Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

international petition για την Κούνεβα

Πήρα και δημοσιεύω
Subject: Υπογράψτε για την Κωνσταντίνα!
Αγαπητοί φίλοι,
Πάνε ήδη τρεις μήνες από τότε που η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχτηκε αποτρόπαια δολοφονική επίθεση με βιτριόλι. Η Κωνσταντίνα νοσηλεύεται ακόμα και η υγεία της αποκαθίσταται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, κυρίως χάρη στο τεράστιο ψυχικό της σθένος. Στις 25 Μαρτίου μάλιστα, υποβλήθηκε σε τριπλή εγχείρηση γιά την αποκατάσταση του οισοφάγου ο οποίος είχε καταστραφεί από το βιτριόλι, ώστε να μπορεί πλέον να σιτίζεται φυσιολογικά.Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει ακόμα διελευκανθεί, οι αρχές δεν παρουσιάζουν τίποτα καινούργιο και γενικά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη σχετικά με τον εντοπισμό των ηθικών και φυσικών αυτουργών. Το ελληνικό τμήμα της Διεθνους Αμνηστίας του οποίου είμαι μέλος κατάφερε να περάσει την υπόθεση της Κωνσταντίνας ως international petition (τόσο φριχτή ήταν...).Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει συλλογή υπογραφών σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στις ελληνικές αρχές για απόδοση δικαιοσύνης. Γι' αυτό σας παρακαλώ, δώστε ένα λεπτό από το χρόνο σας και επισκεφτείτε το site μας, στο σύνδεσμο http://www.amnesty.org.gr/kouneva.htm για να υπογράψετε. Προτρέψτε και τουςφίλους σας να το κάνουν, διαδώστε το, αναρτήστε το στο blog ή το site σας.Είναι πολύ σημαντικό να μαζέψουμε τουλάχιστον 10.000 υπογραφές μέχρι τηνεργατική Πρωτομαγιά, ημερομηνία που θα παραδοθούν στον Υπουργό Εσωτερικώντης Ελλάδας.
Πολλά ευχαριστώ,
Αλίκη Βασώνη

και τα «φρουτάκια» επιστρέφουν …

…με δόξα και τιμή, προκειμένου το κράτος νταβατζής να αποκτήσει έσοδα. Ο κάθε φρουτάς θα πληρώνει (λέει) ένα ποσό για κάθε μηχανάκι που έχει στο μαγαζί, (μεταξύ μας δηλαδή θα πληρώνει για 10 και θα έχει 20), θα παίρνουν το κάτι τις τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (αν υπάρχουν τέτοιοι), τα μηχανάκια θα πληρώνουν 1 στις 250, αντί 1 στις 150, το χρήμα θα κυκλοφορεί και όλοι θα είναι ευτυχείς εκτός από τα κορόϊδα. Αυτά είναι μέτρα!
Με την ευκαιρία ο επιχειρηματίας που γέμισε διαφημιστικά την παραλία, αφήνει και το τηλέφωνό του για να ελέγξει η εφορία τα βιβλία του…
Πορνεία και τζόγος! Κάτι λείπει για να γίνει κανονική μαφία το κράτος!
Άντε παιδιά…

31 ΜΑΡΤΙΟΥ στην Ελλάδα (Χίος)

1822
Ο Καρά Αλής καταπνίγει την εξέγερση στη Χίο. Τα τουρκικά στρατεύματα επιδίδονται σε σφαγή των κατοίκων του νησιού. Περίπου 23.000 σφάχτηκαν και 47.000 αιχμάλωτοι στάλθηκαν στα σκλαβοπάζαρα. Η “σφαγή της Χίου” ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε όλη την Ευρώπη.
1824
Μια μελανή στιγμή του Αγώνα και ενδεικτική των προσωπικών παθών που αναπτύχθηκαν μεταξύ των πρωταγωνιστών του. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος συμπαρατάσσεται με τους Τούρκους, εναντίον του Κριεζιώτη στο Προφήτη Ηλία Λοκρίδας. Ο Κριεζιώτης νικά και ο Ανδρούτσος διαφεύγει. Οι πληροφορίες για το αν πράγματι συμμετείχε στη μάχη, η απλά ήταν μια εκβιαστική ενέργεια, είναι αντικρουόμενες.

Φτάνει ρε με τα πρόστιμα

Ένα εκατομμύριο πρόστιμο στην Citibank για την υπόθεση των τοξικών της "Lehman brothers".
Σιγά ρε, θα την φαληρίσετε αν πληρωθεί το πρόστιμο (που δεν το βλέπω, η Vodafone έδειξε τον δρόμο)
Αλλά ΑΝ πληρωθεί, τα λεφτά γιατί να μην πάνε στους ζημιωθέντες πολίτες;

Τι να το κάνω εγώ ΑΝ (ξαναλέω ΑΝ) τιμωρηθεί ο φταίχτης χωρίς να αποκατασταθεί η ζημία του παθόντος…

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Άσπρος σκύλος, μαύρος σκύλος…

…όλοι το ίδιο είναι…
Θα πάει λέει στην Πόλη, αλλά δεν θα επισκεφθεί το Φανάρι αντίθετα με τις πολύ πρόσφατες θέσεις του για το Πατριαρχείο και την αξία του ρόλου του που σαφώς υποστήριζε. Αντ’ αυτού, εξυπηρετώντας τα σχέδια της Τουρκίας, ο Πατριάρχης είναι προσκεκλημένος σε εκδήλωση στην οποία θα παρίστανται όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες της Τουρκίας, πρόσκληση η οποία εξομοιώνει τον Πατριάρχη με τους απλούς θρησκευτικούς ηγέτες παραγνωρίζοντας την Οικουμενικότητά του.
Θα χαρώ ιδιαίτερα αν ο Πατριάρχης δεν παραστεί, γιατί το θέμα δεν είναι απλά θρησκευτικό.

Με αφορμή δύο Κυριακάτικα άρθρα...

...πώς να μη σκεφτεί κανείς ότι στοιχειοθετείται «προδοσία»;
Στο πρώτο άρθρο στο “e-tipos” γίνεται μια σύντομη ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με επίκεντρο την αμφισβήτηση της ελληνικότητας κάποιων παραμεθόριων νησιών μας και επισημαίνονται κάποια σενάρια που η πραγματοποίησή τους βρίσκεται κοντά ("around the corner").
Κοντολογίς οι Τούρκοι καταλαμβάνουν με απόβαση κομάντος το Αγαθονήσι, αιφνιδιάζοντας τη μικρή φρουρά, στέλνουν τους κατοίκους σε κοντινά ελληνικά νησιά και ενισχύουν τις δυνάμεις τους πάνω στο νησί καθιστώντας το έτσι άπαρτο. Το άρθρο έχει ενδιαφέρον σας συνιστώ να το διαβάσετε στο
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=82754
κι εγώ εδώ θα κρατήσω μια φράση, «Απουσία προληπτικών διπλωματικών και στρατιωτικών κινήσεων από ελληνικής πλευράς».
Πάμε τώρα στο άλλο άρθρο από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία που συμπτωματικά αναφέρεται στο Αγαθονήσι. Το («γκρίζο» για την Τουρκία) νησί έχει 85 μόνιμους κατοίκους (το 2001 ήταν 158), και 80 λαθρομετανάστες (!!!) που περιφέρονται παρατημένοι μιας και η κεντρική κυβέρνηση που έχει χάσει προ πολλού τον έλεγχο στη διαχείριση των λαθρομεταναστών, χρωστάει πάνω από 3,5 εκ. σε ξενοδόχους και καραβάδες και τα κοντινά νησιά δεν τους δέχονται.
Δεν θα προσθέσω τίποτε άλλο εγώ, οι σκέψεις και τα συμπεράσματα είναι του καθ’ ενός, μόνο μια επισήμανση. Σ’ ένα «ευαίσθητο» νησί μας, με την επόμενη φουρνιά λαθρομεταναστών οι έλληνες θα είναι μειοψηφία. Κι αφού αυτά συμβαίνουν σε μια εύκολα ελεγχόμενη έκταση (το νησί είναι 13 τ.χλμ όλο κι όλο) φανταστείτε τι μπορεί να συμβαίνει σε άλλες μεγαλύτερες περιοχές...

30 Μαρτίου στην Ελλάδα

1822
Αρχίζει τις εργασίες της η Β΄ Εθνοσυνέλευση στο Άστρος της Κυνουρίας. Η Συνέλευση θα γίνει μέσα σε εκρηκτικό κλίμα που δημιούργησε η αντιπαράθεση των δύο παρατάξεων, του κόμματος των Φιλικών από τη μια μεριά (Κολοκοτρώνης, Δ. Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Αναγνωσταράς, Ανδρούτσος, Μπούρτζινος κ.α.) και του κόμματος των κοτζαμπάσηδων από την άλλη με το οποίο συνέπραττε το κόμμα των Υδραίων μεγαλοκαπεταναίων (Αλ. Μαυροκορδάτος, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Ανδρέας Ζαΐμης κ.α.) Εκλέχτηκαν Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης πρόεδρος, ο Αλ. Μαυροκορδάτος γραμματέας, οι Σωτ. Χαραλάμπης, Α. Ζαΐμης, Α. Μεταξάς μέλη-όλοι κοτζαμπάσηδες- και υπουργός εσωτερικών ο Παπαφλέσσας και υπουργός πολέμου ο Αναγνωσταράς.
1822
Καταπλέει στη Χίο τουρκικός στόλος από 46 πλοία, υπό το ναύαρχο Νουαϊχ Ζααδέ Καρά Αλή και αποβιβάζει 7.000 στρατιώτες προκειμένου να κατασταλεί η εξέγερση.
1896
Ο Χαρίλαος Τρικούπης πεθαίνει στις Κάννες, ύστερα από επιπλοκές της αρθρίτιδας από την οποία έπασχε.
1961
Μονογραφείται η Συμφωνία σύνδεσης Ελλάδας-ΕΟΚ.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Συνέντευξη Θ. Ζαγοράκη στο "V-Men" του Κυριακάτικου Βήματος

Ως μεγάλο σταθμό της ζωής του χαρακτήρισε τον ΠΑΟΚ ο
Θοδωρής Ζαγοράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό . Ο πρόεδρος του Δικεφάλου τόνισε ότι η ομάδα του θέλει να κάνει πρωταθλητισμό ενώ συμπλήρωσε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώνει για πάντα.
Τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης
«Ο ΠΑΟΚ είναι ένας μεγάλος σταθμός της ζωής μου. Θα τον κουβαλάω ως τον θάνατό μου.

Όσα και να έχω περάσει, στο τέλος αυτό που μου μένει είναι μια γλυκιά γεύση. Ως πρόεδρος του ΠΑΟΚ αισθάνομαι τεράστια ευθύνη. Μέσα σε δύο χρόνια της θητείας μου έχω αλλάξει πολύ. Υπάρχουν πολλές στιγμές φορτισμένες συναισθηματικά».

«Ο στόχος μας είναι να κάνουμε πρωταθλητισμό.
Το να διεκδικείς πρωτάθλημα, από το “αν δεν το πάρεις είσαι αποτυχημένος” έχει τεράστια απόσταση. Πρωταθλητισμός σημαίνει πως παραμένεις ψηλά. Από τη στιγμή που η ομάδα λειτουργεί, θα κάνουμε πολύ προσεκτικές κινήσεις το καλοκαίρι και το μόνο που με αγχώνει είναι το οικονομικό. Ο κόσμος χρηματοδοτεί και πρέπει να μην ξεφεύγουμε. Πρέπει να περιορίσουμε τα λάθη μας πάρα πολύ».

«Είναι σίγουρο πως κάποτε θα αποχωρήσω. Δεν μπορώ να είμαι μια ζωή πρόεδρος στον ΠΑΟΚ. Κάτι μπορεί να μας συμβεί. Είναι αδιανόητο για τον ΠΑΟΚ να μην υπάρχει κάτι έτοιμο να μας αντικαταστήσει. Δεν αισθάνομαι καμία ανάγκη να γαντζωθώ. Δεν είναι τρόπος ζωής για εμένα να είμαι παράγοντας. Πρέπει να βρεθεί ένας ισχυρός οικονομικός παράγοντας για να διοικήσει τον ΠΑΟΚ. Λέμε πως ο ΠΑΟΚ είναι μία λαϊκή δημοκρατία, αφού συντηρείται από τον κόσμο του. Ως πότε όμως θα πληρώνει ο κόσμος; Ο κόσμος θέλει τρία πράγματα. Να δουλεύεις, να του λες την αλήθεια και να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα στο γήπεδο».

«Δεν έκρυψα ποτέ τη σχέση μου με τον Βασίλη Γκαγκάτση και δεν πρόκειται να απολογηθώ για αυτή. Αυτός ήταν ο πρόεδρος στην ΕΠΟ και εγώ στον ΠΑΟΚ. Ο καθένας κοίταζε τη δουλειά του. Είναι τόσα χρόνια παράγοντας και μπορείς να πάρεις πράγματα από αυτόν μιλώντας μαζί του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πως διοικούσε τον ΠΑΟΚ, όπως λένε κάποιοι».

«Λένε πως είμαι ανεκτικός με τους οπαδούς. Εγώ απαντώ ότι επικροτώ μια προσπάθεια που γίνεται. Αυτά τα παιδιά ήρθαν και μου είπαν πως θέλουν να βοηθήσουν. Πήραν σημαντικές αποφάσεις, βελτίωσαν την οργάνωσή τους, σύστησαν επιτροπές και η κατάσταση στην Τούμπα άλλαξε προς το καλύτερο. Δεν μπορούμε να τους καταδικάσουμε όλους για προβλήματα που προκαλούν λίγοι. Δεν είμαι ανεκτικός. Απλώς αναγνωρίζω ότι μια άρρωστη κατάσταση δεν γιατρεύεται από τη μία μέρα στην άλλη».


«Το γήπεδο της Τούμπας, έτσι όπως είναι σήμερα, μας κρατάει πίσω σαν ομάδα. Είναι ένα γήπεδο 50 ετών που ενώ χωράει 30.000 κόσμο, έχει μόνο έξι εισόδους. Δεν πρόκειται να το παίξω έξυπνος σε κανέναν από τους παραδοσιακούς παράγοντες της ομάδας, όμως είμαι υποχρεωμένος, αν δω ότι καθυστερούν κι άλλο, να τους πω την αλήθεια. Ότι σε αυτό το γήπεδο δεν μπορούμε να οδηγήσουμε την ομάδα στο σημείο που θέλουμε».

πηγή: V Men (Βήμα της Κυριακής)

Στο δρόμο, σήμερα...



με "κλικ" διαβάζεις καλύτερα

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Παρτε κι αυτό για να μη φωνάζετε...

Και μέσα στη γενική βαβούρα, έρχεται το Συμβούλιο της
Επικρατείας και ΑΚΥΡΩΝΕΙ τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών!

Που πάει να πεί οτι κακώς επιβλήθηκαν!

Δηλαδή υποκλοπές δεν έγιναν, ή αν έγιναν οι τιμωρηθέντες με πρόστιμα ήταν αθώοι, αμέτοχοι, συκοφαντηθέντες (που τώρα μπορούν να εγείρουν απαιτήσεις για αποζημιώσεις), οπότε αυτοί που τους κατηγόρησαν ήταν ανίκανοι ή είχαν δόλο, ή άστα να παν στο διάολο μεσημεριάτικα...

Πού να βρείς άκρη, έχει άκρες το χάος;

Τα φώτα; Γιατί;

Οι "ΑΘΛΙΟΙ" συμφωνούν με τα παρακάτω και προσυπογράφουν

http://taspa-taspan-taspa.blogspot.com/2009/03/blog-post_28.html

Κάτι ωραία πρωινά...


Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ο «ευφυής» κ. Σκόρδας

Θα ‘πρεπε να αντιλαμβάνεται ότι την όποια ευφυΐα δεν αρκεί η διατύπωση 2-3 ολοκληρωμένων προτάσεων για να την αποδείξεις, έστω κι αν τις διανθίζει κανείς με χιουμοριστικά και ειρωνικά φρου φρου. Πρέπει να υπάρχει και συνείδηση των λεγομένων και του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνονται.
Στο «δια ταύτα» λοιπόν.
Δήλωσε λοιπόν ο κ. Σκόρδας, στην γιορτή για τα 95 χρόνια του συλλόγου του, ότι όλοι τους είναι χαρούμενοι που ανήκουν στην ομάδα που «έγινε σύμβολο της πόλης από την ημέρα που ελευθερώθηκε από τους Τούρκους»
Μάθαμε λοιπόν κι εμείς ότι πέρα από τον Λευκό Πύργο η πόλη έχει σαν σύμβολό της τον Άρη και μάλιστα διπλό αφού συμβολίζει και την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους.
Με αυτή του την δήλωση ο κ. Σκόρδας, χουλιγκάνος παρά την ηλικία του, αποδεικνύει ποιοί είναι οι εμπνευστές των αντεθνικών χαρακτηρισμών που χρησιμοποιούν τα σκορδόπαιδα σε βάρος του ΠΑΟΚ σε τοπικό επίπεδο.
Ο «επιστήμων» συνεχίζει τη νοοτροπία εκείνων που όταν αφίχθηκαν οι πρόσφυγες στην πόλη, δυσανασχετούσαν «τι τους κουβάλησαν τους Τούρκους εδώ;» και νοιώθει ιδιαίτερα άβολα που οι «Τούρκοι» μεγαλούργησαν εδώ και η ομάδα που έφτιαξαν φάνηκε αντάξια του τόπου που γεννήθηκε και της Ιστορίας που κουβαλάει στις φτερούγες της.
Σκόρδα μην ανησυχείς, όταν θα φύγεις κουρασμένος από τους τίτλους τις επιτυχίες τις διακρίσεις της ομάδας σου, κάποιος σαν κι εσένα θα βρεθεί να συνεχίσει το έργο σου.
Άντε να παίξεις κανένα stratego, γιατί καλό είναι να είσαι αστείος, αλλά εσύ έγινες επικίνδυνος.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Και συνεχίζουν απτόητοι!!!

κι αν για το καζίνο της Πάρνηθας δεν δίνω μία αν το πουλήσετε ή όχι,
για το νερό, το νεράκι του Θεού ρε άχρηστοι, κι αυτό σε ιδιώτες;

Η διυπουργική των ανικάνων συνεδρίαζε σήμερα το μεσημέρι για την ιδιωτικοποίηση του καζίνου και της Εταιρέας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Και μετά τι; Ο αέρας, οι θάλασσες, ο ήλιος;
Ξέχασα!
ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ρεεεε!

Δώστε τα όλα στους κλεπταποδόχους! Τέτοιοι είναι βέβαια αφού αγοράζουν από ΚΛΕΦΤΕΣ.

ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ!!! Την ΟΑ την πουλήσατε φτηνότερα απ' όσο κόστισε στον Παναγόπουλο η απαγωγή του!

Η Γη σας μιλάει... Διαβάστε

http://curiousss.wordpress.com/2009/03/26/in-memoriam/#comment-780

26 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821, η επόμενη μέρα

Επιδίδεται προς «τον Εκλαμπρότατον Κόνσολα της Μ. Βρετανίας» Διακήρυξη που υπογράφεται από τους Π.Π. Γερμανό, επίσκοπο Κερνίτσης Προκόπιο, Ανδρέα Ζαΐμη, Ανδρέα Λόντο, Μπενιζέλο Ρούφο, Σωτήρη Θεοχαρόπουλο και Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο η οποία λέει.
«Ημείς το Ελληνικόν Έθνος των Χριστιανών, βλέποντες ότι μας καταφρονεί το Οθωμανικόν έθνος, απεφασίσαμεν ή να αποθάνωμεν όλοι, ή να ελευθερωθώμεν…Οι ένδοξοι πρόγονοί μας εφάνησαν ωφέλιμοι εις την ανθρωπότητα. Διά τούτο ειδοποιούμεν την Εκλαμπρότητά σας και σας παρακαλούμεν να προσπαθήσετε να ήμεθα υπό την εύνοιαν και προστασίαν του μεγάλου τούτου κράτους…»
Την ίδια μέρα ο Μέτερνιχ δηλώνει για την Ελληνική Επανάσταση:
«Η υπόθεση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν κάτι που βρίσκεται έξω από τον πολιτισμό».

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Έτσι σαν αφιέρωμα

Αν στις εισαγωγικές για τα Πανεπιστήμια έμπαινε θέμα (λέμε τώρα) αναγνώρισης των παρακάτω, τι κλάμα είχε να πέσει...
























































Λυσάρι
με τη σειρά από πάνω και από αριστερά
Παπαφλέσσας, Νικηταράς (ο τουρκοφάγος), Μάρκος Μπότσαρης, Εμμ. Παππάς, Μπουμπουλίνα, Ρήγας, Μακρυγιάννης, λόρδος Βύρων, Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Καποδίστριας, Κανάρης, Δημ. και Αλ. Υψηλάντης, Θανάσης Διάκος, Οδυσσέας Ανδρούτσος.
Το πρόσωπο του Μπότσαρη δεν καλοφαίνεται οπότε δεν θα βαθμολογηθεί η μη αναγνώριση.

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Τα παρακάτω έγιναν, κι ας λένε οι μορφωμένοι οτι δεν έγινε τίποτα.
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη Σημαία της Επανάστασης στη πλατεία Αγ. Γεωργίου στη Πάτρα και ορκίζει τους αρχηγούς Ανδρέα Ζαΐμη, Ανδρέα Λόντο και Μπενιζέλο Ρούφο και τους 1000 άνδρες τους. Η σημαία ήταν κόκκινη με μαύρο σταυρό.

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στέλνει προκήρυξη προς “τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς” που μεταξύ άλλων λέει. “.. στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μίαν γνώμην ομοφώνως, απεφασίσαμεν μα λάβωμεν τα όπλα και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων…Δικαίω τω λόγω η μητέρα μας Ελλάς, εκ της οποίας και σείς εφωτίσθητε, απαιτεί όσον τάχιστα την συνδρομήν σας και διά χρημάτων και διά όπλων…”

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Η Δίκη. Μέρος τρίτο (τελευταίο)


Διαδικασία
Η Δίκη ξεκίνησε και η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής.
Για τον κάθε κατηγορούμενο εμφανιζόταν στις οθόνες οι πράξεις και οι παραλείψεις του με τις οποίες ζημίωσε τη χώρα και το κοινωνικό σύνολο, καθώς κι εκείνες μέσω των οποίων εξυπηρέτησε προσωπικά και οικογενειακά συμφέροντα και ακολουθούσε η ερώτηση: «Ένοχος;» Οι ένορκοι ψήφιζαν πατώντας το ένα από τα δύο κουμπιά στα μηχανήματα που υπήρχαν εμπρός τους.
Η πλειοψηφούσα άποψη λογιζόταν σαν δύο ψήφοι και μετά ψήφιζαν οι δικαστές με μία ψήφο ο καθ’ ένας, έτσι που οι συνολικές ψήφοι ήταν 7. Απολογίες δεν επιτρεπόταν αφού θεωρήθηκε ότι αφού κανείς δεν είχε μεταμεληθεί έμπρακτα για τα έργα του, απλά θα επαναλάμβαναν τα ίδια ψέματα καθυστερώντας την εξέλιξη της δίκης.

Κατά τη διάρκεια της αναγραφής του κατηγορητηρίου στις οθόνες αναφέρθηκαν, ανάλογα με την περίπτωση, κατηγορίες όπως:
Παραπλάνηση του λαού με ψευδείς και μη τηρηθείσες υποσχέσεις, ανικανότητα, αδιαφορία, δόλος, καταβαράθρωση της Παιδείας, υπεράκτιες εταιρείες, ενδοτική εξωτερική πολιτική, μεροληπτική οικονομική πολιτική, διάλυση της Υγείας, αποβιομηχάνιση, ανεργία, αντεργατική πολιτική, διαπλοκή, αδιαφάνεια, χαριστικές πράξεις, θάνατοι, παράνομοι πλουτισμοί, οικογενειοκρατία, ευνοιοκρατία, σκάνδαλα και σκανδαλώδεις συμπεριφορές, χρηματισμός, εγκατάλειψη της υπαίθρου και των μικρών νησιών, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, εκποίηση δημόσιας περιουσίας, οικολογικά και περιβαλλοντικά εγκλήματα, καταστροφές δασών λιμνών και ποταμών, ρύπανση και μόλυνση, καρτέλ, καταλήστευση των ασφαλιστικών Ταμείων, χρηματιστηριακές κομπίνες,…
Η σιγή στην αίθουσα ήταν νεκρική.
Οι οθόνες που μετέδιδαν μέσα στην αίθουσα τις αντιδράσεις των πολιτών που ήταν συγκεντρωμένοι στις πλατείες διαφόρων πόλεων της χώρας, δεν εξέπεμπαν ήχο.
Οι εικόνες αρκούσαν.
Οι διαδικασίες ήταν συνοπτικές και σ’ αυτό βοήθησε η συμπεριφορά των κατηγορουμένων που δεν μετήλθαν κανενός μέσου προκειμένου να τις διακόψουν ή να τις καθυστερήσουν.
Η ετυμηγορία
Το 70% των κατηγορουμένων εκρίθη ένοχο όλων των κατηγοριών ομόφωνα (7 ψήφοι), το 18% ένοχο με 6 ψήφους και το 12% ένοχο με 5. Ουδείς αθωώθηκε ούτε καν λόγω αμφιβολιών. Το δικαστήριο δεν έδειξε επιείκεια ούτε για τους τεθνεώτες. Οι ετυμηγορίες έδειχναν να γίνονται αποδεκτές στις πλατείες.
Οι ποινές
που επιβλήθηκαν στους ενόχους (πιά) ήταν
Δήμευση της περιουσίας τους. Η κινητή τους περιουσία περιέρχεται στο Δημόσιο, η δε ακίνητη στα ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία προβλεπόταν να συνενωθούν σε ένα. Οι ένοχοι εστερούντο των πολιτικών τους δικαιωμάτων και είχαν την ευχέρεια να επιλέξουν τον τόπο στον οποίο θα περνούσαν το υπόλοιπο του βίου τους με την φροντίδα της Πολιτείας. Είχαν να διαλέξουν μεταξύ ενός νησιού της άγονης γραμμής κι ενός χωριού στην ορεινή Ήπειρο που είχε ερημώσει τελείως. Η «φροντίδα της Πολιτείας» συνίστατο στο να τους εξασφαλίζει τις συνθήκες και το επίπεδο ζωής που εκείνοι φρόντιζαν να έχουν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών επί δεκαετίες.
Το μέλλον της χώρας

Τα πολιτικά κόμματα διαλύθηκαν και η περιουσία τους δημεύθηκε. Οι εκλογές που προκηρύχθηκαν άμεσα, θα γινόταν ως εξής. Καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα ήταν πια μονοεδρική, όλες θα είχαν τρείς έδρες κατ’ ελάχιστον και 15 κατά μέγιστο ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ο συνολικός αριθμός όμως των εκλεγομένων θα παρέμενε ο ίδιος. Το ψηφοδέλτιο θα ήταν ενιαίο για κάθε περιφέρεια και δικαίωμα υποψηφιότητας είχαν όσοι δεν είχαν νομικό κώλυμα και ηλικία 18 ετών και άνω.
Η αμοιβή των εκλεγομένων θα ήταν ίση με το εισόδημα που εμφάνιζε η τελευταία τους φορολογική δήλωση προσαυξημένο κατά 10%.
Όλοι οι πολίτες είχαν δικαίωμα σε δύο μόνο βουλευτικές θητείες τετραετούς διάρκειας, κατά την διάρκεια των οποίων η Πολιτεία θα μεριμνούσε για τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Βουλευτικά γραφεία δεν θα υπήρχαν και οι πολίτες θα είχαν τη δυνατότητα υποβολής των αιτημάτων τους ταχυδρομικά ή ηλεκτρονικά σε επιτροπές που θα τα ομαδοποιούσαν και θα τα έθεταν υπ’ όψη του Κοινοβουλίου το οποίο είχε την νομοθετική εξουσία. Από το σύνολο των εκλεγέντων, η Βουλή όφειλε να εκλέξει στην πρώτη της συνεδρίαση τον Πρόεδρο της χώρας με απλή πλειοψηφία, κι αυτός με τη σειρά του θα όριζε 15 βουλευτές με ετήσια θητεία ως υπεύθυνους των τομέων δραστηριότητας της Πολιτείας (Υγεία-Πρόνοια, Άμυνα, Παιδεία κλπ). Οι 15 αυτοί θα κρινόταν κατ’ έτος από την ολομέλεια η οποία θα τους απάλλασσε ή θα τους καταλόγιζε λάθη και παραλείψεις και θα μεριμνούσε για τις ενδεχόμενες κυρώσεις. Κανείς δεν είχε δικαίωμα να θητεύσει ως υπεύθυνος τομέα για περισσότερες από δύο φορές. Καθιερωνόταν επίσης, γνωμοδοτική Βουλή από 500 πολίτες οι οποίοι θα προέκυπταν κάθε χρόνο με κλήρωση, η θητεία τους θα ήταν διετής και θα λειτουργούσαν με τις ίδιες συνθήκες και προϋποθέσεις των κανονικών βουλευτών. Με αυτό τον τρόπο η πολιτική εξουσία έπαυε να είναι αυτοσκοπός και επάγγελμα και επέστρεφε στην υπεύθυνη συμμετοχή στα κοινά.

Επίλογος
Με την επικύρωση όλων όσων αποφασίσθηκαν, το Δικαστήριο ανέλαβε τη διακυβέρνηση μέχρι την διενέργεια εκλογών που ορίστηκαν να γίνουν σε 13 μέρες. Ο κόσμος από τις πλατείες επέστρεψε στα σπίτια του. Αύριο ήταν μια εντελώς καινούρια μέρα, και παρ’ όλο που πολλοί είχαν αφήσει λογαριασμούς απλήρωτους, δεν ήταν λίγοι αυτοί που χαμογελούσαν.

Η πρώτη ενέργεια της προσωρινής διακυβέρνησης ήταν να φροντίσει την άμεση μεταφορά των ενόχων στους νέους τόπους διαμονής τους.

24 Μαρτίου 1821

-Φτάνουν στην επαναστατημένη Πάτρα, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και οι Χαραλάμπης, Λόντος και Παπαδιαμαντόπουλος και ιδρύουν την τοπική εξουσία του “Αχαϊκού Διευθυντηρίου”.
-Ο αρματωλός των Σαλώνων (Άμφισσα) Πανουργιάς, πηγαίνει με 60 άνδρες του στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Εκεί καλεί τους προκρίτους της περιοχής και κηρύσσει την Επανάσταση.
-Στην απελευθερωμένη πιά Καλαμάτα, συστήνεται η «Μεσσηνιακή Γερουσία» με πρόεδρο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που φέρει τον τίτλο “Ηγεμών και Αρχιστράτηγος”.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Η Δίκη (μέρος 2ο)


Το πρώτο μέρος εδώ http://yannisayannis.blogspot.com/2009/03/blog-post_20.html
Μέρος δεύτερο
Την πέμπτη μέρα βγήκαν εκτός ενεργείας όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί (πλην του κρατικού) το ίδιο και οι τηλεπικοινωνίες, και την έκτη άρχισαν να μεταδίδονται επιλεκτικά μηνύματα μόνο στις οθόνες αυτών προς τους οποίους απευθυνόταν.

Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως οργανώθηκαν όσα ακολούθησαν. Βέβαια όλοι είχαν καταλάβει ότι η κατάσταση ήταν σοβαρή, κάθε άλλο παρά φάρσα, και είχαν αποφασίσει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να υπακούουν στις οδηγίες που έδιναν οι οθόνες. Την έκτη μέρα το μήνυμα ήταν ολημερίς στις οθόνες, μόνο που ήταν συμπληρωμένο: "ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» ΣΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ".
Αυτή η τροποποίηση του μηνύματος λειτούργησε ανακουφιστικά για τον κόσμο (άρα δεν έρχεται η συντέλεια) αλλά επέτεινε την ανησυχία σε πολιτικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, όλοι εξακολούθησαν να υπακούουν στις οδηγίες, αντίδραση δεν υπήρχε ούτε από κάποια Αρχή, ούτε από την Εκκλησία, ούτε από τον Στρατό, κανένας φορέας δεν έβγαλε ανακοινώσεις, όλοι έδειχναν να θεωρούν ότι δεν υπήρχαν περιθώρια αντίστασης στα κελεύσματα και περίμεναν κάτι ουσιαστικό πριν δουν αν μπορούν να κάνουν κάτι.
Την κρίσιμη Δευτέρα το πρωί, η πλατεία μπροστά στο Κοινοβούλιο ήταν κατάμεστη από κόσμο, που ήθελε να ζήσει τις εξελίξεις από όσο πιο κοντά γινόταν, οι πολίτες που είχαν κληθεί ονομαστικά βρισκόταν μπροστά στην είσοδο του κτιρίου, ενώ στις οθόνες ήταν γραμμένο: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ" ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Στο μεταξύ κάποιοι τολμηροί είχαν καταστρέψει τη νύχτα μερικές γιγαντοοθόνες, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα αντίστασης της Δημοκρατίας, αλλά αυτές αντικαταστάθηκαν πριν ξημερώσει. Η μικρή οθόνη στην είσοδο του κτιρίου άρχισε να προβάλει τα ονόματα των πολιτών που είχαν κληθεί αναφέροντας δίπλα στο όνομα και την ιδιότητα με την οποία εισέρχονταν. Πρόεδρος δικαστηρίου, δικαστής, δικαστής, δικαστής, δικαστής. Ένορκος, ένορκος, ένορκος……..ένορκος
Έτσι μπήκαν στο κτίριο και κατέλαβαν τις θέσεις τους στην αίθουσα οι 5 δικαστές και 30 ένορκοι, που κανείς τους δεν είχε την παραμικρή σχέση με δικαστήρια και απονομή δικαιοσύνης. Οι οθόνες εξηγούσαν ότι μια τόσο σπουδαία δίκη δεν ήταν δυνατό να αφεθεί στους χειρισμούς των επαγγελματιών. Δικηγόροι υπεράσπισης δεν είχαν ορισθεί για λόγους οικονομίας χρόνου. Οι κατηγορούμενοι, όλοι τους πρώην, εν ενεργεία (αλλά στην ουσία πρώην πιά) πρωθυπουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί, είχαν ήδη καταλάβει τα έδρανα-εδώλια, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους είχαν δοθεί από τις οθόνες στα σπίτια και στα γραφεία τους. Στα εδώλια που αντιστοιχούσαν στους σχετικά πρόσφατα αποδημήσαντες, είχαν τοποθετηθεί μεγάλες φωτογραφίες τους.

Μια άλλη απόφαση ήταν να μη δικασθούν όσοι είχαν διατελέσει μόνο βουλευτές, γιατί είχε κριθεί ότι μετέχοντες μιας τέτοιας διαδικασίας θα έπαιρναν αξία ενώ ήταν ανάξιοι, θλιβεροί χειροκροτητές, άβουλες μαριονέτες των αρχηγών, το παραπλανητικό ντεκόρ του συστήματος που δικαζόταν.
Έτσι τουλάχιστον έλεγαν οι οθόνες και εξηγούσαν επίσης οτι δημοσιογράφοι δεν θα παρίσταντο γιατί θα αλλοίωναν τα στοιχεία της δίκης με υπερβολές, ψεύδη και ανακρίβειες. Εξ άλλου η ζωντανή μετάδοση, τους καθιστούσε περιττούς.
Οι οθόνες παρουσίασαν έναν έναν τους παράγοντες της δίκης αναφέροντας και το επάγγελμα του καθενός κι έτσι όλη η χώρα έμαθε ότι οι 5 δικαστές ήταν αγρότης, βιομηχανικός εργάτης, οικοκυρά, δάσκαλος και γιατρός, οι δε 30 ένορκοι (15 άνδρες, 15 γυναίκες) περιλάμβαναν νοσηλευτές, φοιτητές, μικροπωλητές, ποιητές, συνταξιούχους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, επιστημονικούς ερευνητές, χειρώνακτες επαγγελματίες, ανθρώπους των τεχνών, εκπαιδευτικούς, ανέργους...


η συνέχεια αύριο

23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη Ελληνική πόλη που απελευθερώνεται από τους Τούρκους. Των επαναστατικών τμημάτων που μπήκαν στη πόλη, ηγούντο οι Μαυρομιχαλαίοι, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Νικηταράς και ο Κεφάλας.
Ο Εμμανουήλ Παπάς, ύστερα από εντολή του Αλ. Υψηλάντη, φέρνει στο Άγιο Όρος όπλα και πολεμοφόδια που είχε αγοράσει όντας αρχιταμίας της Φιλικής Εταιρείας. Αποβιβάστηκε στη Μονή Εσφιγμένου και σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Μονών οργανώνουν τον τρόπο στρατολόγησης μοναχών και χωρικών.
Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης αφορίζει τον Αλ. Υψηλάντη και κατ’ επέκταση το κίνημά του.
σε λίγο "η Δίκη" συνεχίζεται

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Είπε ο «μεγάλος» από τις Βρυξέλλες…

ότι είναι αντίθετος με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, αλλά κάτω από συνθήκες κρίσης και προκειμένου να μην κλείσει μια επιχείρηση, τις αποδέχεται με τον αυστηρό περιορισμό της προσωρινότητας.
Μάλιστα!
Δεν ξέρει και προφανώς δεν ξέρει κανείς στην κυβέρνηση και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για το καρκίνωμα που λέγεται 4ωρη απασχόληση (με μισό ένσημο) και απεριόριστες υπερωρίες. Το καρκίνωμα που κατατρώει το εισόδημα των εργαζομένων και το χτίσιμο συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά και τα εισοδήματα των Ταμείων και τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου.
Εν τάξει, έχουν πολλά στο κεφάλι τους, ας τους βοηθήσω λίγο σαν υπεύθυνος πολίτης.
Εδώ και χρόνια, το «Carefour» (Μαρινόπουλος ντε!) και η εταιρία εξυπηρέτησης αεροσκαφών σε διάφορα αεροδρόμια «Swissport» (πρώην Λάτσης, νυν δύο άλλοι) απασχολούν τους υπαλλήλους τους αποκλειστικά με αυτό τον τρόπο. Και να ‘ταν μόνο αυτοί…
αύριο "η Δίκη" συνεχίζεται

Οι επικίνδυνες παρενέργειες του blogging

Συζητιόταν εδώ και καιρό στα επιστημονικά συνέδρια και σε στρογγυλά τραπέζια, ότι η ενασχόληση με το blogging κρύβει κινδύνους και έχει σοβαρότατες παρενέργειες όπως φαντασιώσεις και παραισθησιακές εμμονές. Πρόσφατο παράδειγμα.
Συζητάνε στα blogs για την περίπτωση κάποιου Θεόδωρου Τενέζου, ο οποίος λένε κάνει απεργία πείνας εδώ και 37 μέρες μπροστά στα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ο οποίος μάλιστα έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό για το θέμα του, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο
http://www.topatsiouri.blogspot.com/2009/03/blog-post_21.html
που μάλιστα έχει φτιάξει και αυτή τη φωτογραφία.
Η όλη ιστορία πρέπει να είναι μια φαντασίωση, διότι
πρώτον, δεν είπε τίποτε η τηλεόραση και ως γνωστόν τίποτε δεν συμβαίνει αν δεν το πει η τηλεόραση.
Δεύτερον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού που είναι κέρβερος σ’ αυτά τα θέματα, δεν έχει ιδέα όπως και το υπουργείο ανάπτυξης.
Τρίτον, αν ο πρωθυπουργός είχε πάρει τέτοια επιστολή, με την αποφασιστικότητα που τον διακρίνει, θα είχε στείλει τους αρμόδιους σπίτι τους και ο άνθρωπος (ο ανύπαρκτος Τενέζος δηλαδή) θα είχε γυρίσει στη δουλειά και την οικογένειά του.
Γι αυτό σας λέω κάντε λίγο κράτει, ηρεμείστε…

22 ΜΑΡΤΙΟΥ στην Ελλάδα

1821
Οι Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με τον Μπούρτζινο και άλλους, εξορμούν από τη Δυτική Μάνη προς τη Καλαμάτα. Οι 2.000 Μανιάτες και Μεσσήνιοι που τους ακολουθούν, είναι εξοπλισμένοι με όπλα και πολεμοφόδια που είχαν στείλει με καράβια οι Φιλικοί της Σμύρνης.
Την ίδια μέρα, Δεληγιανναίοι και Πλαπουταίοι κηρύσσουν την Επανάσταση στα Λαγκάδια.
Στην Πάτρα, η πολιορκία των Τούρκων στο φρούριο συνεχίζεται, ενώ οι δημογέροντες των Πατρών και ο Π.Π. Γερμανός, βρίσκονται στο μοναστήρι στο Ομπλόν απ’ όπου θα φύγουν για την Πάτρα στις 24 Μαρτίου.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Το 'πα και ΤΟ 'ΚΑΝΕ!

Κυριακή βράδυ, η τελευταία πτήση για την Αθήνα γεμάτη, 240 επιβάτες και ο κ. Καραμανλής, απλός βουλευτής τότε, κι έρχονται στο γραφείο μου οι «σκυλάδες» της αντιτρομοκρατικής με τα σκυλιά.
-Θα ελέγξουμε το αεροπλάνο, μου λένε.
–Γιατί ρε παιδιά, έχουμε καμιά απειλή;
-Όχι, ταξιδεύει ο Καραμανλής
-Ε καλά, κι άλλες φορές ταξιδεύει…
-Εντολή από πάνω
Επειδή το «από πάνω» περικλείει ένα μυστήριο που καλό είναι να μη προσπαθήσεις να το λύσεις και η έρευνα σήμαινε 30-40 λεπτά καθυστέρηση, έδωσα εντολή να γίνουν αγγελίες περί της καθυστέρησης «για λόγους ασφαλείας» και κατέβηκα στο VIP που βρισκόταν ο βουλευτής, για να ενημερώσω και τον ίδιο.
-Κύριε Καραμανλή θα έχουμε μια καθυστέρηση 40 λεπτών περίπου γιατί η αντιτρομοκρατική ζήτησε να ερευνήσει το αεροσκάφος για την δική σας ασφάλεια.
Καθόταν σε μια πολυθρόνα και κοίταζε προς την πίστα, ούτε διάβαζε, ούτε έπινε, ούτε κάπνιζε, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΓΥΡΙΣΕ ΝΑ ΜΕ ΚΟΙΤΑΞΕΙ. Είτε μίλησα στον ίδιο είτε στον τοίχο, το ίδιο ήτανε. Φαίνεται πως οι προπονητές του του είχαν πει ότι έπρεπε να φέρεται σαν αρχηγός και πριν ακόμα γίνει. Δεν είπε τίποτα κι εγώ περίμενα κάποια δευτερόλεπτα μπας και πεί κάτι, ή κάνει κάποια κίνηση που θα ‘δειχνε ότι με άκουσε. Μπα! Έφυγα λέγοντάς του «θα στείλω μια συνοδό όταν θα ‘μαστε έτοιμοι»
Το μόνο που σκέφθηκα, ήταν «μαλάκα μου, έτσι και γίνει αυτός πρωθυπουργός, θα μας πηδήξει»
Ρε παιδιά, δεν κατάπινα καλύτερα ένα μαγγάλι κάρβουνα, το ‘πα και ΤΟ ‘ΚΑΝΕ.

Σημ. το συμβάν δεν είναι παραμύθι.

21 ΜΑΡΤΙΟΥ στην Ελλάδα

1821

Στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα,
συγκεντρώνονται οι πρόκριτοι και οι οπλαρχηγοί της
Πελοποννήσου, αποφασίζουν την Επανάσταση κατά των Τούρκων και ορκίζονται στο Λάβαρο της Μονής από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.
Την ίδια μέρα η Πάτρα ξεσηκώνεται. Ο λαός με επι κεφαλής τους Φιλικούς Παναγιώτη Καρατζά (τσαγκάρης), Βαγγέλη Λειβαδά (έμπορος) και Ν. Γερακάρη (φαρμακοποιός), κυνηγάει τους Τούρκους και τους αναγκάζει να κλειστούν στο φρούριο.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Η Δίκη

Μια Δευτέρα πρωί.
Το μεγάλο κτίριο στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της
Χώρας ήταν έτοιμο για την διεξαγωγή της Δίκης. Κατάλληλο σαν χώρος αλλά και σαν συμβολισμός, είχε αρκετά εδώλια για τους κατηγορούμενους, έδρανα για τους δικαστές και τους ενόρκους και γύρω γύρω θεωρεία για το ακροατήριο. Το μοναδικό κανάλι που λειτουργούσε και θα μετέδιδε ζωντανά τη διαδικασία σε όλη τη χώρα, είχε στήσει γιγαντοοθόνες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων.
Τα μηχανήματα των άλλων καναλιών είχαν χαλάσει την προηγούμενη μέρα ξαφνικά όλα και οι τεχνικοί τους δεν μπορούσαν να βρούν άκρη.
Ήταν απορίας άξιο πως πρόλαβε να ετοιμαστεί η Δίκη τόσο σύντομα αφού ήτανγνωστό πως οι κάτοικοι της Χώρας ήταν όλο της αναβολής και πάντα της τελευταίας στιγμής.
Την προηγούμενη Δευτέρα στις 19.59 όλες οι τηλεοπτικές οθόνες σε όλα τα σπίτια της χώρας, ακόμα και οι σβηστές εμφάνισαν ένα μήνυμα που έκανε αίσθηση
«ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ»
Το μήνυμα παρέμεινε στις οθόνες για ένα λεπτό ακριβώς και το πρόγραμμα των καναλιών συνεχίστηκε κανονικά με τις ειδήσεις, μόνο που μια έκφραση αμηχανίας και απορίας ήταν φανερή στα πρόσωπα των εκφωνητών. Κανείς δεν ήξερε και κανείς δεν μπόρεσε να βρεί μια απάντηση για την ξαφνική τηλεοπτική σφήνα. Ακόμα και τα κανάλια που είχαν ειδήσεις στις 21.00 δεν είχαν κάτι νεώτερο, έτσι κανείς δεν έκανε αναφορά στο συμβάν. Ο κόσμος θεώρησε ότι μάλλον επρόκειτο για κάποιο διαφημιστικό τρικ.
Όμως το μήνυμα εμφανίστηκε και την επομένη και την άλλη και προκάλεσε ανησυχία στα κυβερνητικά και κομματικά γραφεία, ανησυχία που σύντομα απλώθηκε κι έξω απ’ αυτά, παντού πια ήταν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης. Κι όπως συμβαίνει πάντα σε έκτακτες περιπτώσεις, ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του, και όλοι είχαν και «κάποιο γνωστό που…»
Τηλεοπτικοί αστέρες που ασχολιόταν με μυστικιστικά θέματα, αποκρυφισμούς κλπ θριαμβολογούσαν, άλλος κουνούσε επιδεικτικά τα βιβλία του που έλεγε οτι είχαν προβλέψει και εξηγούσαν τα πάντα, οι αστρολόγοι των πρωινάδικων επικαλούντο τη μνήμη του κοινού τους «θυμάστε που σας είχα πει…», οι θεούσες οργάνωναν ολονυκτίες και λιτανείες, ο κόσμος άρχισε να μη πηγαίνει στις δουλειές του, γραμμάτια, επιταγές, κάρτες, δόσεις δεν πληρωνόταν, η αγορά είχε νεκρώσει, τα παιδιά δεν πήγαιναν στα σχολεία, δεσμοί και γάμοι χαλάρωσαν τις σχέσεις τους και γενικά η κατάσταση ελάχιστα απείχε από το χάος.

4 μέρες μετά, το μήνυμα παρέμενε το ίδιο μόνο που η διάρκειά του ήταν πεντάλεπτη, και στο κάτω της οθόνης περνούσαν διάφορα ονοματεπώνυμα πολιτών με το όνομα του πατέρα και της μητέρας και την φράση «κεντρική είσοδος Κοινοβουλίου, Δευτέρα ώρα 8η πρωινή».
Η χώρα σε επίπεδο λειτουργίας κράτους είχε παραλύσει, όχι πως πρώτα ήταν ιδιαίτερα δραστήρια, μα τώρα στα υπουργεία και στα αλλεπάλληλα υπουργικά συμβούλια ο ένας κοίταζε τον άλλο σαν χαζός.
η συνέχεια την Δευτέρα 23/3

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Η Αφρική κρύβει κινδύνους


Αύριο "ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ" παρουσιάζουν την "ΔΙΚΗ"

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Αχ βρε Μυλωνά, άλλο πλούσιος, άλλο άρχοντας

Τόσο μακρινές είναι εκείνες οι μέρες που το μόνο που
ένοιαζε εσένα και την οικογένειά σου ήταν η λήξη της περιπέτειάς σου και να σας έχει ο Θεός καλά;

Έτσι φαίνεται, γιατί τώρα πρώτη προτεραιότητα είναι ξανά η επιχείρηση και το κέρδος.

Ζήτησες λοιπόν από τους εργαζομένους να δεχθούν περικοπή των αποδοχών τους κατά 100 ευρώ, προκειμένου να μη κλείσει η επιχείρηση.

Να σε ρωτήσω κάτι χαζό;
Όταν είχες κέρδη τους έδινες κάτι κι αυτούς;
Χαζός είσαι; Όχι βέβαια, γι αυτό είσαι και πλούσιος.
Άρχοντας όμως δεν είσαι, οι άρχοντες δεν καταδέχονται τέτοιες μικρότητες.
Εκτός από εσένα, απευθύνομαι και στον δημοσιογράφο Γιώργη Μασαβέτα που εκείνες τις δύσκολες μέρες αγανακτισμένος έγραφε: "Ποιόν; έναν άνθρωπο που δίνει δουλειά σε τόσους, που φέρνει συνάλλαγμα με τις εξαγωγές του..."

Για γέλια και για κλάματα...

Συνέλληνες, οι μέρες της δυστυχίας σας τελειώνουν, ο Μάνος ξανάπιασε τα Lego του!
Ανακοίνωσε τη νέα του πολιτική προσπάθεια με τον τίτλο "δράση" το "δ" με μικρό για να μη περιμένετε μεγάλα πράγματα

Κι έχει μαζί του Κοντογιαννόπουλο και Μπουτάρη(!) και 200 ανθρώπους των γραμμάτων και του πνεύματος!


Μου κάνει εντύπωση πως πάντα, κάθε τι καινούριο ασχέτως σοβαρότητας, έχει τη στήριξη ανθρώπων του πνεύματος, των γραμμάτων και των τεχνών.

18 ΜΑΡΤΙΟΥ στην Ελλάδα

1844




Περατώνονται οι εργασίες της 1ης Εθνικής Συνέλευσης του ελεύθερου Ελληνισμού, η οποία συνέταξε το πρώτο Σύνταγμα της χώρας και όρισε το πολίτευμα ως «Συνταγματική Μοναρχία». Την ίδια μέρα ο βασιλιάς Όθων έδωσε ενώπιον της Συνέλευσης όρκο πίστης στο νέο πολίτευμα.
1863
Η Εθνοσυνέλευση αναγορεύει παμψηφεί ως βασιλιά της Ελλάδας, τον προταθέντα από τους Άγγλους, Δανό πρίγκηπα Γουλιέλμο-Χριστιανό-Γεώργιο, δευτερότοκο γυιό του Χριστιανού ΙΧ (διαδόχου του θρόνου της Δανίας), υπό τον μοναδικό όρο ότι οι νόμιμοι διάδοχοί του θα ασπαζόταν το Ορθόδοξο δόγμα. Ο τίτλος του ήταν «Γεώργιος ο Α΄ βασιλεύς των Ελλήνων» και όχι «βασιλεύς της Ελλάδος» όπως ήταν του Όθωνα.
1936
Πεθαίνει στο Παρίσι ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πολιτικός με σπάνιες αρετές, υπήρξε ο δημιουργός και το σύμβολο της Μεγάλης Ελλάδας, θεωρήθηκε ο θεμελιωτής της νέας Ελλάδας, και αναγνωρίστηκε από την Εθνική Αντιπροσωπεία ως Εθνάρχης.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Ο συμμαθητής

Στο σχολείο, ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές.
«Πειραματικό». Πέρασε με εξετάσεις και στο Γυμνάσιο, 7ος απ’ όλη τη Θεσσαλονίκη. Μια προσωπική ιστορία με τον φιλόλογό του στην Α’ Γυμνασίου, έγινε αιτία να τον αφήσει μετεξεταστέο στα Αρχαία, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να συνεχίσει σε άλλο σχολείο. Και στο άλλο σχολείο ήταν πρώτος μαθητής μέχρι που τελειώνοντας την Γ’ έπρεπε να διαλέξει κατεύθυνση «Κλασσικό» ή «Πρακτικό». Κι ενώ η όποια κλίση του ήταν για κλασσική κατεύθυνση, ακολούθησε τους φίλους του στο Πρακτικό.
Πρώτη χρονιά στην Δ’ μετεξεταστέος φυσικοχημεία και τον Σεπτέμβριο στάσιμος. Την δεύτερη χρονιά τα κουτσοκατάφερε όπως επίσης και στην Ε’ αλλά τον Σεπτέμβριο. Τζάμπα ξόδευε ο πατέρας του για φροντιστήρια, τα μαθήματα εκείνα του προκαλούσαν αναφυλαξία. Στην ΣΤ’ απέτυχε στα Μαθηματικά και είχε δικαίωμα να δώσει άλλες δυο φορές για να πάρει το απολυτήριο. Τι να δώσει όμως; Άλγεβρα, Γεωμετρία, Παραστατική, Τριγωνομετρία, ήταν γι αυτόν «terra incognita». Η πρώτη φορά ήταν η αποθέωση της λευκής κόλλας, και εν όψει της δεύτερης και αποφασιστικής, ο πατέρας του ξεπέρασε τις δυνατότητές του και του εξασφάλισε κάποια ιδιαίτερα. Κάτι κατάλαβε αλλά δεν είχε καθόλου βάσεις και η αποτυχία ήταν σίγουρη. Την πρώτη μέρα, έλυσε από μία άσκηση στην Άλγεβρα και στην Γεωμετρία, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να λύσει από μία άσκηση και στα δύο άλλα μαθήματα της επομένης, ή δύο ασκήσεις στο ένα, κάτι που ισοδυναμούσε με θαύμα και μάλιστα σκανδαλώδες. Στην Παραστατική έδωσε λευκή κόλλα και περίμενε στην αυλή να ξαναμπούνε στην αίθουσα, να κάνει το ίδιο και στην Τριγωνομετρία, να ησυχάσει. Τα θέματα εκφωνήθηκαν κι αυτός δεν ήταν σε θέση να καταλάβει αν ήταν εύκολα ή δύσκολα, μόνο γύρισε να κοιτάξει τον κοντινό του που είχε αφήσει ένα σφύριγμα ικανοποίησης. Ήταν ένας συμμαθητής του, κοντούλης, ασχημούλης, μαυριδερός και λίγο αφελής, που έλεγε περίεργα το «σ» και πολύ υγρό το «λ» και εξ αιτίας όλων αυτών ήταν το συχνό αντικείμενο χλευασμού και καζούρας στην τάξη. Ποτέ δεν τον είχε συναναστραφεί αλλά και ποτέ λόγω χαρακτήρα δεν συμμετείχε στις διάφορες πλάκες που του ‘στηναν οι άλλοι και που ο φουκαράς τις δεχόταν αδιαμαρτύρητα και συχνά γελούσε κι αυτός δείχνοντας τάχα πως δεν τον πείραζε, πως συμμετείχε κι αυτός στο χαβαλέ των άλλων, πως ήταν της παρέας. Δεν τον είχε δει νωρίτερα, μάλλον θα καθόταν σε άλλο θρανίο
Ετοιμάστηκε να σηκωθεί να παραδώσει την κόλλα της παντελούς άγνοιάς του, όταν ο συμμαθητής ψιθύρισε: «που πας;». «Δεν ξέρω τίποτα» του απάντησε κι ένοιωσε λίγο ντροπιασμένος. «Περίμενε» είπε ο άλλος κοφτά, «περίμενε να τελειώσω». Σύντομα τέλειωσε και προσπάθησε ψιθυριστά να τον κατευθύνει στη λύση των ασκήσεων. Η ντροπή του που δεν μπορούσε ούτε να καταλάβει τι του έλεγε ο συμμαθητής του, τον έφερε σε απόγνωση κι έκανε να ξανασηκωθεί. «Περίμενε ρε!» αγρίεψε ο άλλος και εκμεταλλευόμενος το ότι ο επιτηρητής κοίταζε αλλού, του ‘δωσε την κόλλα του και πήρε τη δική του. Έγραψε τις λύσεις των ασκήσεων βιαστικά, τις έριξε μια τελευταία ματιά, σηκώθηκε, άλλαξε πάλι τις κόλες, πήγε στην έδρα του επιτηρητή και παρέδωσε τη δική του. Ο άλλος έμεινε να κοιτάζει την πόρτα απ’ όπου είχε φύγει ο συμμαθητής του και κάποια στιγμή σηκώθηκε και με αργά βήματα παρέδωσε κι αυτός «τη δική του». Βγήκε στην αυλή κι άναψε τσιγάρο, τώρα δεν τον ένοιαζε, το απολυτήριο το είχε εξασφαλίσει, τώρα η ζωή του θα ‘παιρνε τον δρόμο της, τον δρόμο που είχε ανοίξει ο «συμμαθητής» του. Για χρόνια αναρωτιόταν τι ήταν εκείνο που τον έκανε να ρισκάρει το δικό του απολυτήριο (αν τους πιάνανε) για το απολυτήριο του διπλανού του. Δεν είναι σίγουρος, αλλά μάλλον ο «συμμαθητής» του ήθελε να συμμετέχει...

17 ΜΑΡΤΙΟΥ στην Ελλάδα

1821
Οι πρόκριτοι της Μάνης υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, συγκεντρώνονται στο χωριό Τσίμοβα (Αρεόπολη) της Λακωνίας και αποφασίζουν την Επανάσταση.
1853
Δικάζεται στο στρατοδικείο με τη κατηγορία ότι σχεδίαζε τη δολοφονία του βασιλικού ζεύγους, ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, ένας τύπος της νυχτερινής Αθήνας, ο δικηγόρος Ν. Στεφανίδης. Ο Μακρυγιάννης θα καταδικασθεί σε θάνατο και θα οδηγηθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο καθ΄ότι ήταν άρρωστος. Το 1854 με τη μεσολάβηση του παλιού του φίλου, υπουργού Στρατιωτικών Δημ. Καλλέργη, θα πάρει χάρη και θα αποφυλακιστεί.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο, η Συνθήκη ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα. Απεσταλμένος της Ελληνικής κυβέρνησης, ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης.
1941
Βρετανικές δυνάμεις φτάνουν στην Ελλάδα και παραμένουν νοτίως του Αλιάκμονα, για να μη δώσουν στους Γερμανούς αφορμή να εισβάλουν.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Γαλαντομίες της Βουλής

κοινώς χουβαρνταλίκια...
Σε συνάντησή του με τον υπουργό οικονομίας, ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε περικοπή κατά 10% των ελαστικών δαπανών της σαν ένδειξη αντίληψης της κρισιμότητας της κατάστασης και σαν παράδειγμα προς μίμηση!
Εγώ ο μυστήριος θέλω να μάθω ποιές είναι οι ελαστικές δαπάνες, τι ποσό αντιπροσωπεύει το 10% (γιατί αν μιλάμε για 5-10 χιλιάρικα, χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι) και κυρίως γιατί ο προϋπολογισμός της Βουλής προβλέπει κονδύλια που σηκώνουν περικοπή και δεν τα περιορίζει εξ αρχής.
Βέβαια για καμιά περικοπούλα στις βουλευτικές αποζημιώσεις και στις έξτρα αμοιβές των επιτροπών δεν συζητάμε, μη δίνουμε και πολλά θάρρητα!

Επιτέλους οι "γαύροι" κατάλαβαν..

..οτι η ιαχή "Βούλγαροι" δεν είναι σωστή, και προσβάλει τους Μακεδόνες κλπ.
Έτσι εχθές με τον Ηρακλή παρακινούσαν την ομάδα τους με το σύνθημα "θρύλε γ ...... την πουτάνα την Βουλγάρα"
κι όχι 50-100 απ' αυτούς ούτε 1000, το μισό γήπεδο προσπαθούσε έτσι να κάμψει τον Ηρακλή του α' ημιχρόνου.

Εδώ δεν είναι δρόμος...ή μήπως είναι;

Αυτό δεν είναι δρόμος, είναι το πλακόστρωτο της παραλίας γύρω από το μέγαρο μουσικής

Αφού δεν είναι δρόμος τί δουλειά έχουν τόσα αυτοκίνητα εκεί;


Αλλά πάλι αν δεν έπρεπε να είναι τα αυτοκίνητα εκεί, τι νόημα έχει η πινακίδα;




Δεν την είδατε καλά;

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Η Ελλάδα που αντιστέκεται

Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ και τα προγράμματά της, ή το πόσο συμπαθεί κανείς τον Σπύρο Παπαδόπουλο, η χθεσινή εκπομπή του «στην υγειά μας» ήταν ένας ύμνος.
Ύμνος στην «Ελλάδα που αντιστέκεται, στην Ελλάδα που επιμένει» στους άγνωστους ανθρώπους που παλεύουν να κρατήσουν ζωντανά τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις κόντρα στο γενικό ρεύμα να γίνουν τα χάμπουργκερ, τα χοτ ντογκ και το ποπ κορν μέρος της παράδοσης όπως και τα σαχλοτράγουδα που πάνε να εκτοπίσουν τα λιανοτράγουδα. Να μην ξέρουμε, Κουφογιάγκο, Αηδονίδη, Τσίτρα, αλλά μόνο Σαρμπέλ και Καλομοίρες.
Χθες είδαμε πως με την βοήθεια κάποιων δημάρχων και όχι μόνο, νέοι άνθρωποι μετέχουν στην συντήρηση και διατήρηση αυτών που μας γέννησαν.
Λαούτα, ούτια, κανονάκια, σαντούρια, βιολιά, λύρες ποντιακές και κρητικές, κλαρίνα, νταούλια και ζουρνάδες στα χέρια νέων μουσικών, φωνές αληθινές, ερμηνείες άμεσες, χοροί λεβέντικοι κι ειρηνικοί.
Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά, να ‘ναι καλά όλοι τους

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Γέμισε μάγκες το Αλκαζάρ

Αυτοί που έπαιξαν σαν κυρίες με όλους, ακόμα και μ’ αυτούς που έχουν τους ίδιους στόχους, που ο πρόεδρός τους μίλησε για τις (πράγματι) άσχημες σκηνές της Τούμπας, σήμερα φρένιασαν. Τι «Βούλγαροι» τι «………ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη» «οι μάνες των Παοκτσήδων» τα γνωστά ευγενικά συνθήματα των ελληνικών γηπέδων. Μέχρι και δύο κροτίδες εναντίον του Βιερίνια. Γιατί τόσο πάθος; Θα αναρωτιόμουν κι εγώ αν δεν είχα δεί το πρωτοσέλιδο της Λαρισινής εφημερίδας σήμερα. Αυτή και οι όμοιές της (οι περισσότερες δηλαδή) υποθάλπτουν και τροφοδοτούν τη βία στα γήπεδα
κάντε κλικ στη φωτό για λεπτομέρειες

Ζαγοράκη λυπάμαι, δεν μου τα λες καθόλου καλά!

Ξαφνικά μαθαίνω σήμερα ότι θα κυκλοφορήσουν τα
εισητήρια διαρκείας για τα play off καθ’ ότι «είναι γνωστό ότι τα εισητήρια διαρκείας ισχύουν μόνο για την κανονική περίοδο».
Ωπα!
Είμαστε μια παρέα 11 ατόμων με διαρκείας εδώ και χρόνια στην θ3, και κανένας μας δεν είναι ενήμερος για την διάρκεια των εισητηρίων μας, γιατί ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΑ, και όλοι μας θεωρούμε ότι εξαπατηθήκαμε, καθ’ ότι το καρτελάκι γράφει επάνω «ΠΑΕ ΠΑΟΚ 2008-2009» και όχι «κανονική περίοδος 2008-2009»
Εν τάξει η ΠΑΕ έχει ανάγκες, γι αυτό πήραμε διαρκείας, αγοράσαμε και μετοχές, αλλά άλλα χρήματα για τα play off δεν δίνουμε. Για του χρόνου βλέπουμε. Κρίμα…