Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Η υποψία που γίνεται βεβαιότητα


Στις 25 Μαρτίου πέρα από την επέτειο του ’21, σχεδόν κληθήκαμε να πανηγυρίσουμε την μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη.
Η κυβέρνηση πέρασε μέσω των ΜΜΕ την εικόνα ενός μεγάλου επιτεύγματος που αφορούσε την οικονομική μας περιπέτεια. Η Ευρωπαίοι, είπαν, είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να μας βοηθήσουν αν το ζητήσουμε και πως στον πόλεμο εναντίον των κερδοσκόπων και των τοκογλύφων δεν θα είμαστε πιά μόνοι. Λίγο αργότερα προστέθηκε η διευκρίνιση ότι σ’ αυτή την υποσχόμενη βοήθεια θα συμμετείχε και το ΔΝΤ. Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο από υποσχέσεις και μια δήλωση ότι η ΕΚΤ ΘΑ εξακολουθεί να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα μέχρι και το 2011, υπήρξε μια αναθάρρηση, ένα ανακουφιστικό «ουφ» στην κοινή γνώμη.
Και τι έγινε μέσα σε 5 μέρες;

Βγήκαμε να δανειστούμε 5δις και προσφέρθηκαν πολλοί να μας εξυπηρετήσουν αλλά με επιτόκιο 5,9%. Όλα τα καλά λόγια της Ευρώπης μεταφράστηκαν σε μείωση των στραγγαλιστικών επιτοκίων κατά 0,1%. Εγώ ο «ξυπόλυτος» πήρα αυτοκίνητο με δάνειο και επιτόκιο 4,9%. Έχω μεγαλύτερη πιστοληπτική δυνατότητα από τη χώρα; Άρα; Τέλος πάντων, αν συνεχιστεί αυτή η φάμπρικα, η κυβέρνηση «θα αναγκαστεί» να πάρει κι άλλα μέτρα στο εσωτερικό της χώρας. Σαν από αντήχηση μου έρχεται στ’ αυτιά η δήλωση του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών του κόμματός του περί «μεγάλου πόνου και μεγάλου κόπου» και περί ενεργειών που «βρίσκονται εκτός ιδεολογίας ΠΑΣΟΚ»
Αφήνω τον πόνο και τον κόπο που απευθύνονται σ’ εμάς και θα πάω στην «ιδεολογία».
Ένας άνθρωπος, ένα κόμμα που στα δύσκολα απαρνιέται τα πιστεύω του, ή έστω αυτά που έλεγε ότι πιστεύει, και ασπάζεται και εφαρμόζει πρακτικές άλλων που μέχρι χθες και σε κάθε ευκαιρία καταδίκαζε, δεν αξίζει την εμπιστοσύνη κανενός.
Ο λύκος που ντύνεται με την προβιά και μπαίνει στο μαντρί είναι πιο πονηρός και εκ τούτου πιο επικίνδυνος. Όταν τα πρόβατα τον καταλάβουν είναι πλέον αργά.
Ο καριόλης Ντ. Ροκφέλερ, έχει πει: Βρισκόμαστε στο χείλος μιας παγκόσμιας μεταμόρφωσης. Μια σωστή κρίση θα αναγκάσει τα έθνη να αποδεχθούν την «νέα παγκόσμια τάξη»
Είχα την αίσθηση, που τώρα γίνεται ολοένα και ισχυρότερη, ότι στην Ελλάδα γίνεται ένα πείραμα που έχει απώτερο στόχο όσα οι λαοί της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα κατέκτησαν στην πορεία. Η παγκοσμιοποίηση είναι ο προθάλαμος της νέας τάξης πραγμάτων. Η αλλαγή των συνθηκών εργασίας, η μείωση του πληθυσμού της γης, ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, η αποκλειστική διαχείριση και διακίνηση των τροφίμων, η δραματική μείωση των δημοκρατικών ελευθεριών όπου αυτές έχουν κατακτηθεί και εξακολουθούν να υφίστανται, η συγκέντρωση όλων των εξουσιών σε λίγα χέρια, είναι ο κοντινός στόχος.
Σ’ αυτό λοιπόν το πείραμα οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων στην Ελλάδα συμμετέχουν εθελοντικά.
Και το χειρότερο είναι ότι δεν αντιδρούμε. Απολαμβάνουμε τους καφέδες μας με την λογική των γουρουνιών «σήμερα πήραν άλλο». Έτσι αδιαφορώντας (αν όχι επιχαίροντας) για τις περικοπές κεκτημένων «στους άλλους» φανταζόμαστε ότι δεν θα έρθει η σειρά μας. Μια οργανωμένη και συνειδητοποιημένη κοινωνία θα είχε ξεσηκωθεί και θα υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των άλλων. Αντί να ζητάει ο καθένας μια κατσίκα, ικανοποιούμαστε που ψόφησε του γείτονα. Αντι να τους διαολοστείλουμε όλους, εναποθέτουμε όλες τις ελπίδες μας σ’ αυτούς.

Κάτω από αυτή την οπτική, και λίγα μας κάνουν...

31 ΜΑΡΤΙΟΥ στην Ελλάδα (Χίος)

1822
Ο Καρά Αλής καταπνίγει την εξέγερση στη Χίο. Τα τουρκικά στρατεύματα επιδίδονται σε σφαγή των κατοίκων του νησιού. Περίπου 23.000 σφάχτηκαν και 47.000 αιχμάλωτοι στάλθηκαν στα σκλαβοπάζαρα. Η “σφαγή της Χίου” ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε όλη την Ευρώπη.
1824
Μια μελανή στιγμή του Αγώνα και ενδεικτική των προσωπικών παθών που αναπτύχθηκαν μεταξύ των πρωταγωνιστών του. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος συμπαρατάσσεται με τους Τούρκους, εναντίον του Κριεζιώτη στο Προφήτη Ηλία Λοκρίδας. Ο Κριεζιώτης νικά και ο Ανδρούτσος διαφεύγει. Οι πληροφορίες για το αν πράγματι συμμετείχε στη μάχη, η απλά ήταν μια εκβιαστική ενέργεια, είναι αντικρουόμενες.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

30 ΜΑΡΤΙΟΥ στην Ελλάδα

1821
Ο Αθανάσιος Διάκος και οι άνδρες του, ξεκινούν από την Αράχωβα με σκοπό να καταλάβουν τη Λιβαδειά.
1822
Αρχίζει τις εργασίες της η Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος της Κυνουρίας. Η Συνέλευση θα γίνει μέσα σε εκρηκτικό κλίμα που δημιούργησε η αντιπαράθεση των δύο παρατάξεων, του κόμματος των Φιλικών από τη μια μεριά (Κολοκοτρώνης, Δ. Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Αναγνωσταράς, Ανδρούτσος, Μπούρτζινος κ.α.) και του κόμματος των κοτζαμπάσηδων από την άλλη με το οποίο συνέπραττε το κόμμα των Υδραίων μεγαλοκαπεταναίων (Αλ. Μαυροκορδάτος, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Ανδρέας Ζαΐμης κ.α.) Εκλέχτηκαν Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης πρόεδρος, ο Αλ. Μαυροκορδάτος γραμματέας, οι Σωτ. Χαραλάμπης, Α. Ζαΐμης, Α. Μεταξάς μέλη-όλοι κοτζαμπάσηδες- και υπουργός εσωτερικών ο Παπαφλέσσας και υπουργός πολέμου ο Αναγνωσταράς.
1822
Καταπλέει στη Χίο τουρκικός στόλος από 46 πλοία, υπό το ναύαρχο Νουαϊχ Ζααδέ Καρά Αλή και αποβιβάζει 7.000 στρατιώτες προκειμένου να κατασταλεί η εξέγερση.
1896
Ο Χαρίλαος Τρικούπης πεθαίνει στις Κάννες, ύστερα από επιπλοκές της αρθρίτιδας από την οποία έπασχε.
1961
Μονογραφείται η Συμφωνία σύνδεσης Ελλάδας-ΕΟΚ.

Πήραν την πόλη πήραν την, πήραν τη Σαλονίκη

29 ΜΑΡΤΙΟΥ 1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ Β΄ κυριεύει τη Θεσσαλονίκη και τη παραδίδει στο στρατό του που τη λεηλατεί και και τη πυρπολεί.

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Παναγής Παπαληγούρας

O Παναγής Παπαληγούρας ήταν παράδειγμα πολιτικού, ανθρώπου της πολιτικής δράσης που ταυτόχρονα ήταν και ένας ολοκληρωμένος πνευματικός άνθρωπος. Oχι μόνο γιατί έκανε πολύ καλές σπουδές (και πολλοί άλλοι κάνουν), αλλά γιατί ποτέ δεν έπαψε να είναι στοχαστής και κυρίως να στοχάζεται τον ρόλο του ως πολιτικού και να θέτει τη θεωρητική του καλλιέργεια στην υπηρεσία και τον προσδιορισμό της πολιτικής.
Ήταν πολύ προσεκτικός και υπεύθυνος στη σχέση του με τους δημοσιογράφους. Πίστευε ότι είναι ουσιώδης και σημαντική η διαμεσολάβησή τους ανάμεσα στον πολιτικό και στον λαό, είτε συμφωνούν με τον πολιτικό, είτε διαφωνούν και ασκούν κριτική. Eτσι μόνο ενημερώνεται ο λαός και όχι με επιλεκτικές σχέσεις και επιλεκτικές «διαρροές» με σκοπό τη χειραγώγηση του κοινού.
Kαλούσε, λοιπόν, τους δημοσιογράφους χωρίς να κάνει διακρίσεις και να μοιράζει "αποκλειστικότητες" και τους ενημέρωνε λεπτομερώς, πιστεύοντας ότι οι πολίτες έχουν κρίση και λογική και ότι όσο καλύτερα ενημερωμένοι είναι, τόσο η πολιτική γίνεται αποτελεσματικότερη και διαφανής. Tο τελευταίο αφορά στην ακεραιότητα του πολιτικού, μια άλλη πονεμένη ιστορία των ημερών μας.
O Παναγής Παπαληγούρας δέχθηκε αυστηρή και ενίοτε εμπαθή και κακόπιστη κριτική από την ίδια την παράταξή του για ορισμένες εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων και του προσήψαν τον χαρακτηρισμό του «σοσιαλμανούς» και της «σοσιαλμανίας». Πίσω βέβαια από την κριτική και τους χαρακτηρισμούς βρισκόταν το τμήμα εκείνο του οικονομικού κατεστημένου, που, ενώ στην ουσία απεκόμιζε τεράστια κέρδη από την κρατική προστασία, νόμιμη και παράνομη, υποκρινόταν ότι πιστεύει στην «ελεύθερη αγορά» και στον ανταγωνισμό.
Στην ουσία της η «σοσιαλμανία» του ήταν μια σημαντική στροφή στην πολιτική της συντηρητικής παράταξης, με την οποία έδειχνε ότι η οικονομία δεν είναι παιχνίδι αριθμών αλλά έχει να κάνει και με τη δικαιοσύνη, με τη νομιμότητα, με ανθρώπους και με τις ανάγκες τους.
Αυτά περίπου έγραφε ένα άρθρο της "Καθημερινής"

Ο δημοσιογράφος Νίκος Νικολάου αφηγείτο προχθές ότι κάποτε (τότε ήταν οικονομικός συντάκτης στην «Αυγή») ο υπουργός τον κάλεσε στο σπίτι του «Πέρνα το βράδυ από το σπίτι, κάτι θα ετοιμάσει η Μπούμπα» (η σύζυγός του). Όταν ο Νικολάου έφτασε στην πολυκατοικία της οδού Καρνεάδου, ρώτησε τον θυρωρό σε ποιόν όροφο έμενε ο υπουργός. Κι εκείνος του έδειξε με το δάχτυλο τις σκάλες που πήγαιναν προς τα κάτω. Ο Παπαληγούρας, ο υπουργός που υπέγραψε συμβάσεις όπως της «Esso Pappas» έμενε σε υπόγειο!

Ας μας πεί σήμερα οποιοσδήποτε υπουργός ή βουλευτής, πού έμενε πριν και που μένει μετά την ενασχόλησή του με την πολιτική.

Τα + και – του Σαββατοκύριακου

Πρώτα τα πλην
-η ήττα στην Λάρισα (έτσι όπως ήρθε)
-το μένος των καουμπόυδων του κάμπου και τα ηλίθια πανό τους
-η απουσία επιθετικού περιοχής
-ο άνευ ουσίας «δυναμισμός» του Τσιρίλο
-τα σχόλια σε βάρος του Σάντος στο καφενείο που είδα τον αγώνα
-τα επαναλαμβανόμενα στιγμιαία λάθη της άμυνας
-η ρέντα των αντιπάλων να μη μας χαρίζονται σε κανένα απ’ αυτά
-η παρουσία Εντίνιο, Μουσλίμοβιτς Κουτσιανικούλη

+το καλό ποδόσφαιρο και η σωστή κυκλοφορία
+η πορεία της ομάδας μπάσκετ
Εδώ θα σταθώ λίγο
Αυτή η ομάδα έγινε αντικείμενο χλευασμού και ειρωνικών σχολίων από τους ίδιους τους οπαδούς της. Οι άνθρωποι που ανέλαβαν τις τύχες της ΚΑΕ σχολιάστηκαν αρνητικά για εξωαγωνιστικά θέματα και δεν τους αναγνωρίστηκε η βαρειά προσπάθεια εξυγίανσης που ανέλαβαν. Κατηγορήθηκαν ότι δεν έκαναν μηνύσεις, ότι δεν έστειλαν κάποιον στη φυλακή, ότι πήραν παίκτες από τα πανέρια. Αυτοί όμως δούλεψαν, προγραμμάτισαν, στελέχωσαν, στήριξαν και σήμερα είναι πιο πάνω από τους συμπολίτες που έκαναν μεταγραφές «μπαμ» και σχέδια ευρωλίγκας.
Δεν έγραψα τίποτα ούτε όταν νίκησαν με 35 πόντους τον «αυτοκράτορα» γιατί περίμενα να δημιουργηθεί μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Το Σάββατο στη Ν. Σμύρνη διαπίστωσα ότι η ομάδα είναι σε καλό δρόμο, απέχει πολύ βέβαια από το παρελθόν, αλλά αυτό το πιο ένδοξο τμήμα του ΠΑΟΚ έδειξε ότι δικαιούται τον σεβασμό και την υποστήριξή μας.
Με τα ψέματα κι ανάμεσα στις Συμπληγάδες των χρεών και των αμαρτιών του παρελθόντος, βρίσκεται πολύ κοντά σε μια διάκριση που κανείς μας δεν περίμενε.
Καλή βδομάδα

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

26 ΜΑΡΤΙΟΥ στην Ελλάδα

1821
Επιδίδεται προς «τον Εκλαμπρότατον Κόνσολα της Μ. Βρετανίας» Διακήρυξη που υπογράφεται από τους Π.Π. Γερμανό, επίσκοπο Κερνίτσης Προκόπιο, Ανδρέα Ζαΐμη, Ανδρέα Λόντο, Μπενιζέλο Ρούφο, Σωτήρη Θεοχαρόπουλο και Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο η οποία λέει:
«Ημείς το Ελληνικόν Έθνος των Χριστιανών, βλέποντες ότι μας καταφρονεί το Οθωμανικόν έθνος, απεφασίσαμεν ή να αποθάνωμεν όλοι, ή να ελευθερωθώμεν…Οι ένδοξοι πρόγονοί μας εφάνησαν ωφέλιμοι εις την ανθρωπότητα. Διά τούτο ειδοποιούμεν την Εκλαμπρότητά σας και σας παρακαλούμεν να προσπαθήσετε να ήμεθα υπό την εύνοιαν και προστασίαν του μεγάλου τούτου κράτους…»

Την ίδια μέρα ο Μέτερνιχ δηλώνει για την Ελληνική Επανάσταση: «Η υπόθεση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν κάτι που βρίσκεται έξω από τον πολιτισμό».

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Λεπτομέρειες...

Έγιναν με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια της Έκθεσης για το κυνήγι, το ψάρεμα, το κάμπιγκ, τα 4Χ4 και άλλα συναφή με τη ζωή στη φύση.
Παρέστησαν πολλοί και διάφοροι υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, μιας και η Έκθεση διοργανώνεται από την εφημερίδα «΄Εθνος» (
Μπόμπολας) και προβλήθηκε αρκούντως από τα δελτία του Μέγκα (συνιδιοκτησία και Μπόμπολα)

Άραγε κάποιος από αυτούς μπορεί να μού απαντήσει γιατί η έκθεση έχει τίτλο «DIANA» και όχι «ΑΡΤΕΜΙΣ» αφού αυτή ήταν η θεά του κυνηγιού και το DIANA είναι η λατινική ονομασία της;
Η υπουργός Τουρισμού μήπως;

Χουλιγκάνοι...

Έβλεπα με θλίψη τα επεισόδια έξω από το ΟΑΚΑ την περασμένη Κυριακή και αναρωτιόμουν από πού πηγάζει τόσο μίσος προς τον αντίπαλο. Ο τρόπος και το μένος με το οποίο εκσφενδόνιζαν λουκέτα, μπουλόνια, μεταλλικά stands, κροτίδες φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα έδειχνε ότι δεν τους ένοιαζε αν σκοτωνόταν κάποιος.
Τα ίδια και σήμερα στην Καβάλα. Μανιασμένα χτυπήματα με κοντάρια και σπασμένα καθίσματα, (κόβουν σαν ξυράφι) χωρίς κανείς να νοιάζεται τι κακό μπορεί να κάνει, για να μην πω ότι ίσως αυτό το κακό να ήταν η επιδίωξη.
Και στη μέση ένα ανήμπορο κράτος με τα αρμόδια και εντεταλμένα όργανά του να τρέχει από δω κι από κεί χωρίς σχέδιο.
Οι ίδιοι που αποφασίζουν την απαγόρευση μετακινήσεων (στο ΟΑΚΑ δεν υπήρχαν αντίπαλοι οπαδοί) παρακολουθούν μακάριοι από την ασφάλεια των γραφείων τους απόντες από το πρόβλημα.
Αλλά τι είναι σοβαρό στην Ελλάδα για να τελείται ένας αθλητικός αγώνας σοβαρά;

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 η προκήρυξη

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στέλνει προκήρυξη προς “τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς” που μεταξύ άλλων λέει:
“.. στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μίαν γνώμην ομοφώνως, απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα όπλα και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων…Δικαίω τω λόγω η μητέρα μας Ελλάς, εκ της οποίας και σείς εφωτίσθητε, απαιτεί όσον τάχιστα την συνδρομήν σας και διά χρημάτων και διά όπλων…”

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Απορείστε μαζί μου

Σε ποιόν πόλεμο κατέστη ανάπηρος ο κύριος;
1940-41 και εμφύλιος, σημερινή ηλικία 85 το λιγότερο
Κορέα, 75 το λιγότερο

Κύπρος , 36 αλλά ανάπηρος άνθρωπος με αυτοκίνητο (CHEVROLET CORVETTE) που πιάνει τα 300 χλμ;
Μπορεί... εξ άλλου στην Ελλάδα όλα είναι δυνατά…

24 ΜΑΡΤΙΟΥ στην Ελλάδα

1821
Φτάνουν στην επαναστατημένη Πάτρα, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και οι Χαραλάμπης, Λόντος και Παπαδιαμαντόπουλος και ιδρύουν την τοπική εξουσία του “Αχαϊκού Διευθυντηρίου”.

Ο αρματωλός των Σαλώνων (Άμφισσα) Πανουργιάς, πηγαίνει με 60 άνδρες του στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Εκεί καλεί τους προκρίτους της περιοχής και κηρύσσει την Επανάσταση.

Στην απελευθερωμένη πιά Καλαμάτα, συστήνεται η «Μεσσηνιακή Γερουσία» με πρόεδρο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που φέρει τον τίτλο “Ηγεμών και Αρχιστράτηγος”.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Καρχαρίες! (σχετικό με το προηγούμενο)

Το ξεσήκωσα από το http://servianetblog.blogspot.com/
Απόσπασμα από το περιοδικό «Νέος Αγωνιστής», το οποίο εκδίδεται από μέλη του ΠΑΣΟΚ και ανένταχτους σοσιαλιστές. Στο εν λόγω δημοσίευμα –μεταξύ άλλων- αναφέρονται τα εξής:
«Τα μέτρα που εξήγγειλε, πρόσφατα, η κυβέρνηση σηματοδοτούν την πλήρη διάψευση των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ. Ήρθαν, μάλιστα, να ολοκληρώσουν μια σειρά από αντιφατικά μηνύματα των πρώτων 100 ημερών που έστελνε η κυβέρνηση και τα οποία υπήρξαν, απλώς, η εκδήλωση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της, στο χώρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, όπως εκδηλώθηκε στη μοναδική, μέχρι σήμερα, συνεδρίαση του οργάνου
μετά τις εκλογές. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης είχαν αρχίσει, άλλωστε, από πολύ νωρίς να μιλάνε για «κίνδυνο χρεoκοπίας», για «Τιτανικό» κ.λπ. Έριξαν ματωμένο κρέας στη θάλασσα και τώρα απορούν που μαζεύτηκαν καρχαρίες. (…)

Κα(ου)μποϋλίκια*

*(το «ου» το τρώγαμε παλιά)
Τα καμποϋλίκια λοιπόν μ’αρέσουν ειδικά στις παλιές ταινίες, εκεί που ο ένας έριχνε πάνω στο τραπέζι τρείς άσους αλλά έχανε επειδή ο άλλος είχε δυό εξάσφαιρα. Αυτό βέβαια γινόταν πρώτον επειδή ήταν σινεμά και δεύτερον επειδή ήταν «καμπόυδες».Ως τέτοιοι λοιπόν βάλαμε ένα «γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι» και τώρα το κοιτάμε αμήχανοι. Και βέβαια έρχεται ο «κακός» (η κακιά) και σου λέει: «χρησιμοποίησέ το ρε μάγκα να σε δούμε» γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να αυτοπυροβοληθείς.

Βλέπεις, ούτε σινεμά είν' εδώ, ούτε καμπόϋδες είμαστε.

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Συννεφιασμένες Κυριακές

Τώρα που τα πράγματα οδεύουν προς το τέλος ας πω την διαπίστωσή μου.
Η ομάδα έχει δυνατότητες που νομίζω ότι τις εξάντλησε. Αυτό που κατάφερε φέτος ο ΠΑΟΚ (ανεξάρτητα από την τελική κατάταξη) θα μπορούσε να θεωρηθεί θαύμα αν δεν γινόταν για δεύτερη συνεχή χρονιά. Με αντιπάλους με πολλαπλάσια οικονομική δύναμη, με μεταγραφές που 2-3 απ’ αυτές κοστίζουν περισσότερο από το συνολικό κόστος όλης της ομάδας μας, με παράγοντες που δεν είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν τις επενδύσεις τους και να αφήσουν έναν παρία να κάτσει στο τραπέζι τους, μαθημένοι χρόνια στο κουρμπέτι να κινούν νήματα, κάθε προσπάθεια να ανατραπεί η κατάσταση είναι αξιέπαινη. Και ο ΠΑΟΚ όχι μόνο το προσπάθησε αλλά το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό. Οι μηχανισμοί που εξυπηρετούν την συντήρηση της ανισότητας και της αδικίας, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά σε όλες τις δομές της κοινωνίας, λειτουργούν σε πολλά επίπεδα. Π.χ. η δημοσίευση της είδησης ότι ο ΠΑΟΚ έχει 3 ΑΦΜ και χρέος προς το Δημόσιο 47 εκατομ. (όχι απλά ανακριβής αλλά ψευδέστατη) στόχευε την ηθική υπόστασή του. «Σταματείστε τις φωνές για αδικίες και κοιτάξτε να πληρώσετε τα χρέη σας απατεώνες με τα 3 ΑΦΜ»
Τέλος πάντων, με την ΑΕΚ η ομάδα ήταν κατά τη γνώμη μου πολύ καλή στην ανάπτυξή της, επί 60’ έπαιξε την ΑΕΚ στο μισό γήπεδο, αλλά η επιθετική της δυστοκία κόστισε. Η ΑΕΚ έδειξε στο γήπεδο τι χρειάζεται ο ΠΑΟΚ για να κάνει κι άλλα βήματα. Όταν δεν διαθέτεις παίκτες που θα κάνουν τη ΜΗ ευκαιρία γκολ, τότε αυτό που κατάφερες αυτά τα δυό χρόνια είναι αυτό που ΜΠΟΡΕΙΣ.
Όσο δεν είναι δυνατή η οικονομική ανάκαμψη άρα και η ενίσχυση με 2-3 παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά, εγώ είμαι ικανοποιημένος με αυτά που και φέτος είδα.

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΟΣΕ...την αγανάκτησή μου!

Κι έρχεται η στιγμή να αγανακτήσω εγώ, ο φανατικός υποστηρικτής του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της ενέργειας... των συγκοινωνιών . Κυριακή βράδυ θέλω να μάθω τι ώρα έρχεται το τραίνο από το Βελιγράδι.
Η ιστοσελίδα του ΟΣΕ είναι για μπάτσες, δεν λέει ούτε τα στοιχειώδη. Βρίσκω από άλλες σελίδες τηλέφωνα.
Πληροφορίες ΟΣΕ Θεσσαλονίκης 2310519519. Μετά από 35' αναπάντητων κουδουνισμάτων απελπίζομαι.
Πληροφορίες στην Αθήνα 2105297777. Ακούω μαγνητοφωνημένο μήνυμα "εργαζόμαστε από 7 το πρωί μέχρι 10 το βράδυ. Αν δεν σας απαντήσουμε καλέστε αργότερα" Δηλαδή γιατί να μη μου απαντήσετε; Η ώρα είναι 9. Καλώ ξανά και ξανά και ακούω το ίδιο μήνυμα. Δηλαδή πότε αργότερα ρε λεβέντες; Όταν θα περάσει η "10 το βράδυ" οπότε δεν εργάζεστε;
Τετραψήφιος αριθμός 1440. Καλά πόσο ηλίθιος μπορώ να γίνω; Μονίμως απασχολημένο.
Και βέβαια το οτι είναι Κυριακή δεν μπορεί να ισχύει σε μια υπηρεσία που λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο 24 ώρες την ημέρα.
Και τελικά από μια σέρβικη ιστοσελίδα έμαθα οτι το τραίνο φτάνει στις 22.20
Φχαριστώ "ντόμπρι"

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Σκορδο-εξυπνάδες...

Ο αποτυχημένος ποδοσφαιροπαράγων που τώρα έριξε όλο το βάρος της προσωπικότητάς του στο εκδοτηλίκι, γράφει σήμερα πως "η συμμετοχή του Άρη στον τελικό ευεργετεί την πόλη γιατί παίρνει μαζί του και άλλη ομάδα της".
Το ειρωνικό υπονοούμενο είναι σαφές.
Ξεχνά όμως ο "stratego", οτι υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα.
1) να περάσει από τον Μάκαρο και
2) να πάρει ο βάζελος το πρωτάθλημα.
Φτού σκόρδα!

Μερικές άχρηστες πληροφορίες

To 1989 ένας αστεροειδής με διαμέτρο 300m και όνομα 4581 Asclepius πέρασε 700000km μακρυά από την γη. Ο αστεροειδής πέρασε από το σημείο που η γη βρισκόταν 6 ώρες πριν.


Στον εμφύλιο πόλεμο της Αμερικής, όταν οι Βόρειοι κατέλαβαν την πόλη των Νότιων, όπου ζούσε ο Τζακ Ντάνιελ, δεν πείραξαν καθόλου τον Τζακ, γιατί δεν ήθελαν να ξεμείνουν από ουίσκι.





Η Αφροδίτη είναι ο μόνος πλανήτης που γυρίζει γύρω από τον εαυτό του με την φορά του ρολογιού.



Στην αρχή όλες οι ζώνες στο καράτε ήταν άσπρες. Με τον καιρό όμως οι άσπρες ζώνες λερωνόταν και γινόταν μαύρες. Έτσι ο παλιός καρατέκα είχε μαύρη ζώνη.





Ο Ειρηνικός ωκεανός απέκτησε το όνομά του από τον Μαγγελάνο, ο οποίος δεν συνάντησε καμία κακοκαιρία όσες φορές τον διέσχισε.

Οι οδηγοί των πρώτων αυτοκινήτων ατμού ονομάστηκαν "σοφέρ", δηλ. θερμαστές (γαλλ. chauffer=θερμαίνω) γιατί ζέσταιναν το νερό της μηχανής πριν ξεκινήσουν.

Ένα ανθρώπινο σώμα περιέχει 0.2mg χρυσού. (Για βάρος 70 kg ).

H συγγραφέας του Harry Potter JK Rowling κερδίζει 10 δολλάρια το δευτερόλεπτο. (και ανεβαίνει...)

Ο ΜΕΣΟΣ ΑΝΤΡΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ 18 ΚΙΛΑ ΣΠΕΡΜΑ

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΕΡΝΙΣΤΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ


Ο ΜΕΛΛ ΠΛΑΝΚ ΗΤΑΝ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝΚΣ ΜΠΑΝΥ ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ ΣΤΑ ΚΑΡΟΤΑ


Η ΠΕΠΣΙ ΚΟΛΑ ΣΑΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ




Η ΗΡΩΙΝΗ ΤΟ 1898 ΗΤΑΝ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΧΑ


ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ
Καλό Σαββατοκύριακο

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Καλώς τα μαααααας!

...κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

τέλος διαγωνίσματος

Πραγματικός «θίασος σκιών»

*το σχόλιο είναι γενικά πολιτικό και όχι αντιπασοκικό

Ούτε ξέρουν τι τους γίνεται, από πού έρχονται, που πάνε, χαμένοι στην ανυπαρξία τους, χωρίς σχέδιο χωρίς προοπτική.
Έβλεπα χθες ότι έδιναν ακόμα 9 μήνες ελεύθερης φοροδιαφυγής σε Ταξί, Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, Λεωφορεία ΚΤΕΛ, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, Κάμπινγκ, Μηχανικούς – Αρχιτέκτονες, Λιανοπωλητές, Πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, Βενζινάδικα, Περίπτερα κ.α. ενώ εμάς (μισθωτούς – συνταξιούχους) μας σβέρκωσαν και μας τα παίρνουν χοντρά.
Όμως,
στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων άκουσα ότι για λόγους φορολογικής ισότητας (!!!) άλλαξαν γνώμη και οι ταμειακές και η αλλαγή στον υπολογισμό του εισοδήματος των παραπάνω κατηγοριών θα ισχύσει από 1 Απριλίου ή (επειδή πέφτει πρωταπριλιά) από 1 Ιουνίου. Μέσα σε λίγες ώρες άλλαξαν γνώμη, αλλά μέχρι να το διαβάσετε μπορεί πάλι ν' αλλάξουν.
Άλλο φοβερό τσεκούρι.
Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος θα λαμβάνονται υπόψη σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα, πισίνες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί κ.α. Για να πάρετε μια ιδέα της σφαγής, η ύπαρξη πισίνας αποτελεί τεκμήριο 2.500ευρώ. Ευτυχώς με προλάβανε…σκεφτόμουν να κάνω μια μικρή στο μπαλκόνι.
Ενώ στα πραγματικά πολυτελή είδη οδοντόκρεμες και σαπούνια (πήρα σήμερα) ο ΦΠΑ πήγε στο 20%. Κάθε φορά που πλένεις το στόμα σου, ή κάνεις μπάνιο, ή πλένεις μόνο τα χεράκια σου να το θυμάσαι σπάταλε, που διαβιείς πολυτελώς.
Παρακάτω
Παίρνουν τελικά τα υποβρύχια που γέρνουν για να μη θυμώσουν οι Γερμανοί, που λένε ότι γέρνουν λίγο, ενώ χθες στην «TV Μακεδονία» ο (Γερμανός) Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου αναρωτιόταν: «Δεν καταλαβαίνω τι χρειάζεται η Ελλάδα 1450 άρματα μάχης (από τα οποία τα 750 είναι γερμανικά Leopard). Δηλαδή αυτοί που μας τα πουλάνε αναρωτιούνται τι τα θέλουμε. Και πράγματι αν σκεφτεί κανείς ότι το άρμα μάχης είναι κυρίως επιθετικό όπλο, γιατί να έχουμε τόσα πολλά; Με μόνιμες αμυντικές εγκαταστάσεις εκεί που υπάρχει κίνδυνος, θα είμασταν εξασφαλισμένοι. Τώρα αυτοί που λένε ότι οι στρατιωτικές προμήθειες γίνονται όχι τόσο για την άμυνα της χώρας όσο για το οικονομικό αλισβερίσι και τα παράπλευρα συμφέροντα, (κάτι γάμοι στα Παρίσια και πολλά πολλά άλλα) μάλλον εχθροί της πατρίδας θα είναι.
Σε μια χώρα που όποιος πληρώνει τα νόμιμα έφτασε να θεωρείται μαλάκας, είναι πολύ φυσικό να απεργούν τα βενζινάδικα και τα ταξί. Ο πρόεδρος των τελευταίων μάλιστα δήλωνε στις κάμερες σαν άλλος «Σαμουήλ στο Κούγκι» ότι «θα τα κάψουμε στην πλατεία Συντάγματος»

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

"Αυτή τη φορά..."

Την διαβεβαίωσή του έδωσε στον ελληνικό λαό μέσω συνέντευξης στα «ΝΕΑ» ο πρωθυπουργός, ότι "αυτή τη φορά οι θυσίες του δεν θα πάνε χαμένες".
Κι αναρωτιέμαι, τι αξία μπορούν να έχουν τέτοιες διαβεβαιώσεις.
Πολύ περισσότερο όταν προέρχονται από κάποιο κορυφαίο στέλεχος κυβερνήσεων που ευθύνονται κατά πολύ για το χάλι στο οποίο έφτασε η οικονομία της χώρας, κάτι που έκανε τον κόσμο να εκλέξει μια εξ ίσου (αν όχι πιο) ανίκανη κυβέρνηση που ολοκλήρωσε το έγκλημα. Έγκλημα για το οποίο κανείς δεν θα λογοδοτήσει, και για το οποίο η ποινή επιβάλλεται στον συνήθη ύποπτο, στον γνωστό άγνωστο, στον πολίτη.
Η συμμορία της πλατείας Συντάγματος ξέρει καλά τους κανόνες του παιγνιδιού και τους εφαρμόζει κατά το δοκούν αφού αυτή έχει και τη σφυρίχτρα, και τους βοηθούς (τύπος, δικαιοσύνη) και τον τέταρτο (Π.Δ.)
Εξ άλλου και η οικογενειακή παράδοση του σημερινού πρωθυπουργού επιτάσσει να μην εκλαμβάνονται ως σοβαρές τέτοιες διαβεβαιώσεις. Από την μετακατοχική δραστηριότητα του παππού του την οποία διέγραψαν οι πλαστογράφοι δίνοντάς του αργότερα τον τίτλο «Γέρος της Δημοκρατίας», μέχρι τα αναρίθμητα «συμβόλαια με τον λαό» του πατέρα του.
Τα δύο κόμματα φροντίζουν την από καιρού σε καιρό αλληλοδιαδοχή τους στην εξουσία έτσι ώστε να ανανεώνεται κάθε τόσο η ελπίδα στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο σ’ αυτή τη χώρα.
Ο Έλληνας δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα, αν δεν κοιτάξει κατάματα και με θάρρος την γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων του και δεν αποφασίσει επιτέλους να αλλάξει ο ίδιος τους κανόνες του παιγνιδιού.
Και τελειώνω με την απορία «τι ρόλο παίζει η αριστερά στην Ελλάδα». Αντί να βάλει στην άκρη τη διαχρονική μιζέρια της, το εσωστρεφές και χωρίς σημασία μέτρημα των κουκιών και το ποιος έκανε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ή πορεία, και με θάρρος και αίσθημα εθνικής ευθύνης να προχωρήσει σε σύνθεση δίνοντας όραμα στο λαό, αυτή αναλώνεται σε κενά ουσιαστικού περιεχομένου λογίδρια στη βουλή και στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.

Ρε άντε στις δουλειές σας!

Κλαιγόταν χθες το πρωί στην τηλεόραση ο Γιακουμάτος γιατί
«ξέρετε πόσο δύσκολα τα βγάζει πέρα ένας βουλευτής ιδιαίτερα αν προέρχεται από την επαρχία;»
Και δε μου λες ρε Γιακουμάτε, σε ανάγκασε κανένας να γίνεις βουλευτής;
Σε παρακάλεσε κανείς;
Μήπως σε εκβίασε;
Αν δεν σε συμφέρει, τράβα στο ιατρείο σου εσύ, και στη δουλειά που είχε ο καθένας σας πριν γίνει εθνοπατέρας (αν είχε καμιά δουλειά).
Αλλά ξέχασα, το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην πατρίδα δεν σας επιτρέπει να μας παρατήσετε.

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Καληνύχτα μ' ένα τραγούδι

παλιό όσο και το σύστημα που ανεχόμαστε να μας καταδυναστεύει
(Ορφέας Περίδης)
http://www.youtube.com/watch?v=HJN9aBN0gRA

Περί Σπάθα (3) από το contra.gr

Ο βαθμός δυσκολίας του ντέρμπι στο "Κλεάνθης Βικελίδης" ήταν υψηλός. Μπήκαν, όμως, δύο καθαρά γκολ, ενώ ο Σπάθας έδωσε και ένα πέναλτι για το οποίο δεν χωρά συζήτηση. Ωστόσο, στον πειθαρχικό έλεγχο κράτησε μια στάση που μόνο σε 50-50 δεν παραπέμπει και είναι απορίας άξιο πώς μοίρασε με ευκολία κάποιες κάρτες και έκλεισε τα μάτια σε άλλες που ήταν κλασσικές περιπτώσεις. Ακόμη και η κίτρινη που έβγαλε στον Γκαρσία δευτερόλεπτα(!) μετά το σφύριγμα της έναρξης, κρίνεται μάλλον υπερβολική. Ακόμη και στο πέναλτι που έδωσε, δεν φάνηκε να υπάρχει κάποιος λόγος για να βγάλει και κάρτα στον Κοντρέρας. Και αυτά ήταν τα πταίσματα, διότι ο Πειραιώτης ρέφερι έκανε και... χοντράδες. Απέβαλλε τον Βιεϊρίνια και τον Σνάουτσνερ πολύ εύκολα, ενώ θα μπορούσε να αποφύγει τουλάχιστον τη μία από τις δύο κίτρινες κάρτες που έδειξε στον καθένα, μιας και δεν είναι όλα τα μαρκαρίσματα για κάρτα. Είδαμε, λοιπόν, τον Σπάθα να επιδεικνύει σχολαστικότητα και αυστηρότητα, πράγμα που δεν είναι απαραιτήτως κακό, φτάνει όμως να τηρεί αυτή τη στάση σε όλες τις περιπτώσεις. Διότι την ίδια στιγμή, δεν έβγαλε δεύτερη κίτρινη στον Κάμπορα (ούτε καν φάουλ) για τη σκαριά στον Σνάουτσνερ. Επίσης δεν έβγαλε κίτρινες στο Ναφτί για το μαρκάρισμα στον Γκαρσία, στον Κάλβο για μαρκάρισμα στον Ίβιτς, άλλη κίτρινη στο Ναφτί για μαρκάρισμα στον Βιεϊρίνια, στον Αράνο για μαρκάρισμα επίσης στον Βιεϊρίνια, στο Νασούτι για μαρκάρισμα στον Ίβιτς, αλλά και στον Μουσλίμοβιτς για μαρκάρισμα στο Νασούτι. Μια συμπεριφορά αλλοπρόσαλλη από τον Πειραιώτη ρέφερι, που δεν είναι κάτι άλλο παρά μια συνέχεια της πολύ μέτριας φετινής χρονιάς που διανύει. Χρονιά, κατά την οποία η ΕΠΟ του έκανε την τιμή να τον χρήσει διεθνή…

Συνέχεια στην ερώτηση στον Σπάθα

Μετά την πρωινή μου ανάρτηση έφυγα για μια δουλειά που είχα και στο αυτοκίνητο άλλαζα σταθμούς μπας και αλλάξω διάθεση. Έπεσα σε κάποιον που είχε θέσει στους ακροατές του το ερώτημα «που σας αρέσει να κάνετε σεξ;» και παίρναν διάφοροι και λέγαν τα δικά τους. Και βγαίνει ένας μαγκάκος και λέει το απίστευτο: «Εμένα δεν μ’ ενδιαφέρει ΠΟΥ αρκεί να έχω πετύχει την π……@ρ@ τον Σπάθα»
Στο δια ταύτα λοιπόν
Η ομάδα μου δεν μ’ άρεσε, δεν περίμενα τέτοια κακή εμφάνιση,
αλλά
εγώ και όσοι βλέπαμε τον αγώνα στο καφενείο καταλάβαμε από το 1’ ότι το ματς δεν ήταν ντέρμπυ, δεν ήταν όπως πίστευα όλη τη βδομάδα 1-Χ-2, αλλά ένας τεράστιος άσος από ‘δω ως την Πελοπόννησο.
Όταν στο 1’ ένας από τους βασικούς σου δέχεται κίτρινη κάρτα χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα, το μήνυμα είναι ένα: «μάγκες αρκετά μέχρι εδώ». Η συνέχεια από τον Σπάθα ήταν αναμενόμενη και επιβεβαίωσε τους φόβους μας. Δύο κίτρινες ανύπαρκτες στον Βιερίνια (κόκκινη) δεύτερη ανύπαρκτη κίτρινη στον Σνάουτσνερ (κόκκινη), ανοχή στους Ναφτί, Αράνο, Κάλβο, Κάμπορα (θερμά συγχαρητήρια για τα εξαιρετικά γκολ που πέτυχε) και η αποστολή ολοκληρώθηκε.
Το τραπέζι στρώθηκε και κρατήθηκε και καρέκλα για το τρίτο μέλος της συμμορίας (44) που θα αντιμετωπίσει την Κυριακή τον ΠΑΟΚ χωρίς την δεξιά του πτέρυγα ελπίζοντας ότι θα μειώσει τους βαθμούς που τους χωρίζουν (άρα και την βαθμολογία των play-off).
Επαναλαμβάνω ότι η ομάδα δεν ήταν καλή, αλλά και η ψυχολογική βία που άσκησε το κοράκι δεν μπορεί να μην ληφθεί υπ’ όψη.
Πάμε κι όπου βγάλει.

σημ. Παλληκαράκια, οι δουλειές δεν γίνονται με 100 άτομα στο αεροδρόμιο, αλλά με λίγους και καλούς και αλλού

Ο ηλίθιος Πάγκαλος

Και δεν με νοιάζει που αποκάλεσε ηλίθιους τα μέλη της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, αυτά είναι εσωτερικά τους θέματα και μπορούν να αλληλοχαρακτηρίζονται,
Αλλά,
Να ρωτάει ο γελοίος τίποτα, ο εγγονός του δικτάτορα, τον Μανόλη Γλέζο «τι δουλειά είχε να σπρώχνεται με τους αστυνομικούς» και να συμπεραίνει ότι κάνει «κακές παρέες» πάει πολύ, πάρα πολύ, και δείχνει ότι η επάνοδος στην εξουσία τον ξεσάλωσε.
Εσύ κ. αντιπρόεδρε, που έδωσες τους αγώνες σου για την δημοκρατία (λέμε και καμιά μαλακία τώρα), στα σαλόνια της «Μ. Βρεττανίας» και στα καφέ του Κολωνακίου, έχεις δίκιο να απορείς που κάποιος ήταν στην πρώτη γραμμή μιας πορείας.

Έχεις τόσα που σε βαραίνουν και συνεχίζεις να προσθέτεις κι άλλα...

Μήπως είσαι αδελφή;

Σ’ εσένα μιλάω Σπάθα, μήπως κάποιος από τον ΠΑΟΚ δεν σου ‘κατσε και βγάζεις τ’ απωθημένα σου αλλιώς; Ή μήπως οι γκόμενοί σου σε ανάγκασαν να γίνεις ρόμπα; Θα επανέλθω αργότερα σήμερα…

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Πρόεδροι και πρόεδροι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ισλανδίας (δεξιός) ανάγκασε την (κεντροαριστερή) κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το αν έπρεπε οι Ισλανδοί πολίτες να πληρώσουν στους Άγγλους και Ολλανδούς τα λεφτά που έχασαν όταν μια ιδιωτική Ισλανδική τράπεζα βάρεσε κανόνι.
Οι Ισλανδοί πρώτα οδήγησαν σε πτώση την (δεξιά) κυβέρνησή τους και την αντικατέστησαν με κεντροαριστερή η οποία όμως συναίνεσε στις ληστρικές απαιτήσεις των γνωστών πειρατών λαθρεμπόρων και αποικιοκρατών της Ιστορίας. Έτσι με τις ευλογίες του Προέδρου της Δημοκρατίας άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές ζητώντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα.
Κι όχι μόνο έγινε το δημοψήφισμα, αλλά έβγαλε κι ένα 93% να διαολοστέλνει Άγγλους, Ολλανδούς και τους συμπαραστάτες τους, ΕΕ (δεν θα μπείτε στην ΕΕ αν δεν πληρώσετε) και του ΔΝΤ (δεν θα πάρετε φράγκο από το δάνειο των 2,1 δις δολ. που σας έχουμε εγκρίνει).
Να σημειωθεί ότι η ενδώσασα στις απαιτήσεις κυβέρνηση δεν εξέλαβε το αποτέλεσμα ως αποδοκιμασία και δεν παραιτήθηκε.
Να σημειωθεί επίσης ότι εκεί ο Πρόεδρος δεν αρκέσθηκε σε δηλώσεις τύπου «μαζί θα περάσουμε απέναντι» αλλά άσκησε τις εξουσίες του.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Ο «Notis» και... τα πρόβατα


Ο τρισμέγιστος αυτός βάρδος σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό κανάλι, έλεγε με στόμφο ανάλογο σοφού καθοδηγητή:
«Δεν καταλαβαίνω τι θα πεί 13ος και 14ος μισθός. 12 μήνες δεν δουλεύουμε; Για 12 πρέπει να πληρωνόμαστε. Ο καθ’ ένας όσο αξίζει και όσο προσφέρει»(!!!)
Θα δανειστώ έναν στίχο που τραγουδάει ο ίδιος.
«Πρόβατα ξυπνάτε…» και τρέξτε να του τ’ ακουμπήσετε, του λαϊκού καλλιτέχνη. Από τις πενταροδεκάρες σας φυτοζωεί ο φουκαράς, όπως βέβαια κι από την ψήφο σας καλοπερνάνε οι δυνάστες σας…
Άντε πρωινιάτικα με τον κάθε γελοίο…

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Στο στόμα του λύκου

Τηλεοπτικές κάμερες δεν υπήρχαν. Η συζήτηση έγινε σχεδόν εν κρυπτώ. Ότι μάθαμε ήταν αυτά που δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ΓΑΠ αμέσως μετά τη συνάντηση. Όμως
Ο Ιαβέρης είχε φροντίσει. Είχε μπει την προηγούμενη στο οβάλ γραφείο μεταμφιεσμένος σε «ειδικό επί λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας» και είχε βάλει τους hi-teck

κοριούς του.
Ο πέραν του Ατλαντικού «σύμμαχός» μας περίμενε τον δικό μας με ανοιχτές αγκάλες. Του ξηγήθηκε κάπως συνθηματικά, μερικές λεξούλες: «Σκοπιανό (Μακεδονικό κατ’ αυτόν) Αιγαίο, Κυπριακό, Αφγανιστάν».
Κάνε μου τα κέφια Τζόρτζι μπόι σ’ αυτά τα θεματάκια, κι εγώ θα μαζέψω το χρηματοπιστωτικό σκυλολόι μου και θα κοιτάξω τι άλλο μπορώ να κάνω για σένα… Α να! Πάρε και μια κατάργηση βίζας έτσι σαν προστάντζα. Πρόσεξε όμως, θ’ αρχίσει να ισχύει μετά από ένα μήνα.
Και μετά, ακολούθησε μια ωραία παράσταση μπροστά σε Ελληνοαμερικανικό κοινό με φιλοφρονήσεις και χειραψίες.
…………………………………………………………………………………..
Τόσες φορές μας έδειξαν ότι υποστηρίζουν τα συμφέροντά μας μόνο όταν ταυτίζονται με τα δικά τους (δηλαδή ποτέ), αλλά εμείς εκεί το βιολί μας…

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΛΕΦΤΑ! Έχουμε; Ζητάμε;

Ξεκινώντας από το «ζητάμε» επανέρχομαι σε παλιότερη ανάρτησή μου. Περπατώντας στην παραλιακή και σε απόσταση 2 χλμ. μέτρησα χθες 94 ΙΧ που δεν είχαν κολλημένο το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας. Ακόμα κι αν έχουν πληρώσει και κρατούν το σήμα στο ντουλαπάκι, είναι παραβάτες και σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να τους επιβληθεί πρόστιμο. Γιατί δεν ξαμολιούνται συνεργεία να μαζεύουν πινακίδες; (γιατί μόνο έτσι θα αναγκαστούν να
πληρώσουν).
Φαίνεται όμως ότι τελικά «Λεφτά υπάρχουν» και πού να τρέχουμε τώρα;
Αυτό τουλάχιστον δείχνει και η υλοποίηση του σχεδίου για επιδότηση της αντικατάστασης κουφωμάτων κατά 50% από το κράτος.
Έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα, στα κουφώματα θα κολλήσουμε;
Κουφάθηκα! Ρε, τρελοί είστε; Άλλες προτεραιότητες δεν έχετε; Αν κάθε δίφυλλο κούφωμα ξεκινάει από 600 ευρώ, ξέρετε για πόσα λεφτά μιλάμε;
Και Γ.Γ υπουργείου δήλωσε σε χθεσινή πρωινή εκπομπή ότι η τοποθέτηση του ειδικού συστήματος ταμειακών συνδεδεμένων με τις δεξαμενές στα βενζινάδικα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ!
Και η Βουλή προσλαμβάνει καμιά διακοσαριά υπαλλήλους!
Τελικά τους δουλεύουμε όλους. Λεφτά έχουμε αλλά δανειζόμαστε για να δοκιμάσουμε τις αντοχές των «τοκογλύφων».

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Βιασμός!!!

2 ερωτήματα
Σε ποιό νοσοκομείο υπάρχουν τέτοιες λυσσάρες νοσοκόμες σαν την εικονιζόμενη;
Αφού ο ίδιος δεν καταθέτει μήνυση, γιατί το κάνουν τα παιδιά του;
Από ζήλια;

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ανδρεάδης ο υλοτόμος

Ο πετυχημένος αυτός επιχειρηματίας που μεταξύ των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνεται και η ξενοδοχειακή – τουριστική – οικιστική επιχείρηση του «ΣΑΝΗ» στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής (απεικόνιση περιοχής από google earth), εκχέρσωσε δασική παραλιακή έκταση 35 στρ. βόρεια και νότια των κυρίων εγκαταστάσεων που λειτουργούν. Στα δασοκτήματα που του ανήκουν (αγορασμένα από την Ι.Μ.Σταυρονικήτα) συνολικής έκτασης 2.300 στρ. έγινε κατάτμηση και στη συνέχεια οικοδομικές εργασίες τις οποίες το ΣτΕ (κάπως αργά βέβαια) θεωρεί παράνομες και παραβαίνουσες το Σύνταγμα όπως επίσης θεωρεί άκυρες όλες τις οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί (η ακυρότητά τους πιά είναι άνευ σημασίας).
Σ’ αυτό λοιπόν το δασόκτημα, και σε έκταση 27στρ από τη μια πλευρά και 8 από την άλλη, έγινε κοπή και στη συνέχεια εκρίζωση εκατοντάδων πεύκων πολλά από τα οποία ήταν αιωνόβια (με διατομή κορμού μέχρι και 1,5μ.) κι έφταναν ως τη θάλασσα.
Όπως όλα στην Ελλάδα γίνονται με καθυστέρηση, έτσι και το δασαρχείο επιλήφθηκε της υπόθεσης αφού είχε γίνει η ζημιά και κήρυξε την έκταση αναδασωτέα.
Ίσως κάποιος πεί «εδώ χανόμαστε, με μερικά πεύκα θα ασχοληθούμε;», θα απαντήσω ότι και ο εν λόγω επιχειρηματίας κάπως έτσι θα σκέφθηκε.

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Περί ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων

Πλάκα πλάκα αυτή η πρόταση των «Νιμπελούγκεν» να πουλήσουμε ακατοίκητα νησάκια και βραχονησίδες, όση ειρωνία και να περιέχει, ανοίγει κι ένα θέμα που θα ‘πρεπε να το έχουμε ανοίξει και επεξεργαστεί μόνοι μας εδώ και καιρό. Όταν ο Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό, το νησάκι δεν είχε καμιά σχέση με τον παράδεισο που έγινε μετά. Κουβαλήθηκαν τόνοι χώματος και φυτά, έγιναν διαμορφώσεις του τοπίου, έπεσε χρήμα δηλαδή. Εκατοντάδες ακατοίκητα νησάκια μπορούν να να νοικιαστούν για 100 χρόνια στους ανά τον κόσμο έχοντες, μέσα από σοβαρές διαδικασίες και με όρους και προϋποθέσεις που θα αποκλείουν χρήσεις άλλες από αυτές της κατοικίας ή της τουριστικής αξιοποίησης. Θα μου πείτε «ποιος θα θεσπίσει και θα επιβλέψει τις διαδικασίες;» κι έχετε απόλυτο δίκιο, είναι ένα σοβαρό θέμα, αλλά ξέρετε οι πλούσιοι έχουν μια μανία. Ένας να βρεθεί να κάνει την αρχή «έχω δικό μου νησί στο Αιγαίο» θα βάλει «φυτίλια» σε πολλούς.
Κι αυτό όχι για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά για να αξιοποιήσουμε το Αιγαίο, αυτή την τεράστια εθνική περιουσία.
Πάρε κύριε την νησίδα για 100 χρόνια κι αν οι κληρονόμοι σου θέλουν μπορούν να την ξανανοικιάσουν για άλλα 100.
Λέω τώρα…

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Περί Ιουλίας (στα σοβαρά)

Κατ’ αρχήν, ο καθ’ ένας όπως τη βρίσκει βέβαια, αλλά βρέθηκαν 100.000 κατ’ άλλους 200.000 και δώσαν από 20 ευρώ για να καμαρώσουν την λεγάμενη. Μάλιστα...
Σατιρίζουν (;) το θέμα οι "αρβύλες", έρχεται καπάκι το ΕΣΡ να τους εγκαλέσει για τα γνωστά περί υποβάθμισης προγράμματος (φοβερό ε;) αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με το ξέκωλο μεσημεριανάδικου που τηλεφώνησε στην γιαγιά της πρωταγωνίστριας για να την ενημερώσει για τα κατορθώματα της εγγονής. Κι εκείνη να λέει «αχ τι άλλο θ’ ακούσω γι αυτό το κορίτσι… μη μου λέτε άλλα δεν θέλω να ξέρω… είμαι άρρωστη» κι ακουγόταν η καημένη πράγματι κουρασμένη και άρρωστη.

Έκτακτο παράρτημααααα!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Αθλίων», εκπρόσωποι των συνδικάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα επισκέφθηκαν τους αρμόδιους υπουργούς (ο ΓΑΠ δεν έχει συνέλθει ακόμα από το σοκ του «λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν) και ζήτησαν να υποστούν και αυτοί τις περικοπές αποδοχών που επεβλήθησαν στον δημόσιο τομέα.
Θέλουν, είπαν, να μην ντρέπονται και να μπορούν να αντικρύζουν στα μάτια τους εργαζόμενους στο δημόσιο.
Απείλησαν ότι αν δεν περικοπούν ανάλογα και οι δικές τους αποδοχές θα καταφύγουν σε ακραίες αντιδράσεις.
Μερικοί στενόμυαλοι που ρώτησαν «καλά, οι μειώσεις στον δημόσιο τομέα θα μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα, οι μειώσεις σ’ εμάς ποιόν θα βοηθήσουν;» πήραν την αποστομωτική απάντηση «την βιομηχανία, την ναυτιλία και τις μεγάλες επιχειρήσεις ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές» και αποχώρησαν με κατεβασμένο κεφάλι.

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Να 'ταν μόνο αυτοί...

Η Βουλή είναι γεμάτη από τέτοιους...

Ξαφνικά άνοιξαν οι ουρανοί κι άρχισε να βρέχει χρέη

Ο ΓΑΠ που νόμιζε ότι «λεφτά υπάρχουν» έπαθε σοκ, έτσι δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει τα μέτρα που «πρέπει να παρθούν». Αντ’ αυτού βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μας ενημέρωσε ότι χρωστάμε πάνω από 300 δις.
Ανερυθρίαστα, όπως αρμόζει σε πολιτικό, δεν καταλόγισε κανένα ποσοστό του χρέους στις κυβερνήσεις του κόμματός του. Κανένας τους δεν ήξερε τίποτα για την φάμπρικα των δανεικών που ξεκίνησε το ’81 προκειμένου να «φάει ψωμί ο λαός». Το ίδιο βιολί συνέχισαν όλοι οι διαχειριστές έκτοτε χωρίς κανείς να νοιάζεται για το πότε και πώς θα πληρωθούν τα δανεικά.
Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε ότι θα πληρώσουν οι συνήθεις μαλάκες, και με το θράσος που οφείλει να έχει κάθε πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του, ο μπουλούκος από την Ροδόπη ανακοίνωσε περικοπές μισθών και επιδομάτων. Μέτρα όμως που (όπως δηλώθηκε) «είναι εκτός ιδεολογίας ΠΑΣΟΚ» και λαμβάνονται «με πόνο και κόπο»
Κανένας τους δεν έφταιξε για τίποτα. Αυτοί απλά με περίσσια αυτοθυσία ανέλαβαν να καθαρίσουν την κόπρο που δημιούργησε η πολιτική ανικανότητα, η πολιτική διαφθορά, η λαίλαπα των ημετέρων, το ρουσφέτι, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, η καταλήστευση του δημόσιου πλούτου. Επί σειρά ετών πουλούσαν τα πάντα και ξόδευαν διαρκώς περισσότερα. Όλοι αυτοί που τώρα στέλνουν τον λογαριασμό σ’ εμάς.
Περιμένω την συνέχεια, γιατί σίγουρα θα υπάρξει. Εδώ θα ‘μαστε (ελπίζω)

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ο πόλεμος κυρήχθηκε

Τις εκφράσεις «πλουτοκρατία» «κεφαλαιοκράτες» «ολιγαρχία του πλούτου» και λοιπές προερχόμενες από το αριστερό λεξιλόγιο προσπαθώ να τις αποφεύγω γιατί έχουν γίνει τόσο οικείες που στο τέλος θα ακούγονται αθώες ως προς αυτό που θέλουν να περιγράψουν.
Συνήθως χρησιμοποιώ πιο αλήτικες λέξεις όπως «καθήκια» «μαυραγορίτες» «καθάρματα» που μέσα στη γενικότητά τους περιλαμβάνουν άριστα αυτούς που λυμαίνονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας από ανέκαθεν αλλά κυρίως από τον πόλεμο και μετά.
Τόσα χρόνια όλοι αυτοί δεν χόρτασαν να συσσωρεύουν πλούτο, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα μεγαλύτερα σπίτια, τα περισσότερα εξοχικά, τα μεγαλύτερα κότερα, αδιαφορώντας για το τι γίνεται τριγύρω, μη δίνοντας δεκάρα αυτοί οι απάτριδες για το που πάει ο τόπος.
Και την ώρα της κρίσης (της τωρινής γιατί την κρίση που πρέπει δεν τη βλέπω να ‘ρχεται) έχουν αποδυθεί σ’ έναν αγώνα να πείσουν όλους εμάς για την αναγκαιότητα των «μέτρων» που παίρνονται και που πρόκειται να παρθούν. Την ίδια ώρα ανακοινώνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ομάδας τους κατά τουλάχιστον 15.000.000 ευρώ για να ακολουθήσουν οι άλλοι με 30 και μετά με 40 και πάει λέγοντας. Τι σόι αποδοτικές επενδύσεις είναι αυτές και γιατί δεν κάνουν ανάλογες στις επιχειρήσεις τους να δημιουργηθούν δουλειές; Επειδή δεν είναι δυνατό να μην αντιλαμβάνονται την κατάσταση, πάει να πεί πως δεν νοιάζονται. Τα λεφτά στην Ελβετία να ‘ναι καλά, κι όσο βουλιάζει ο τόπος τόσο το καλύτερο γι αυτούς. Τους πεινασμένους είναι πιο εύκολο να τους χειριστείς.
Αυτή η συμμορία που καταξευτέλισε τη χώρα και εξαθλίωσε τους κατοίκους της θέλει να μας πείσει πως «δυστυχώς δεν γίνεται αλλιώς». Οτι η Ελλάδα θα σωθεί αν πάρουν από τον καθ’ ένα μας αρκετά, όσο λίγα και να έχει. Τα ιδιωτικά κανάλια και οι εφημερίδες που ανήκουν ΟΛΑ σ’ αυτούς, μεταξύ λυγμών και δακρύων περνάνε αυτή τη γραμμή, αφού έτσι εξυπηρετούνται τα σχέδιά τους όπως τα έχουν υπαγορεύσει στα πολιτικά τους υποχείρια.
Κι εσύ, εγώ, εμείς, μπορούμε να κάνουμε αλλιώς; Μας ρωτάνε;
Γιατί αν έβγαζαν ένα εσωτερικό ομολογιακό δάνειο, πρώτον θα ‘πρεπε να συμμετάσχουν κι αυτοί δίνοντας το παράδειγμα και δεύτερον ο καθένας θα συμμετείχε από το περίσσευμά του. Δεν θέλουν όμως το περίσσευμα το οποίο έτσι κι αλλιώς το παίρνουν αφού ελέγχουν το εμπόριο. Θέλουν το υστέρημα.
Τα ύστερά τους!

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Υπάρχουν και τέτοια δημοσιεύματα

από την Suddeutsche Zeitung
Φτηνές γενικεύσεις, όπως το να δηλώνεις πως «εσείς οι Έλληνες εξαπατάτε ο ένας τον άλλο σε κάθε ευκαιρία» και «οι Έλληνες εργάζονται μόνο όταν δωροδοκούνται» αποτελούν σαφώς χτυπήματα κάτω από τη μέση. Τέτοιες γνώμες δεν κάνουν διαχωρισμό μεταξύ όσων ευθύνονται για τα κακώς κείμενα, οι οποίοι είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι, και όλων εκείνων των Ελλήνων που υποφέρουν και πρέπει τώρα να πληρώσουν το λογαριασμό. Όταν οι επιθέσεις προέρχονται από Γερμανούς είναι διπλά επιζήμιες. Ο μεγαλύτερος πληρώνων μίζες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν η γερμανική εταιρία Siemens. Επιπλέον οι Έλληνες αισθάνονται ότι έχουν εξαπατηθεί αναφορικά με τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το καβγαδάκι μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι ιδιαίτερα επιζήμιο, γιατί πέφτει στα χέρια λαϊκιστών και στις δύο χώρες και καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα όσων αναζητούν διέξοδο από την τρέχουσα κρίση.
οι μεγενθύσεις είναι των Αθλίων