Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Επιτέλους ενώνονται απέναντι στον κοινό εχθρό

Δημοσίευση στο «Έθνος»



Ενιαίο μέτωπο κατά της κυβέρνησης αλλά και των σχεδίων για την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ δημιουργούν οι εργαζόμενοι στον εθνικό αερομεταφορέα, τον Σιδηρόδρομο και τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών.
Άντε παιδιά!!!

Ο κάθε δοτός κατασπαταλάει το δημόσιο χρήμα

το δικό μας χρήμα δηλαδή,
Η ΕΡΤ αγόρασε από την Κυπριακή εταιρία Stadium Sports Agencies Ltd τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλαδας του 2005 πληρώνοντας 1,4 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ. Η Κυπριακή εταιρία όμως ΔΕΝ ΕΙΧΕ ακόμα τα δικαιώματα. Τα αγόρασε από την ΕΠΟ έναντι 500.000 ευρώ αφού πληρώθηκε από την ΕΡΤ και αφού νωρίτερα είχε εξασφαλίσει τα δικαιώματα της τρίτης φάσης έναντι 360.000 ευρώ.

Δηλαδή η Κυπριακή εταιρία έβγαλε απλά και άκοπα, 540.000 ευρώ.

Απορία. Γιατί η ΕΡΤ δεν αγόρασε απ' ευθείας από την ΕΠΟ; Την ίδια απορία φαίνεται πως έχει και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων που διαβίβασε το πόρισμά της στον Εισαγγελέα.

Θα γίνει άραγε κάτι;

Δείτε και φρίξτε! Συμβαίνει στην Δανία

Πρόκειται για ένα είδος φάλαινας





30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1827

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης από τον Κιουταχή, σκοτώνεται από τουρκική σφαίρα ο Γιάννης Γκούρας, ενώ περιπολούσε σαν φρούραρχος στην άκρη του περιτειχίσματος. Ήταν σκληρός πολεμιστής, πρώην πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου που πολέμησε μαζί του και στο Χάνι της Γραβιάς, και που κατά την διάρκεια του εμφυλίου τον συνέλαβε, φυλάκισε και τον σκότωσε ο ίδιος.
Αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία που συγκέντρωσε πάνω της πολλές κατηγορίες, όπως ότι η ανδρεία του αποτιμάτο πάντα σε χρήμα και συγκρινόταν μόνο με τα ποσά που εισέπραττε για τροφή 12.000 ανδρών ενώ στην πραγματικότητα είχε μόνο 3.000.

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών πείθει ότι η βλακεία είναι απέραντη.

(Όπως και το σύμπαν, κατά τον Αϊνστάιν)
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Οικονομικών ζητάει από δύο αναρχικούς που είχαν συλληφθεί σε επεισόδια με τα ΜΑΤ στην Χαρ. Τρικούπη, να πληρώσουν για υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ή καταστράφηκαν στην διάρκεια των επεισοδίων.
3.505 ευρώ για 3 υπηρεσιακά κράνη, 7 υπηρεσιακές προσωπίδες, 6 ασπίδες, 1 πυροσβεστήρας, 12 χειροβομβίδες δακρυγόνων και 2 υπηρεσιακά σακκίδια.
Το γεγονός οτι οι δύο νεαροί αθωώθηκαν στο δικαστήριο δεν λαμβάνεται υπ’ όψη.
Έχετέ το λοιπόν κατά νού. Αν σπάσει το κλομπ την ώρα που σας δέρνουν, θα σας ζητηθεί να πληρώσετε την αξία του.

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 480 π.Χ., 1925

το 480 π.Χ.
Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η ναυμαχία έγινε μεταξύ Ελλήνων και Περσών στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Αττικής και Σαλαμίνας. Μετά την μάχη στις Θερμοπύλες, ο στρατός του Ξέρξη προχώρησε προς τον νότο ανενόχλητος. Οι Αθηναίοι είχαν εκκενώσει την πόλη στέλνοντας τις οικογένειές τους στην Τροιζήνα, την Αίγινα και τη Σαλαμίνα. Παρά την επιμονή των Πελοποννησίων και του Σπαρτιάτη ναύαρχου Ευρυβιάδη να γίνει η ναυμαχία στον Ισθμό, ο Αθηναίος Θεμιστοκλής κατάφερε να τους πείσει να ναυμαχήσουν στη Σαλαμίνα. Εκεί παρατάχθηκαν 1207 (κατά τον Αισχύλο) Περσικά πλοία και 378 (κατά τον Ηρόδοτο) Ελληνικές τριήρεις. Η Ελληνική νίκη ήταν μεγάλη και σε αριθμούς (βυθίστηκαν 200 Περσικά και 40 Ελληνικά πλοία), αλλά και σε σημασία αφού ο Ξέρξης που παρακολούθησε την ναυμαχία, έφυγε απογοητευμένος για την Περσία αφήνοντας τα στρατεύματά του στον Μαρδόνιο.
το 1925
Ο Πάγκαλος διαλύει, με την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Κουντουριώτη, την Συντακτική Συνέλευση και ορίζει εκλογές τον Μάρτιο του 1926, τις οποίες στη συνέχεια θα αναβάλει επ’ αόριστο και θα επιβάλει δικτατορικό καθεστώς.

Ότι πείς κ. Σκόρδα

Απέναντι «στο κακό ποδόσφαιρο που παίζει ο ΠΑΟΚ», και που εσείς δεν μπορείτε να παίξετε, παίξτε το άλλο που σας έχει αποφέρει 3 βαθμούς σε 4 αγώνες. Προφανώς το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι αντάξιό σας. Όσον αφορά στην απάντησή που έδωσες στην ερώτηση γιατί δεν έκανε ο Άρης ευκαιρία, το «γιατί; είδατε εσείς να κάνει κανείς ευκαιρία;» προφανώς οφείλεται στο ότι την στιγμή των φάσεων των Κωνσταντινίδη, Βιερίνια, Μουσλίμοβιτς, έπαιζες “stratego” (παλαιότερη δική σου έκφραση). Ξέχασες να πείς ότι το γήπεδο ήταν κατηφορικό, άρα ακατάλληλο, μιας και σπανιότατα μπορούσατε να περάσετε το κέντρο.
Πάντως παραδέχομαι οτι έχεις λέγειν, χιούμορ, ετοιμότητα και σοβαρότητα συχνά παρεξηγήσιμη, στα όρια της γραφικότητας.
Εκφράσεις όπως «βρακιά», «πόλεμος με τους Τούρκους» «ήταν ένας να μη πω τι» (Κοντρέρας τον λένε) σε κάνουν ασυναγώνιστο.

υ.γ. Βλέπω ότι διατηρείτε τους ίδιους φουσκωτούς (αυτός πίσω σας με το τατουάζ στο λαιμό) που μπήκαν μέσα στον αγώνα με τον Ηρακλή (τη δεύτερη φορά που πέσατε).

υ.γ.2 Συμφωνώ ότι σας παίξαμε πολύ σκληρά, ιδίως εκείνος ο Βιερίνια, που ο διαιτητής έπρεπε να τον έχει αποβάλει.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Ποιά Μαντόνα; Τζούλια Αλεξανδράτου: Η φωνάρα




Χατζηδάκη τα ‘μαθες τα νέα;

Απ’ ότι διαβάζω σήμερα στη «Ελευθεροτυπία» το σατανικό σχέδιό σου για την Ο.Α. έχει πολλές τρύπες και κινδυνεύει (μακάρι) να αποτύχει. Οι «φόλες» που περιέχει άρχισαν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται, όπως και οι πραγματικές προθέσεις οι δικές σου, των πατρόνων σου και του αρχηγού σου. Περιττό να σου πω ότι η αποτυχία του σχεδίου θα σημάνει και τον πολιτικό σου θάνατο. Κι αν συμβεί αυτό (ξανά μακάρι) δεν φαντάζομαι να μας λες κι εσύ για συνωμοσίες, πλεκτάνες και ίντριγκες, γιατί θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία.
Άντε ένας ένας να μας δώσετε λίγη χαρά!


Θρησκευτικές - καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Το είδα στο e-go.gr και αξίζει...


Βοήθειά μας...

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Πολ Νιούμαν ‘Έφυγε στις 27/9/2008

Γεννημένος στις 26 Ιανουαρίου 1925, ο μεγάλος αυτός ηθοποιός και άνθρωπος, «έφυγε» σήμερα σε ηλικία 83 ετών νικημένος από τον καρκίνο. Μια καριέρα πάνω από πενήντα χρόνων στον κινηματογράφο και το θέατρο σε ρόλους σταθμούς και συνεργασίες με «δάσκαλους» σκηνοθέτες τιμήθηκε με πολλά βραβεία και πήρε ένα όσκαρ μετά από εννέα υποψηφιότητες.
Το φιλανθρωπικό του έργο συνεχίζεται από το ίδρυμα που αναλαμβάνει η κόρη του.

27 Σεπτεμβρίου. Καποδίστριας, Ε.Α.Μ.

Στις 27 Σεπτεμβρίου


το 1831
Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο Ι. Καποδίστριας. Ο αδελφός και ο γυιός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Κωνσταντίνος και Γιώργης, με αφορμή την φυλάκιση του «μπέη» στο Μπούρτζι, αλλά και υποκινούμενοι από πράκτορες των Άγγλων και των Γάλλων, δολοφονούν τον Καποδίστρια την ώρα που πήγαινε στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Στις 6.30΄ το πρωί, μπροστά στην είσοδο της εκκλησίας, τον πλησιάζουν προσποιούμενοι χαιρετισμό και τον πυροβολούν. Ο Γιώργης, επειδή αστόχησε, τον μαχαίρωσε. Ο Καποδίστριας κατά την συνήθειά του, συνοδευόταν από έναν μόνο σωματοφύλακα κι αυτόν μονόχειρα (ανάπηρο του Αγώνα), τον Κρητικό Γ. Κοζώνη, ο οποίος πυροβόλησε τον Κωνσταντίνο και τον τραυμάτισε, αλλά το εξαγριωμένο πλήθος τον λυντσάρισε. Ο Γιώργης κατέφυγε στο σπίτι του Γάλλου αντιπρεσβευτή βαρώνου Ρουάν, όπου και του εδόθη άσυλο. Λίγο αργότερα δικάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε με τουφεκισμό στις 10 Οκτωβρίου.

το 1941
Ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) από το ΚΚΕ και τα μικρά κόμματα Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας και Αγροτικό Κόμμα.

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1944 Συμφωνία της Καζέρτας



Έπειτα από διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν ο Άγγλος υπουργός Μακ Μίλαν, ο στρατηγός Σκόμπι, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο στρατηγός Σαράφης (ΕΛΑΣ) και ο Ναπολέων Ζέρβας (ΕΔΕΣ), συμφωνείται ότι:
Α) η Ελληνική κυβέρνηση θέτει όλες τις δυνάμεις της υπό τον στρατηγό Σκόμπι.
Β) οι αρχηγοί των ανταρτικών ομάδων, δεσμεύονται να μην επιδιώξουν την κατάληψη της Αρχής.
Γ) απαγορεύεται η ανάληψη δράσης στην Αθήνα χωρίς την έγκριση του Σκόμπι.
Δ) τα «τάγματα ασφαλείας» θα αντιμετωπιστούν σαν όργανα του εχθρού.
Ε) ορίζονται οι τομείς δράσης των ανταρτικών ομάδων.

Η συμφωνία της Καζέρτας, επέτρεψε στους Άγγλους να αποβιβάσουν δυνάμεις στην Ελλάδα.

στις φωτογραφίες, οι Σαράφης και Ζέρβας

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Συνωμοσίες και πλεκτάνες

Τον φάγατε κι αυτόν Και τι έκανε δηλαδή ο άνθρωπος; «Συμβούλεψε έναν πολίτη που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του» και αυτό του κόστισε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο μεγάλος τον έπαψε από άτυπο σύμβουλό του και τον άφησε στους πέντε δρόμους. (αλήθεια τι θα πεί «άτυπος σύμβουλος»; Ότι τον έχεις για πλάκα;)
Και να οι δηλώσεις «δικάστηκε ο κοινοβουλευτισμός» και να περί σκευωριών και συνωμοσιών και να η αγανάκτηση να ξεχειλίζει…
Να και η κόρη βουλευτής να δηλώνει «θα τα πούμε στο εφετείο»...
Νομίζατε ότι θα απαλλαγούμε; Δεν σας έχω για τόσο αφελείς.
σόϊ πάει το βασίλειο, ρεεεεεεεεε!!!

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Πως φέρονται σε εργαζόμενους αυτοί που δεν δούλεψαν ΠΟΤΕ


Κι αναφέρομαι στον Χατζηδάκη.

Γιατί μη μου πει οτι πολιτικός, βουλευτής, υπουργός, είναι εργασία. Άλλωστε και οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι κάνουν λειτούργημα γι αυτό και δεν παίρνουν μισθό αλλά «αποζημίωση».
Έστειλε λοιπόν ο λεγάμενος, προσωπική επιστολή σε κάθε υπάλληλο της ΟΑ στην οποία, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε μαλάκες, αναλύει το πόσο επωφελής είναι για τους εργαζόμενους η λύση που προωθεί. Γράφει, μεταξύ άλλων.
«Θεωρούμε οτι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, λόγω ειδικών γνώσεων και εμπειρίας, να προσληφθούν στις νέες εταιρείες εφ’ όσον συμφωνήσουν με τους επενδυτές. (σ.σ. αν δεν συμφωνήσουν κακό του κεφαλιού τους). Ειδικά όμως για τους εποχικούς υπαλλήλους της Ολυμπιακής, (σ.σ. εποχικοί είναι αυτοί που μαζεύουν ροδάκινα, της ΟΑ είναι συμβασιούχοι, όμηροι κατά πως έλεγε ο αρχηγός του) αναμένεται να υπάρξουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες λόγω της εμπειρίας τους και των ανταγωνιστικότερων αποδοχών τους» (σ.σ. δηλαδή όσο πιο λίγα παίρνεις, τόσο πιθανότερο είναι να βρείς δουλειά).
Τα καλύτερα τα φυλάει για το τέλος.
«Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αναγνωρίζει οτι μπορεί θεωρητικά να υπάρξουν δυσκολίες μετάβασης (σ.σ. ίσως εννοεί μεταβίβασης) και ως εκ τούτου ενδεχόμενες ανησυχίες στο κλάδο.»
«Στόχος και δέσμευση της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει στο απόλυτο τα δικαιώματα του κάθε εργαζόμενου και να δώσει σε όλους την ευκαιρία και την επιλογή για τη συνέχιση της σταδιοδρομίας τους»

Τώρα τι του λες του αξιότιμου κυρίου υπουργού;

24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Στις 24 Σεπτεμβρίου







το 1822
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος ανατολικής Στερεάς.






το 1824
Νίκη του Μιαούλη κατά του στόλου του Ιμπραήμ κοντά στη Χίο.




το 1828
Δημιουργείται από τον Καποδίστρια η πρώτη ταχυδρομική υπηρεσία στην Ελλάδα και ιδρύονται ταχυδρομικά γραφεία στο Άργος, στην Τρίπολη, στην Επίδαυρο και στη Σύρο.







το 1908
Η Βουλή της Κρητικής Πολιτείας αποφασίζει την κατάλυση των υφισταμένων αρχών, και την ένωση με την Ελλάδα.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Τρίπολη, Επτάνησα



Στις 23 Σεπτεμβρίου
το 1821
Άλωση της Τριπολιτσάς (Τρίπολη) από τους Έλληνες υπό τον Κολοκοτρώνη και τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, μετά από μακρά πολιορκία. Έτσι παγιώνεται η Επανάσταση στην Πελοπόννησο, καθ’ ότι το εσωτερικό της είναι τελείως ελεύθερο.
Η άλωση της Τριπολιτσάς είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας νίκη της Επανάστασης.
το 1863
Η ΙΓ΄ Ιόνιος Βουλή με ομόφωνο ψήφισμά της, αποφαίνεται υπέρ της ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα. Η λήψη απόφασης πάνω στο θέμα αυτό, ήταν και ο μόνος λόγος της εκλογής Αντιπροσώπων και της σύγκλησης της Βουλής.

Κάποιος Σταμάτης Ζαχαρός, γράφει για την ΟΑ

Κάποιος Σταμάτης Ζαχαρός γράφει στο capital.gr για την ΟΑ με τίτλο "Νέα Ολυμπιακή όπως Νέος Πανιώνιος".
Πέρα από τον εξυπνακίστηκο τίτλο, ο έγκυρος(;) δημοσιογράφος, εκτός από το οτι συγκρίνει ανόμοια, ανισομεγέθη και ανομοιοβαρή θέματα, δείχνει να μην κατέχει το θέμα, απλώς του είπανε να γράψει κάτι κι έγραψε.
Και μόνο το οτι διαφωνόντας με τους χειρισμούς κλείνει το άρθρο του με την ερώτηση "δεν θα 'ταν καλύτερα απλώς να την κλείναμε;" δείχνει πόσο αδιάβαστος είναι.
Γειά σου ειδικέ...

Ευτυχές το προσωπικό της Ο.Α.

Τα ψεύδη να σταματήσουν.

Στη φωτογραφία ντοκουμέντο, πανευτυχές το προσωπικό της Ο.Α. χειροκροτεί τους χειρισμούς για την "σωτηρία" της εταιρείας

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Ας ξεκινήσει η εβδομάδα με λίγο γέλιο (ανέκδοτο)

"Ο Λένιν στη Ζυρίχη"
Ένας τύπος που είναι φανατικός με τον Λένιν τη ζωή και το έργο του, μαθαίνει μέσω του ίντερνετ ότι μια ξεπεσμένη αριστοκράτισσα πουλάει έναν πίνακα ζωγραφικής με θέμα «ο Λένιν στη Ζυρίχη». Επειδή καμιά πηγή δεν ανέφερε ότι ο Λένιν επισκέφθηκε κάποτε τη Ζυρίχη, και ενδεχόμενη ύπαρξη τέτοιου ντοκουμέντου θα άλλαζε την ιστορία, φεύγει αμέσως και πηγαίνει να βρεί την κόμισσα. Την επισκέπτεται σ’ ένα παλιό διαμέρισμα στο Παρίσι και ζητάει να δεί τον πίνακα. Η γηραιά κυρία με σερνάμενα βήματα τον οδηγεί στο σαλόνι και σταματά μπροστά σ’ ένα καβαλέτο καλυμμένο μ’ ένα ριχτάρι.
Με αργές κινήσεις τραβάει το ριχτάρι.
Ο πίνακας παρουσιάζει ένα ζευγάρι γυμνό σε ερωτική περίπτυξη.
-Τι είναι αυτό; ρωτάει έκπληκτος ο επισκέπτης.
-Αυτός, λέει ψιθυριστά η κυρία, είναι ο σωφέρ του Λένιν, κι αυτή είναι η γυναίκα του Λένιν.
-Και ο Λένιν που είναι;
-Ο Λένιν; στη Ζυρίχη!

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

21 Σεπτεμβρίου 1934 Λέοναρντ Κοέν

Γεννιέται ο Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας Λέοναρντ Κοέν

21 Σεπτεμβρίου 1956 Κύπρος ΕΟΚΑ

Ας μην τους ξεχνάμε Απαγχονίζονται από τους Άγγλους στην Κύπρο, οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ
Μιχαήλ Κοντσόφτας, Στέλιος Μαυρομάτης και Ανδρέας Παναγίδης

21/9/08 πρωϊνό ρεπορτάζ στην παραλία

Περίεργη φιγούρα στο πλακόστρωτο (προσέξτε την)

Μισή οικοδομή σημαιοστολισμένη.
Σε μια οικοδομή της παραλίας, 8 διαμερίσματα ήταν σήμερα σημαιοστολισμένα (στη φωτό φαίνονται 7, μεγενθύντε την). Τι να γιορτάζει άραγε η μισή οικοδομή; Τα γενέθλια του διαχειριστή ίσως.
Αν ναι, τότε φαίνεται ότι και σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε διαχείριση μειοψηφίας…

Ο απαραίτητος λεβεντομαλάκας
Ήθελε να εκκλησιαστεί στην Κυρίλλου και Μεθοδίου, κι αφού δεν μπόρεσε να μπει μέσα με τ' αυτοκίνητο, κατέλαβε το πεζοδρόμιο μπροστά στην εκκλησία και μπήκε πιστός και ταπεινός.
Σημ. στο παρμπρίζ υπήρχε σήμα ιατρού ή φαρμακοποιού (δεν τα ξεχωρίζω πράσινο ήταν πάντως), επιστήμων και μορφωμένος δηλαδή, κατά πως λένε.


Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

REQUIEM

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού* ανακοίνωσε τον θάνατο της εταιρείας. Μιας εταιρείας που δεν είναι απλά μια επιχείρηση που μετράει κέρδη και ζημίες, αλλά ένα από τα λίγα ελληνικά σύμβολα που αναγνωρίζονται παγκοσμίως. Μιας εταιρείας που έγινε παραμάγαζο κομματικών εξυπηρετήσεων, με διορισμένες διοικήσεις που ουδέποτε έδωσαν λόγο για τις καταστροφικές πράξεις και παραλείψεις τους, που δεν σεβάστηκαν ούτε το όνομά της, ούτε το μέγεθός της, ούτε τον ρόλο της.
Εργάστηκα σ’ αυτήν την εταιρεία, μ’ αυτήν μεγάλωσα και μέσω αυτής έκανα οικογένεια, μεγάλωσα παιδιά. Την πονάω και την νοιάζομαι ακόμα και τώρα που έχω φύγει, και νοιώθω έχθρα και μίσος απέναντι σ’ αυτούς που απεργάστηκαν τον θάνατό της.
Ξεκινώντας από τον κύριο(;) Μπενόπουλο που σαν κεφαλή της ΟΑ την καταξευτέλισε την καταχρέωσε και την συρρίκνωσε στο διάστημα της θητείας του, και που σαν ανταμοιβή εισέπραξε και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία σκιάχτρο «Πάνθεον» πληρωνόμενος αδρά όχι απλά μην κάνοντας τίποτα, αλλά σκάβοντας νυχθημερόν τον λάκκο της ΟΑ. Αλήθεια με ποια κριτήρια του δόθηκε αυτή η θέση; Τι έχει σπουδάσει, τι προϋπηρεσία είχε στο αντικείμενο που ανέλαβε, ώστε να του δοθεί η διαχείριση ενός κολοσσού (γιατί περί κολοσσού πρόκειται αν αναλογισθεί κανείς την αξία των ιπτάμενων και επίγειων μέσων και το κυριότερο την τεχνογνωσία και την τεράστια εμπειρία του προσωπικού της ιπτάμενου και εδάφους); Το πειθήνιο αυτό όργανο κάπου θα το βολέψουν παρά τα εκατομμύρια που μπήκε μέσα η ΟΑ και τα χιλιάδες δρομολόγια που ματαιώθηκαν επί των ημερών του.
Για να μη ξεχνάμε ότι στην εταιρεία πειραματίστηκαν στο παρελθόν άνθρωποι παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο, κάτι Χριστοδούλου, Ακριβάκης κ.α. που η αμοιβή για τις υπηρεσίες τους ήταν εκλόγιμες θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και υπουργοί που στο πέρασμά τους την άφηναν σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι την παρέλαβαν.

Τα παραμύθια για την εξασφάλιση του προσωπικού, δεν κάνουν ούτε για νανούρισμα. Πώς μπορεί ένας εργαζόμενος, που η μόνη επαγγελματική του εμπειρία είναι τα αεροπλάνο και η εξυπηρέτηση αυτού και των επιβατών του, να πάει και να έχει ουσιαστική προσφορά σε μια τελείως διαφορετική δουλειά; Πως μπορεί να λέγεται ότι δεν θίγεται ούτε ένας εργαζόμενος όταν γίνεται ξεκάθαρο ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα προσλάβει όσους θέλει, όποιους θέλει και με ατομικές συμβάσεις χαμηλότερες βεβαίως (πόσο;) από τις σημερινές; Με ποιο θράσος στέλνουν στα σκαλοπάτια της AEGEAN χιλιάδες ανέργους προσφέροντάς της άφθονα έμπειρα και φτηνά εργατικά χέρια που για την εκπαίδευσή τους η ΟΑ δαπάνησε εκατομμύρια; (η εκπαίδευση όλου του προσωπικού εδάφους και ιπταμένου είναι συνεχής και εντατική). Για να πετάξει ένας κυβερνήτης το αεροσκάφος χρειάζονται τρεις υπογραφές, του μηχανικού εδάφους, του υπαλλήλου που υπολόγισε τα φορτία και τον ζυγοσταθμισμένο τρόπο φόρτωσης και του υπαλλήλου που επέβλεψε την σωστή φόρτωση, και βέβαια ο επιμελητής πτήσεων που ετοίμασε το σχέδιο πτήσης, τους χρόνους, τους καιρούς πουν θα συναντήσει, τα καύσιμα και τα εναλλακτικά αεροδρόμια. Αυτή η αλυσίδα προϋποθέτει σωστή και διαρκή εκπαίδευση και εμπιστοσύνη στις ικανότητες του κάθε εμπλεκόμενου.

Για ποια επιδόματα και ποιες επιδοτήσεις εργοδοτών συζητάνε όταν αναστατώνουν τη ζωή χιλιάδων οικογενειών που έχουν καταφέρει να χτίσουν ένα επίπεδο ζωής;
Με τι σκληρότητα αγνοούν τα χρόνια που χιλιάδες νέοι συμβασιούχοι είχαν δέσει το μέλλον τους με την εταιρεία, την ίδια στιγμή που αυτοί στα διαπλεκόμενα στρατηγεία τους κατάστρωναν τα σχέδια για τον αφανισμό της;
Εθνικοί μειοδότες στιγματίζουν μια εταιρεία που ένωνε τον Ελληνισμό όπου γης, όπως έκλεισαν και τις «Μακεδονικές αερογραμμές» παραδίδοντας προς χρήση το όνομα σε άλλους ενδιαφερόμενους.
Για να καταλάβετε το μέγεθος καταλήστευσης της ΟΑ, ίσως το επόμενο Πάσχα να μην έρθει το «Άγιο φως» αφού το «εις χρέωσιν...» πέθανε μαζί με τις πτήσεις για εθνικούς λόγους, τα τζάμπα κυβερνητικά ταξίδια, τις τζάμπα μεταφορές ψηφοφόρων, την σχεδόν δωρεάν μεταφορά του τύπου. Όλα αυτά θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν πεθάνει προ πολλού και η ΟΑ να πετάει σ’ όλο τον κόσμο παρά τον δημόσιο χαρακτήρα της. Γιατί εκείνο που φταίει είναι η εγκληματική συμπεριφορά των κυβερνήσεων απέναντι σε κάθε τι δημόσιο.
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υποχρέωναν την ΟΑ να νοικιάζει άρον άρον αεροπλάνα και πληρώματα από άλλες εταιρείες και βεβαίως πλήρωναν στο αγελαδοκούρεμα. Γιατί αν ήταν να πληρώσουν θα νοίκιαζαν από μόνοι τους.
Και κάτι για τους εργαζόμενους.
Πρώτον. Μαζέψτε αυτόν τον Πέππα από τα κανάλια. Με ειρωνείες και φωνασκίες δεν βοηθάμε την υπόθεση, υπάρχουν και σοβαροί συνδικαλιστές.
Δεύτερο. Με πανό, πλακάτ και συμβολικές καταλήψεις δεν γίνεται αγώνας.

Είμαι μαζί σας για αληθινό ΑΓΩΝΑ!
Στα βρώμικα μέσα που χρησιμοποίησαν πρέπει να πάρουν απάντηση με πραγματικά κλεισίματα αεροδρομίων, αντίσταση, ξύλο με τα ΜΑΤ, κρατητήρια.
Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές (κυρίως τρένα και λιμάνια) πρέπει να συμπαραταχθούν γιατί έρχεται η σειρά τους, το τέρας φαίνεται στη γωνία.
Και φυσικά, ποιος νοιάζεται για το ΙΚΑ που το φορτώνουν με νέους πρόωρους συνταξιούχους γιγαντώνοντας το ήδη τεράστιο πρόβλημά του, την ίδια στιγμή που με κάθε τρόπο αβαντάρουν την ιδιωτική ασφάλιση. Ευτυχώς που η καμπάνα της AIG ακούστηκε παγκόσμια.


*Χατζηδάκης. Το γαλίφικο ύφος, η μελιστάλακτη ομιλία, ίδια με υποψήφιου γαμπρού που προσπαθεί να δείξει στο μέλλοντα πεθερό ότι είναι άξιος. Έτσι έκανε τις πρώτες μέρες της υπουργοποίησής του διαβεβαιώνοντας τους πάντες «θα δώσουμε τον αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους».
Κι ύστερα σου λέει μη βρίζεις και μη καταριέσαι…

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 325 π.Χ.

Ο στόλος του Μ. Αλεξάνδρου, υπό τον ναύαρχο Νέαρχο, αποπλέει από το λιμάνι Πάταλα στις εκβολές του Ινδού ποταμού. Θα φτάσει γύρω στο τέλος Δεκεμβρίου στην Αρμόζεια της Περσίας (σημερινά στενά του Ορμούζ). Το τόλμημα που ανατέθηκε στον Νέαρχο είχε σκοπό να διαπιστωθεί η δυνατότητα θαλάσσιας επικοινωνίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και των χωρών που είχαν ανακαλύψει οι Μακεδόνες. Το σχέδιο του Αλέξανδρου ήταν να προχωρήσει στην κοιλάδα του Γάγγη, αλλά αναγκάστηκε να το ματαιώσει και να αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Περιμένω με αγωνία τα αποκαλυπτήρια του νέου παραλιακού πάρκου.

Όταν, όπως λένε οι τεράστιες πινακίδες, για 400 + 400 μέτρα μήκος επί 50 μ. πλάτος (40 στρέμματα) ο προϋπολογισμός ήταν 10.300.000 ευρώ για το τμήμα Ιστιοπλοϊκός – Π.Συνδίκα, και 8.570.000 ευρώ για το τμήμα Π.Συνδίκα – Μέγαρο Μουσικής, δικαιούμαι να περιμένω καταπληκτικά πράγματα. Με συνολική δαπάνη 700.000.000 δραχμών (να μη ξεχνιόμαστε) θα πρέπει να περιμένουμε κάτι σαν τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας...
Άντε δήμαρχε, συντόμευε, θα μας φάει η αγωνία!

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1834...χρόνια πολλά

Με διάταγμα ορίζεται η Αθήνα «Βασιλική καθέδρα και Πρωτεύουσα».

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Είναι καλύτερα να ξέρεις παρά να αναρωτιέσαι



Βέβαια, όταν το έλεγε αυτό ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, δεν ήταν μια παραίνεση προς τους Έλληνες ειδικά, όμως οι Έλληνες του σήμερα πρέπει να σταθούν σ’ αυτήν την αυτονόητα απλοϊκή ρήση και να σκεφτούν. Δεν θα τους πάρει πολύ.
Εφ’ όσον ξέρεις ότι και οι δύο είναι σε επικίνδυνο βαθμό ανίκανοι, δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι ποιος είναι καλύτερος.
Εφ’ όσον ξέρεις ότι δεν έχουν δική τους βούληση, αλλά είναι φερέφωνα των υποβολέων και των αφεντικών τους εδώ και στις Βρυξέλλες, συχνά δε και στην Ουάσιγκτον, δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι ποιος θα είναι ωφελιμότερος για τον τόπο και τον λαό.
Εφ’ όσον ξέρεις ότι υπέρτατη αξία είναι το χρήμα, δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι ποιος είναι ηθικότερος ή δικαιότερος.
Εφ’ όσον ξέρεις ότι την Ιστορία την ξαναγράφουν οι δυνατοί, δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι ποιος είναι πιο πατριώτης.
Είμαι σίγουρος ότι ΞΕΡΕΙΣ και γι αυτό δεν θα έχεις αυτά και άλλα παρόμοια διλήμματα.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Επειδή διάβασα διάφορα για την ομάδα μου…

...αναρτήσεις σε μπλογκ, σχόλια στο δικό μου, ειρωνικά ή επιθετικά, για Ούννους κλπ, έχω να πω μερικά πραγματάκια σε κάποιους που δεν βλέπουν παρά το χρώμα της δικής τους ομάδας και ενημερώνονται μόνο από τα οπαδικά τους έντυπα (κάποιοι μάλιστα γράφουν και σ’ αυτά). Ο ΠΑΟΚ παλληκαράκια μου, ποτέ δεν υπήρξε κατεστημένο, ή χαϊδεμένος του κατεστημένου, ποτέ δεν του χαρίστηκε κάτι, κι όσοι αναφέρονται στο γήπεδο της Πυλαίας, ας μάθουν πρώτα. Ο ΠΑΟΚ στηρίχθηκε στο κληροδότημα του μακαρίτη Δεδέογλου και στον ενθουσιασμό της αθλητικής ηγεσίας για το ότι μια ελληνική ομάδα κατάκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο τόσα χρόνια μετά την παρωδία του «καλλιμάρμαρου». Ακόμα κι έτσι όμως, υπέστη μια πολυετή κοροϊδία και ταλαιπωρία με συνεχείς «θεμελιώσεις».
Ο ΠΑΟΚ μάγκες μου, δεν ήταν ποτέ πλούσιος, πάντα χρωστούσε αλλά ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕ. Ο ΠΑΟΚ ζεί και αναπνέει από την ανάσα των 19.000 διαρκείας για μια ομάδα που πέρυσι τερμάτισε ένατη, και από τα 30.000 φιλιά ζωής που του δίνουν αυτοί που ελπίζουν πως «ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ‘ΝΑΙ» γιατί τα πρωταθλήματα και τα κύπελλα που κατάκτησε έχουν δεκαπλάσια αξία από των άλλων (με εξαίρεση Λάρισα, Καστοριά, Ηρακλή). Όταν από τη δεύτερη αγωνιστική επιστρατεύονται τα κοράκια, φαίνεται ότι κάποιοι ανησυχούν, και ξέρετε κάτι; ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ κι ανησυχούν. ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ εδώ πάνω!
Αυτά, κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε, γιατί δεν πρόκειται να επάνέλθω σ’ αυτό το θέμα.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Τι δεν είπε

Αυτά που λέει ένας πολιτικός, σπάνια έχουν σημασία. Αντίθετα, όσα δεν λέει είναι τα πιο σημαντικά.
Κουβέντα δεν είπε ο Γιώργος Παπανδρέου για τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμάκων, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσει ΚΑΙ αυτός, αν εκλεγεί, το ληστρικό σύστημα φορολόγησης που παίρνει από μισθωτούς και συνταξιούχους πολύ περισσότερα από αυτά που με τις πενιχρές αυξήσεις τους δίνει.
Το σύστημα δουλεύει (και μας δουλεύει) καλά.

Τι είδαμε χθες βράδυ…

Από τη μια ένα γήπεδο γεμάτο, πάθος χωρίς ακρότητες, μια ομάδα που μπήκε μέσα για να κερδίσει και μια άλλη που κι αυτή μάλλον ήθελε να κερδίσει αλλά δεν έδειχνε να μπορεί. Από την άλλη έναν διαιτητή που εγώ τον θεωρώ ικανό, αλλά χθες αγόταν και φερόταν από τους διεθνείς Κυριάκο και Μπασινά. Απλές συστάσεις σε περιπτώσεις καραμπινάτης κίτρινης σε Μπασινά Γεωργέα, συνεχή σφυρίγματα που έκοβαν το ρυθμό των γηπεδούχων εξυπηρετώντας τις ανάγκες των άλλων που δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε μία φάση κι έψαχναν απελπισμένα για λίγη ηρεμία. Στο δεύτερο ημίχρονο μόνο μπάλα δεν είδαμε. Η ομάδα μου έδειξε ότι είναι σε σωστό δρόμο και οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας.
Βερόν, Δάρλας, Βιερίνια, Κοντρέρας,Μουσλίμοβιτς και Μπαλάφας μου άρεσαν περισσότερο, ενώ από Ίβιτς και Κονσεϊσάο περίμενα πιο πολλά.

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Ώρα να ξεκινάμε σιγά σιγά...σε έξι ώρες αρχίζει

Ανεξάρτητα αποτελέσματος θα επανέλθω

Τι θυμάμαι από το Βατοπαίδι

Εξαιρετικά επιβλητικό μοναστήρι από άποψη μεγέθους, και αρχιτεκτονικής, θαυμαστό για την χιλιόχρονη ιστορία του και τα ιστορικά και θρησκευτικά κειμήλια που βρίσκονται σ’ αυτό. Χειρόγραφα, χρυσόβουλα και σφραγίδες αυτοκρατόρων, αυτοκρατορικά και πατριαρχικά ενδύματα, τεράστια βιβλιοθήκη καθώς επίσης και τέσσερις κολώνες σκαλισμένου γρανίτη που στηρίζουν τον τρούλο του καθολικού και που αφαιρέθηκαν από το ανάκτορο της Πόλης και μεταφέρθηκαν εκεί σε ένδειξη τιμής και σεβασμού. Υπάρχει ακόμα εκεί η «Αγία ζώνη» που λένε ότι ανήκε στην Παναγία και που πρίν χρόνια ο (μάνατζερ) ηγούμενος Εφραίμ την περιέφερε ανά την Ελλάδα τοποθετώντας δίπλα της ένα τεράστιο πανέρι που γέμιζε με τα λεφτά των πιστών. Κι επειδή μερικοί «πιστοί» είναι σημαντικοί για να περιμένουν στην ουρά, την πήγε και στα γραφεία μεγάλων επιχειρήσεων (π.χ. Μότορ Όϊλ).
Τέλος πάντων.
Είχα πάει με φίλους πριν χρόνια. Ήταν Σάββατο και στη Θεσσαλονίκη γινόταν το κλασσικό ντέρμπυ εκείνων των χρόνων στο μπάσκετ ΠΑΟΚ – ΑΡΗΣ. Πήγαμε στο φυλάκιο του Λιμεναρχείου που βρισκόταν έξω από τη Μονή και ακούγαμε ραδιοφωνική μετάδοση από την ΕΤ3. Η ομάδα πήγαινε καλά και στο ημίχρονο προηγούμασταν με 12 πόντους, διαφορά που συντηρήθηκε μέχρι 10΄ πριν τη λήξη. Τότε χτύπησε η καμπάνα του μοναστηριού κι έπρεπε να πάμε μέσα γιατί η πύλη θα έκλεινε. Με μισή καρδιά αφήσαμε το Λιμεναρχείο, μπήκαμε στο μοναστήρι και η βαρειά καστρόπορτα έκλεισε πίσω μας σα να μας χώριζε από τα «κοσμικά». Πήγαμε στην εκκλησία, βρήκα ένα στασίδι μέσα στο μισοσκόταδο, αλλά το μυαλό μου ήταν στην ομάδα και στον αγώνα που πρέπει να πλησίαζε στο τέλος. Όταν τα μάτια συνήθισαν, διέκρινα απέναντί μου την εικόνα της Παναγίας. Με κοίταζε μ’ εκείνο το πράο ύφος, το γαλήνιο βλέμμα σα να μου ‘λεγε «τι κάθεσαι και σκέφτεσαι τώρα, δεν έχεις άλλες έγνοιες;» Είχε δίκιο, αλλά εγώ, ένας τάχα προσκυνητής, δεν μπορούσα να απαλλαγώ από την ανησυχία για το «ασήμαντο» (στην πραγματικότητα) αποτέλεσμα ενός «ανούσιου» (στην πραγματικότητα) αγώνα. Σκέφτηκα να ζητήσω τη βοήθειά της, αλλά το θεώρησα προσβολή και χαμήλωσα το κεφάλι. Δεν πέρασε ένα λεπτό κι ένας άλλος «προσκυνητής» μπήκε στην εκκλησία και ήρθε δίπλα μου. Ήξερε από πριν το ενδιαφέρον μου, έσκυψε στο αυτί μου και ψιθύρισε «άκουγα ραδιόφωνο, χάσατε στο τελευταίο δευτερόλεπτο με τρίποντο του Αγγελίδη…» Δεν τόλμησα να ξανακοιτάξω την εικόνα απέναντί μου, βγήκα από το καθολικό κι άναψα κρυφά ένα τσιγάρο…
Έτσι το θυμήθηκα τώρα με την κουβέντα που γίνεται..

14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1814, 1877

1814
Ιδρύεται στην Οδησσό, Ελληνική μυστική εταιρία η οποία αργότερα στη Μόσχα ονομάστηκε Εταιρία των Φιλικών, ή Φιλική Εταιρία. Ιδρυτές της ήταν οι Νικόλαος Σκουφάς, Αθανάσιος Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθος, και σκοπός της ήταν η προετοιμασία και έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
1877
Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Κανάρης ενώ ήταν πρωθυπουργός στην «Οικουμενική κυβέρνηση». Ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων και πρίν το '21 ήταν καπετάνιος μικρού ιστιοφόρου που μετέφερε εμπορεύματα από την Οδησσό στην Κωνσταντινούπολη. Η μεταμόρφωσή του σε ήρωα έγινε μετά την «σφαγή της Χίου» για την οποία αποφάσισε να πάρει και πήρε εκδίκηση. Σ’ όλη του τη ζωή υπήρξε ήπιος και μετριόφρων, έδωσε τα πάντα στο Έθνος και δεν ζήτησε ποτέ τίποτα.