστορία του συλλόγου λήφθηκαν υπ’ όψη γιατί, είπαμε, το κράτος είναι σοβαρό και συναισθηματισμοί δεν χωράνε. Και η διεκδίκηση του δικαίου αφήνεται στο «λαό» της ομάδας που ελπίζει πως βγαίνοντας στους δρόμους και κάνοντας διάφορα μπορεί να ανατρέψει αποφάσεις. Κι ανάμεσά τους και μερικοί να περιφέρουν σημαίες των Σκοπίων στο Ιβανώφειο, προσβάλλοντας πρώτα και κύρια τον ίδιο τον ήρωα Ιβάνωφ.

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Να γιατί δεν κάνουν ούτε για μπακάλικο…


Το 2010 πλήρωσα επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα (μισθούς συντάξεις) του 2009, 1900€. Όπως με ενημέρωσε το TAXIS μετά την φετεινή ηλεκτρονική δήλωσή μου για τα εισοδήματα του 2010, θα πληρώσω 550€. Τα εισοδήματά μου ήταν μειωμένα λόγω της περικοπής δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, που σ’ εμένα σήμαιναν απώλεια 1250€. Άλλα εισοδήματα δεν υπήρχαν ούτε υπήρξε άλλη διαφοροποίηση στα 2 υπό κρίση οικονομικά έτη. Ας δούμε ποιοί και πόσα έχασαν από την άσκηση αυτής της ευφυούς οικονομικής πολιτικής. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν από τα εισφορές (δεν ξέρω πόσα, αλλά έχασαν), έχασα εγώ 1250€, έχασε η αγορά από την μειωμένη αγοραστική δύναμή μου, και οι καραγκιόζηδες της κυβέρνησης έχασαν 1450€ από τη διαφορά του φόρου (1900-550=1450). Έχασαν τα πιο πολλά!

Αν διαχειριζόταν μπακάλικο, θα το είχαν κλείσει σε μια βδομάδα…

ΔΕΗ (πώς λέγαμε Ο.Α.)

Παρακολουθώ την ενορχηστρωμένη επίθεση κατά των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, τόσο από πολιτικά κέντρα, όσο και (κυρίως) από ΜΜΕ. Τόσα φάγανε, τόσες χαριστικές παροχές είχανε, τόσα προνόμια…και πάει λέγοντας. Ξαφνικά, όλοι ανακάλυψαν έναν ακόμα αίτιο της καταστροφής, λες κι όλα τ’ άλλα μέχρι τώρα έβαιναν καλώς, λες και οι παροχές και τα προνόμια δεν έχουν ιστορία ετών. Κι ας υπάρχουν κάτω από τις σχετικές αποφάσεις φαρδειές πλατειές οι υπογραφές των κατά καιρούς διορισμένων προέδρων και γενικών διευθυντών της εταιρίας. Γιατί οι παροχές οι αβάντες και τα εξτρά των συνδικαλιστών δεν αποκτήθηκαν μέσω κάποιας ηρωικής εφόδου μια νύχτα που έκανε κρύο. Δόθηκαν μετά από συζητήσεις συμφωνίες και αμοιβαίες παραχωρήσεις. Κακώς; Πιθανόν κάκιστα, αλλά δόθηκαν. Και τώρα, για να καμφθεί η προβλεπόμενη αντίδραση στην αποφασισμένη εκποίηση της εταιρίας*, ρίχνουμε τους συνδικαλιστές βορά στην κοινή γνώμη αλλά και (κυρίως) στους ίδιους τους εργαζόμενους με προφανή στόχο το «τι λετε ρε που θα τρέχω σε απεργίες και αγώνες για να καλοπερνάτε εσείς!» Όλα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι οι συνδικαλιστές είναι αγνές παρασυρθείσες κορασίδες, κάθε άλλο, βρήκαν κι έκαναν. Για τους διοικητές δεν ακούω κουβέντα, δεν τους φωνάζει δηλαδή κάποιος (όποιος να ‘ναι) «έλα δω, θυμάσαι τότε που σε είχαμε βολέψει στην ΔΕΗ να κάνεις τον μεγάλο; Μήπως θυμάσαι και τα χουβαρνταλίκια που υπέγραφες; Περάστε μέσα δι απιστίαν περί την υπηρεσίαν». Αλλά ποιος να το κάνει αυτά, η Μπιρμπίλη; Αυτή λέει σκέφτεται να ζητήσει να της επιστρέψει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ 300.000€ που πήρε για ένα συνέδριο που ΔΕΝ. Πού να σκεφτεί να τα ζητήσει από αυτόν που τα έδωσε σαν να ήταν δικά του (αν ήταν σιγά να μην τα ‘δινε)…
Ανάλογο σύστημα είχε δουλευτεί και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την Ο.Α. Σταμάτησαν να την επιδοτούν όπως επί Ωνάση, την υποχρέωναν να πετάει σε αντιεμπορικούς προορισμούς με ζημία, την φόρτωσαν με προσωπικό, δεν της επέτρεπαν να εκμεταλλευτεί την καταπληκτική της τεχνική βάση που είχε την δυνατότητα να μετατραπεί σε «service station» ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου, πιστοποιημένη από Boeing και Airbus (για άτρακτο και ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά) και από General Electric και Rolls Royce (για κινητήρες), την εκμεταλλεύτηκαν για δωρεάν μετακινήσεις και μεταφορές ψηφοφόρων, για πολιτικούς και κομματικούς σκοπούς με τον λογαριασμό πάντα «εις χρέωσιν…» αλλά ποτέ «προς είσπραξιν…», την απαξίωσαν στα μάτια του κόσμου και όταν ήρθε η ώρα την παρέδωσαν στην περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία.


Ποια είναι η Ο.Α. των 5 ηπείρων σήμερα;


* ΔΕΗ: 7δις κύκλος εργασιών, 700 εκατ. κέρδη (στοιχεία του 2009)

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Τώρα που πέρασε το Πάσχα…


Με την Εκκλησία δεν έχω ιδιαίτερη σχέση, και παρακαλώ να σημειωθεί αυτό για να μην υπάρξουν βιαστικές κρίσεις. Μ. Πέμπτη κατά τις 10.15 πήγα να παραλάβω τον κουνιάδο μου από την Εκκλησία προκειμένου να περάσουμε ΚΤΕΟ το αυτοκίνητό του μιάς και είχε χτυπημένο το χέρι του και δεν μπορούσε να οδηγήσει. Όπως τον περίμενα, είδα κάποιους να βγαίνουν κρατώντας στα χέρια πέντε δέκα υπολείμματα κεριών, ξέρετε αυτά που ανάβουν οι πιστοί και κάποια στιγμή ο νεωκόρος τα σβήνει και τα ρίχνει στον ειδικό κάδο που βρίσκεται δίπλα σε κάθε κηροστάσιο. Όλα αυτά πάνε για επεξεργασία και ξαναγίνονται κανονικά κεριά. Ρώτησα σχετικά τον κουνιάδο μου. –Είναι ενορίτες που τους έκοψαν το ρεύμα, η επιτροπή το διαπίστωσε και τους αφήνει να παίρνουν αποκέρια για να φωτίζονται τα βράδια. Έμεινα εμβρόντητος. Σήμερα να ζούν άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό επειδή δεν μπορούν να το πληρώσουν! Δίχως φωτισμό, ψυγείο, ζεστό νερό; Κι ας αφήσουμε την τηλεόραση παρ’ όλο που η παρέα της είναι πολύ σημαντική για όσους δεν βγαίνουν έξω ή είναι μόνοι. Και θυμήθηκα ένα δημοσίευμα εφημερίδας που έλεγε «80.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα»…
–Αυτό δεν είναι το μόνο, πρόσθεσε, ξέρεις σε πόσα άτομα προσφέρει γεύμα η ενορία μας; Σε 174, κι αν δεν γινόταν έλεγχος για το ποιοί πράγματι έχουν ανάγκη, θα ερχόταν πολύ περισσότεροι. Τρία νεαρά ζευγάρια προμηθεύονται το γάλα για τα παιδιά τους από την ενορία!
Σκοπός μου δεν είναι να εκθειάσω το έργο της Εκκλησίας, άλλωστε θεωρώ ότι η φροντίδα προς τους στερούμενους και τους πάσχοντες είναι μέσα στα πρώτα και κύρια καθήκοντά της, ΟΜΩΣ, ξέρει κανείς από αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, ρωτάω ξέρει κανείς τους σε τι κατάντια έχουν φέρει κάποιους συνανθρώπους; Και δεν μιλάω για μεμονωμένες περιπτώσεις αστέγων ή περιθωριακών, γιατί εκμεταλλευόμενος τη σχέση του κουνιάδου μου με την Εκκλησία (ψέλνει ερασιτεχνικά) μπόρεσα να ρίξω μια ματιά στις καταστάσεις των συμμετεχόντων στα συσσίτια. Άνεργοι που έχουν μόνο το επίδομα, αντρόγυνα με μια σύνταξη 500€ που μένουν στο νοίκι και τι να πρωτοπληρώσουν με τα υπόλοιπα, μακροχρόνια άνεργοι ηλικιωμένοι, πρόσφατα απολυμένοι, μια ολόκληρη σειρά αναξιοπαθούντων που αυξάνεται και πληθύνεται.
Κι όταν μέμφομαι, επιτίθεμαι, βρίζω και καταριέμαι την εξουσία, δεν το κάνω μόνο γι αυτούς που είναι τώρα κυβερνώντες. Αυτοί ανέλαβαν να ολοκληρώσουν ένα έργο που δουλευόταν 30 χρόνια τώρα. Όταν βλέπω τα ταγεράκια και τα κοσμήματα της Διαμαντοπούλου, της Βάσως και των άλλων κυριών της Βουλής, τις κουστούμαρες τις γραβάτες και τις λιμουζίνες του κάθε εκλεγμένου εκπροσώπου, αναρωτιέμαι ποιους εκπροσωπούν αυτά τα αρπακτικά. Πέρασαν καμιά φορά από «λαϊκή» στο κλείσιμο να δουν πόσοι άνθρωποι μαζεύουν αυτά που αφήνουν πίσω οι μανάβηδες; Πήγαν στους κάδους των ληγμένων πίσω από το Καρφούρ να δούν τι γίνεται;
Αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς βολεύονται στην ανέχεια που μεγαλώνει ελπίζοντας να πάρουν κανένα αγανακτισμένο ψηφαλάκι. Έστειλαν ποτέ κανέναν από τους γιατρούς τους σε κάποιον ανήμπορο και αβοήθητο, οργάνωσαν κανένα συσσίτιο, προσέτρεξαν με οποιονδήποτε τρόπο σε κάποιον που είχε ανάγκη; Όχι βέβαια, τα κόμματα είναι για τις ανάγκες των ιδίων, για τα γραφεία, τις εκδηλώσεις, τις συγκεντρώσεις και τα κομμάτια της πίττας που μοιράζεται κάθε τόσο.
Οι πολιτικοί με τα προβλήματά τους και οι άνθρωποι με τα δικά τους.

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Η ξεφτίλα συνεχίζεται και στα γήπεδα


Μια μέρα πριν, είχε πεθάνει το 7χρονο παιδί που τραυματίστηκε βαρύτατα την βραδιά της Ανάστασης από φωτοβολίδα που εκτόξευσε ένας βλάξ. Την επομένη στο ΟΑΚΑ, στον τελικό του κυπέλου, ο ουρανός έβρεχε φωτοβολίδες και από τις δύο πλευρές των οπαδών. Πυρσοί και φωτοβολίδες εκτοξευόταν γενικώς χωρίς κανείς να νοιάζεται που μπορεί να καταλήξουν και τι κακό μπορούν να επιφέρουν. Οι της ΑΕΚ, έχοντας δει την είσοδο 10-20 ηλιθίων στην Τούμπα, είπαν να το κάνουν το έργο πιο θεαματικό, κάτι σε Σινεμασκοπ δηλαδή, και μπαινόβγαιναν κατά εκατοντάδες. Ούτε δυνάμεις ασφαλείας αντέδρασαν ούτε σεκιούριτις και άλλες αστειότητες, ούτε βέβαια ο «καλύτερος έλληνας διαιτητής» ο ανεπαρκέστατος και επικινδυνότατος Αθ. Κάκος. Ο οποίος σε μια επίδειξη τήρησης κανονισμών, έδειξε καθυστερήσεις, αλλά σφύριξε τη λήξη στο 1΄36΄΄. Λόγω ανωτέρας βίας θα μου πείτε κι έχετε δίκιο, η βία είναι πάντοτε ανωτέρα. Αν ήταν αλλιώς, κατωτέρα ας πούμε, θα κινδύνευε να μην είναι καθόλου βία οπότε θα έχανε την αίγλη της, θα ξεφτιλιζόταν. Αυτή η συντόμευση αγώνα έχει συμβεί βέβαια και στο γήπεδο της δικής μου ομάδας και φαίνεται πως θα γίνει θεσμός. Το παιγνίδι θα λήγει όταν το θέλουν οι κάφροι τουλάχιστον στις εγχώριες διοργανώσεις, και οι παίκτες των φιλοξενουμένων θα επιστρατεύουν τις τελευταίες τους δυνάμεις να φτάσουν έγκαιρα στην φυσούνα. Τέλος πάντων, ο Κάκος αν και δεν ευθύνεται για το οφ σάιτ πρώτο γκολ, έχει την ευθύνη για το ότι δεν έδειξε δεύτερη κίτρινη στον Λυμπερόπουλο για βίαιη απώθηση αντιπάλου σε νεκρό χρόνο και για ένα πέναλτι που δεν έδωσε υπέρ της ΑΕΚ. Ευθύνεται βέβαια για το ότι δεν διέκοψε τον αγώνα προκειμένου να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η τάξη. Η μεγαλύτερη ευθύνη όμως είναι αυτού του ανύπαρκτου κράτους, του ηθικού αυτουργού και αυτού του αίσχους. Κάθε φορά βγαίνουν και 2-3 καραγκιόζηδες από αυτούς που παίζουν τον υπουργό ή κάποιον άλλο υπεύθυνο από το σύνολο των ανικάνων, και πετάν κάτι μεγαλόστομες μπαρούφες που το μόνο που κάνουν είναι να καταδείξουν την ασχετοσύνη και ανικανότητά τους. Έτσι και αύριο, ΓΓΑ, υφ. αθλητισμού και πρόεδρος ΕΠΟ, θα συσκεφθούν λέει για τα μέτρα που θα ληφθούν. Όπως λέει ο Γ. Γεωργίου "παπάρια μέντολες".

Η σεμνή τελετή έληξε με τον γύρο του θριάμβου των οπαδών.

Και του χρόνου!