Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1949, το τέλος του εμφυλίου


Λήγουν οι μεγάλες μάχες στον Γράμμο και το Βίτσι μεταξύ του Εθνικού στρατού και τον ανταρτικών δυνάμεων, που είχαν αρχίσει στις 23 Αυγούστου. Οι ανταρτικές δυνάμεις ηττήθηκαν και υποχώρησαν στο Αλβανικό έδαφος. Με το τέλος των μαχών, λήγει και ο εμφύλιος πόλεμος που στοίχισε 50.000 νεκρούς και 80.000 τραυματίες, καθώς και ανυπολόγιστες ζημίες στην υλική υποδομή και την κοινωνία της χώρας. Υπολογίζεται ότι 80.000 άμαχοι και αντάρτες κατέφυγαν σε ανατολικές χώρες. Οι πληγές που άνοιξαν στην κοινωνία θα αιμορραγούν για πολλά χρόνια ακόμα.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Αρχίζει το ματς


Το Σάββατο αρχίζει το νέο πρωτάθλημα.
Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν κάποια πράγματα έτσι ώστε η παρακολούθησή του να αξίζει τον κόπο.
Εύχομαι σε όλους τους πραγματικούς φιλάθλους, να απολαύσουν θέαμα, να αντέξουν τις όποιες πίκρες και να ευχαριστηθούν τις όποιες χαρές.
Ποτέ όμως να μην ξεχνούν, ότι είναι παιγνίδι, έστω κι αν κάποιοι προσπαθούν να το κάνουν πόλεμο.
Άντε πάμε!

29 Αυγούστου 1824


Ναυμαχία του Γέροντα.

Αναμετρούνται ο ενωμένος Τουρκοαιγυπτιακός στόλος του Χοσρέφ πασά και του Ιμπραήμ πασά με τον Ελληνικό στόλο υπό τον Μιαούλη, που είχε μαζί του μερικούς από τους καλλίτερους ναυτικούς μας. Είναι εκεί ο Σαχτούρης, ο ναύαρχος και ο αντιναύαρχος των Σπετσών Ανδρούτσος και Κυριακός, ο Κριεζής και ο Τομπάζης, ο Τσαμαδός και ο Λεμπέσης. Οι Υδραίοι Ματρόζος, Βατικιώτης, Θεοχάρης και ο Σπετσιώτης Μουσούς με τα πυρπολικά και την αυτοθυσία τους, έσπειραν την καταστροφή στους αντιπάλους, αναγκάζοντάς τους να αποχωρήσουν στην Κω και την Αλικαρνασσό. Η μεγάλη αυτή νίκη ανάγκασε τους Οθωμανούς να αλλάξουν τα σχέδιά τους και μάλιστα ο Χοσρέφ θα επιστρέψει σε λίγο στην Κωνσταντινούπολη.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Αισχρή συμπεριφορά, θλιβερό θέαμα, δίκαιο αποτέλεσμα


Τι να πρωτοπεί κανείς για τα χθεσινά στο "Γ. Καραϊσκάκης";

Για τις αλητείες πριν τον αγώνα και μάλιστα απέναντι σε μια ομάδα και τους φιλάθλους της που λογίζονται σαν αδέλφια μας; Το "είστε χειρότεροι απ' τους Τούρκους" που ακούστηκε από τους Κύπριους έκανε όλους τους άλλους να ντρεπόμαστε...

Για τα καραγκιοζιλίκια μέσα στον αγωνιστικό χώρο, με τις βουτιές, τις διαμαρτυρίες, τα μαλιοτραβήγματα απελπισίας για τις "άδικες αποφάσεις";

Πότε προλαβαίνουν και τους τα μαθαίνουν αυτά; Εκείνος ο Λέτο σε γήπεδο ήταν ή σε οντισιόν για ηθοποιούς; (Δε λέω, ωραίο παλληκάρι...)

11 χρόνια στα σαλόνια δεν έμαθαν οτι εκεί οι διαιτησίες είναι κάπως διαφορετικές από αυτές που συνήθισαν στην Ελλάδα;

Έχω την αίσθηση οτι η Ουέφα ξέρει τι γίνεται στην Ελλάδα και κατά κάποιο τρόπο παίρνει εκδίκηση για όλους εμάς τους άλλους.

Αυτά τα ολίγα...

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 479 π.Χ. Πλαταιές

Η μάχη στις Πλαταιές. Οι δυνάμεις που αντιπαρατίθενται είναι ο Μαρδόνιος με 40.000 Πέρσες και 10.000 «Μηδίζοντες» Θηβαίους και ισάριθμοι Αθηναίοι Σπαρτιάτες και άλλοι Έλληνες υπό τον Παυσανία. Η καταστροφή των Περσών είναι μεγάλη. Σκοτώνεται ο ίδιος ο Μαρδόνιος, ενώ μεγάλο μέρος του στρατού του που κλείστηκε πανικόβλητο στο στρατόπεδό του, εξολοθρεύτηκε. Οι Θηβαίοι υποχώρησαν στην πόλη τους όπου πολιορκήθηκαν από τους Αθηναίους και αναγκάστηκαν να παραδώσουν τους αρχηγούς τους. Με την μάχη των Πλαταιών, τελείωσε η περίοδος των Περσικών πολέμων.
Την ίδια μέρα Ελληνικός στόλος υπό τον Λεωτυχίδη, καταναυμαχεί τον Περσικό στη Μυκάλη.

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

25 Αυγούστου 1821, 1898

Στις 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
το 1821
Η μάχη στα Βασιλικά
(μεταξύ Λαμίας και Αταλάντης). Οι οπλαρχηγοί Δυοβουνιώτης, Πανουργιάς και Γκούρας, αντιμετωπίζουν δύναμη 8.000 Τούρκων, η οποία προερχόμενη από την Μακεδονία με αρχηγό τον Μπεϊράν πασά, είχε προορισμό την Πελοπόννησο. Οι Τούρκοι υπέστησαν μεγάλη ήττα και αφήνοντας πίσω 700 νεκρούς, υποχώρησαν στη βάση τους στη Λαμία. Έτσι ματαιώθηκε η κάθοδος του Μπεϊράν στην Πελοπόννησο, όπως και του Ομέρ Βρυώνη, που γύρισε στα Γιάννενα.
το 1898
Η σφαγή του Ηρακλείου
. Ενώ οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν προκρίνει την αυτονομία της Κρήτης σαν λύση του Κρητικού προβλήματος και η γενική συνέλευση των Κρητών την είχε αποδεχθεί (σαν προσωρινή) στις 18 Ιουλίου, ο Τουρκικός όχλος με την παρότρυνση των Τουρκικών στρατιωτικών και διοικητικών αρχών του νησιού, προβαίνει σε πρωτοφανείς σφαγές των αμάχων χριστιανών. Τα θύματα είναι εκατοντάδες μεταξύ των οποίων και 17 Άγγλοι στρατιώτες.

Δείγμα του πως αντιλαμβάνονται την εξουσία

Το ‘χω παρατηρήσει πολλές φορές κι όλο ήθελα να το σχολιάσω κι όλο κάτι γινόταν και το άφηνα. Προσέξτε το κι εσείς, συνέβαινε και επί ΠΑΣΟΚ συμβαίνει και τώρα.
Όταν οι υπουργοί (που για να εκλεγούνβουλευτές εκλιπάρησαν για το ψηφαλάκι και του τελευταίου πολίτη) προσέρχονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου, ή όταν επισκέπτονται το Μαξίμου, υπάρχει ένας ταλαίπωρος ένστολος αστυνομικός φρουρός, που τους χαιρετάει στρατιωτικά. Όσοι έχουν κάνει τη θητεία τους, ξέρουν ότι και στρατηγό να χαιρετήσεις αυτός ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να ανταποδώσει τον χαιρετισμό, σύμφωνα με την στρατιωτική παράδοση. Μπορεί να το κάνει πιο χαλαρά ή ακόμα και βαριεστημένα, αλλά θα το κάνει. Αυτά τα κοπρόσκυλα, ούτε ένας τους δεν γυρνάει προς το μέρος του φρουρού να κουνήσει έστω την κεφάλα του, έτσι σαν ανταπόδοση. ΟΧΙ, το βλέμμα και το βλακώδες ανεύθυνο χαμόγελό τους απευθύνεται στην αντίθετη πλευρά, εκεί που είναι τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι φωτογράφοι. Αυτό για μένα δείχνει πόσο φασιστική νοοτροπία έχουν όλοι τους, νοοτροπία του στυλ «εγώ είμαι αυτός που είμαι κι εσύ είσαι σα να μην υπάρχεις». Είμαι σίγουρος ότι αν ο φρουρός πιάσει τα’ αρχίδια του την ώρα που περνάνε μπροστά του, χαμπάρι δεν θα πάρουν τα βόδια. Τόσο συνεπαρμένοι είναι με την εικόνα τους που θα δείξει στις ειδήσεις το κουτί. Το σημαντικό γι αυτούς είναι το «φαίνομαι» κι όχι το «είμαι». Γι αυτό και στην «ελληνοφρένεια» έχω δεί διάφορους να λένε «όχι δηλώσεις αμπογιάτιστος» (!!!) (Τσούρας) ή να επαναδιατυπώνουν δηλώσεις λέγοντας στους δημοσιογράφους «πάμε πάλι…»
Καρναβάλια, αλλά επικίνδυνα

Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

24 Αυγούστου 1185, 1824, 1935

24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
το 1185
Άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Νορμανδούς.
το 1824
Ο Ελληνικός στόλος (70 πλοία-800 κανόνια) υπό τον Μιαούλη συγκεντρωμένος κοντά στην Λέρο, έτσι ώστε να προστατεύει και την Σάμο, αντιμετωπίζει τον Τουρκοαιγυπτιακό (400 πλοία-2.500 κανόνια) υπό τον Χοσρέφ πασά και τον Ιμπραήμ, που εξέρχεται του στενού μεταξύ Κω και Αλικαρνασσού.
Με την έναρξη της ναυμαχίας το πλοίο του Χοσρέφ έχασε λόγω του δυνατού ανέμου τον φλόκο και τον ιστό του μεγάλου του πανιού και οπισθοχώρησε προκειμένου να επισκευάσει τις ζημίες του. Η οπισθοχώρηση προκάλεσε αναταραχή και ο άνεμος που δυνάμωνε και η θέα των πυρπολικών που πλησίαζαν, δημιούργησε πανικό και πολλά οθωμανικά πλοία συγκρούστηκαν μεταξύ τους στην προσπάθεια τους να φύγουν.
Η ιδιότυπη αυτή ναυμαχία έληξε το βράδυ, με τους δύο στόλους να αποσύρονται.
το 1935
Πεθαίνει ο Παύλος Κουντουριώτης σε ηλικία 80 ετών.


Απόγονος Υδραίικης οικογένειας που είχε μεγάλη δράση στην Επανάσταση, υπήρξε ο ίδιος διοικητής του στόλου το 1912-13, κυβερνήτης του θρυλικού «ΑΒΕΡΩΦ» ήρωας στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου και διετέλεσε Αντιβασιλέας και πρόεδρος της Α΄ Ελληνικής Δημοκρατίας (1924-9).

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

22 και 23 Αυγούστου 480 π.Χ. Η παραμονή και η μέρα της ναυμαχίας του Αρτεμισίου


22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 480 π.Χ.
Ο στόλος του Ξέρξη, αφού ανασυντάχθηκε στον Παγασητικό, εμφανίζεται στο ακρωτήριο του Αρτεμισίου στην Εύβοια όπου τον περιμένει ο Ελληνικός υπό τον Σπαρτιάτη Ευρυβιάδη. Τα πολεμικά πλοία των Περσών είναι περίπου 800 και των Ελλήνων 270 τριήρεις από τις οποίες 50 εστάλησαν να ελέγχουν τη νότια είσοδο του Ευβοϊκού.

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 480 π.Χ.
Ναυμαχία του Αρτεμισίου. Η ναυμαχία είναι νικηφόρα για τους Έλληνες, αλλά διακόπτεται λόγω της νύχτας. Κι ενώ σχεδιάζεται η ναυμαχία της επομένης, φτάνει το μήνυμα της ήττας στις Θερμοπύλες και αποφασίζεται να αναχωρήσει ο στόλος για τον Σαρωνικό, αφού ο Ξέρξης βάδιζε ανεμπόδιστος για την Αθήνα.

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Ποδήλατο


Έβλεπε τα παιδιά να τρέχουν πάνω κάτω με τα ποδήλατά τους και θυμήθηκε τα χρόνια που το ποδήλατο είχε μια άλλη αξία. Στη γειτονιά του οι μόνοι που είχαν ποδήλατο ήταν ο μπακάλης και ο γαλατάς για να μπορούν πιο εύκολα να κάνουν τις «διανομές κατ’ οίκον» (θυμάστε τον Ζήκο;)
Τόσο σημαντικό ήταν το ποδήλατο, που είχε και πινακίδες κυκλοφορίας, μία στο πίσω φτερό και μία διπλής όψεως στο μπροστινό και μάλιστα τοποθετημένη κατά μήκος του φτερού ώστε να είναι ορατή και από τις δύο πλευρές του δρόμου.
Ο ποδηλατάς της περιοχής ήταν σημαντικό πρόσωπο στις δημόσιες σχέσεις των παιδιών, πρώτον γιατί σου νοίκιαζε ποδήλατο αποδεχόμενος την προοπτική να τον πληρώσεις την Κυριακή και δεύτερο γιατί πάντα σου έδινε την εντύπωση ότι σε φροντίζει λέγοντας «πάρε αυτό, είναι καλό».
Όσων οι γονείς κάπνιζαν, έπαιρναν τα άδεια πακέτα (τότε ήταν πλακέ – κασετίνες) ή μάζευαν κανένα ατσαλάκωτο από το δρόμο, τα έκοβαν κατάλληλα και στερέωναν μ’ ένα μανταλάκι το χαρτονάκι στο στήριγμα του φτερού έτσι ώστε να το χτυπάνε οι ακτίνες και να κάνει ένα θόρυβο (κάτι σαν ροκάνα) που τραβούσε την προσοχή…
Πως τού ‘ρθε τώρα και θυμήθηκε το ποδήλατο; Απλά χθες βράδυ ξανάκουσε την έκφραση «μας έγινε η ζωή ποδήλατο»

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 480 π.Χ. Θερμοπύλες

Η μάχη στις Θερμοπύλες.

Στο στενό πέρασμα των Θερμοπυλών, είχαν αποφασίσει οι Έλληνες να προβάλουν την πρώτη αντίσταση στον Ξέρξη και τις στρατιές του. Είχαν συγκεντρωθεί εκεί, ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας με 300 Σπαρτιάτες οπλίτες, 4.000 από άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, 700 Θεσπιείς, και 1000 Φωκείς, ένα σύνολο περίπου 6.000 ανδρών για να σταματήσουν μία δύναμη 400.000 ανδρών τουλάχιστον(ο Ηρόδοτος αναφέρει 1.700.000 μόνο πεζούς). Επί δύο ημέρες οι Πέρσες προσπαθούσαν να διασπάσουν την άμυνα των Ελλήνων χωρίς αποτέλεσμα και υφιστάμενοι βαρύτατες απώλειες. Την απόγνωση του Ξέρξη έσβυσε ο Εφιάλτης (ένας βοσκός από την Τραχίνα), που οδήγησε τους Πέρσες από ορεινό μονοπάτι, στα νώτα των Ελλήνων. Ο Λεωνίδας μπροστά στην σίγουρη πιά καταστροφή, διέταξε όλους τους άλλους Έλληνες να φύγουν και έμεινε εκεί μόνο με τους Σπαρτιάτες του, που έπεσαν όλοι «τοίς κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Αρνήθηκαν να φύγουν και όσοι από τους 700 Θεσπιείς είχαν απομείνει ζωντανοί.

Την ίδια μέρα το 1825
Στο πολιορκημένο Μεσολόγγι ο περίφημος Αρβανίτης λαγουμιτζής Θεοχάρης Βρίσας, ή Βρίζας, τελειώνει το λαγούμι που κατασκεύαζε κάτω από το πολιορκητικό ανάχωμα που ύψωναν οι Τούρκοι και το ανατινάζει ισοπεδώνοντάς το, ενώ την ίδια στιγμή οι πολιορκημένοι πραγματοποιούν έξοδο που απωθεί τους Τούρκους, μένουν έξω από το τείχος επί ένα 24ωρο και καταστρέφουν όλα τα πολιορκητικά έργα που επί ένα τρίμηνο κατασκεύαζαν οι Τούρκοι γύρω από το Μεσολόγγι.
Την ίδια μέρα το 1954
Η κυβέρνηση Αλ. Παπάγου καταθέτει στον ΟΗΕ την πρώτη Ελληνική προσφυγή για το Κυπριακό.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Το «χρυσό» θα το είχαμε σίγουρο αν υπήρχε άλμα προς τα πίσω


Αυτής της χώρας της πήρε πάρα πολλά χρόνια να φτάσει σ’ αυτά που η υπόλοιπη Ευρώπη είχε καταφέρει πολύ νωρίτερα. Πέρα από τις όποιες αιτίες (μακραίωνη τουρκική κατοχή, φτώχεια και έλλειψη υποδομών, πολιτικοί εξαρτημένοι από τους ξένους…) κάποια στιγμή τα κατάφερε. Ο ηλεκτρισμός έφτασε και στο πιο απόμακρο σημείο, το τηλέφωνο επίσης, ιατρική περίθαλψη κάποιας μορφής υπάρχει παντού, δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, εξασφαλίζουν άλλοτε στοιχειώδεις και μερικές φορές επαρκείς παροχές προς τους πολίτες.

ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ!
Γιατί πλέον, το τρένο δεν θα σταματάει σε χωριά με λίγους κατοίκους γιατί όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός (δεν θα πω τ’ όνομά του – όχι κακές λέξεις σήμερα) «δεν συμφέρει κι αν θέλουν τρένο οι δήμοι των περιοχών αυτών, να το χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι»!!!
Δεν μου λες ρε κλεφτόπουλο,
το Ελ. Βενιζέλος, το Αττικό μετρό, τον προαστιακό, το τραμ, το χρηματοδότησαν οι δήμοι που εξυπηρετούνται από αυτά, ή ΟΛΟΙ οι Έλληνες; Δηλαδή η συγκοινωνιακή ευχέρεια δεν είναι υποχρέωση της πολιτείας απέναντι σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες ΟΛΩΝ των περιοχών; Παρατήστε τότε ασυντήρητους τους επαρχιακούς δρόμους των περιοχών που αραιοκατοικούνται κι αφήστε τους λίγους κατοίκους να ξανακυκλοφορούν με γαϊδουράκια… Πού θα πάει θα πεθάνουν και δεν θα χρειάζονται ούτε τρένα ούτε πλοία.
Όσον αφορά το γενικότερο σχέδιο «εξυγίανσης» του ΟΣΕ, το ξέρουμε, το είδαμε και στην Ολυμπιακή.
Το ότι φορτώνεις με πρόωρους συνταξιούχους τα ταμεία, δεν σε απασχολεί, αλλά για να σε απασχολεί κάτι πρέπει να έχεις τη δυνατότητα του σκέπτεσθαι.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008

Στην Τήνο...


Είδα τους γελοίους πολιτικούς που πήγαν έμπλεοι σεβασμού και θρησκευτικής πίστης να τιμήσουν τη γιορτή της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, και βέβαια δεν παρέλειψαν να προβούν σε βαρυσήμαντες δηλώσεις.
Ο Χαλίφης δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι "όλοι μαζί(;) ενωμένοι(;;) προχωράμε στην επίτευξη των μεγάλων και σημαντικών"(;;;)
χωρίς να διευκρινίσει ποιά εννοεί "μεγάλα και σημαντικά" και σε όφελος ποίων γίνονται...
Ο άλλος, που θέλει να γίνει Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη, αναφέρθηκε στον Καύκασο, στους εκεί ομογενείς μας αλλά και σ’ αυτούς που ήρθαν από εκεί εδώ, και πρόσθεσε ότι "με τους αγώνες της παράταξής του προσπαθεί να μεταδώσει ΚΑΙ σ’ εκείνους την ελπίδα για σεβασμό, πρόοδο και ευημερία…" Σιγά, τα μεταδώσατε όλα αυτά στους ιθαγενείς και έχουν σειρά οι «ξένοι»…

Με την ευκαιρία, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έχει σαν θέμα τον Ευαγγελισμό, άρα έπρεπε να γιορτάζει στις 25 Μαρτίου. Αλλά το εκκλησιαστικό μάρκετιγκ σκέφτηκε, «ποιος θα έρχεται Μαρτιάτικα στο νησί, δεν το γυρνάμε στον δεκαπενταύγουστο που θα ‘χει πιο επιτυχία;» Έτσι κι έγινε.

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1904


Ο Παύλος Μελάς μπαίνει για Τρίτη και τελευταία φορά στη Μακεδονία. Είχαν προηγηθεί δύο διερευνητικές επισκέψεις του μέσα στο ίδιο έτος. Οι ενέργειες και η δράση του έγιναν γρήγορα γνωστές και φίλοι και εχθροί τον γνώριζαν με το ψευδώνυμο «καπετάν Ζέζας».
Την ίδια μέρα άλλη ανταρτική ομάδα, υπό τον Ευθύμιο Καούδη, μπαίνει στη Δυτική Μακεδονία έχοντας σαν περιοχή δράσης το όρος Βίτσι.

Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1960, Κύπρος



Τερματίζεται η Βρετανική κυριαρχία στην Κύπρο και ανακηρύσσεται η «Κυπριακή Δημοκρατία». Πρώτος πρόεδρός της ορκίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄.

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 717, 718, 1261, 1909, 1940, μια ΓΕΜΑΤΗ μέρα της Ιστορίας

717 μ.Χ.
Έναρξη της 2ης πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες.
718 μ.Χ.
Οι Άραβες λύνουν την πολιορκία της Πόλης, ακριβώς ένα χρόνο από την έναρξή της.
Κατά την διάρκεια της πολιορκίας οι Άραβες έχασαν 500.000 στρατιώτες και 2.500 πλοία, μικρά και μεγάλα.
1261
Μετά την εκδίωξη των Σταυροφόρων στις 25 Ιουλίου, ο Μιχαήλ Παλαιολόγος μπαίνει θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη και στέφεται για δεύτερη φορά Αυτοκράτορας.
1909
Ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» υπό τον συνταγματάρχη Ν. Ζορμπά, εκδηλώνει κίνημα και ζητά να εγκαταλείψει ο Διάδοχος την ηγεσία του στρατεύματος, να απομακρυνθούν οι βασιλόπαιδες και τα αυλικά στελέχη από τον στρατό και να εγκαταλειφθεί κάθε άλλη δαπάνη, προς χάριν στρατιωτικών παρασκευών και συγκρότηση ικανού στρατεύματος. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αποδέχεται όλα τα αιτήματα και φροντίζει την ικανοποίησή τους.
1940
Ιταλικό υποβρύχιο τορπιλίζει και βυθίζει το αντιτορπιλικό «ΕΛΛΗ», που συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την γιορτή της Παναγίας, είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου. Η Ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει την άνανδρη ενέργεια, αλλά προσποιείται άγνοια για την ταυτότητα του ενόχου.

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

Αυτοί αποτυχαίνουν , εμείς πληρώνουμε


Κι όταν λέω «αυτοί» κι «εμείς» ξέρετε ποιοι είναι αυτοί και ποιοι εμείς
Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις οικονομικές εφημερίδες δείχνουν την ορθότητα του τίτλου.
Τα φυσικά πρόσωπα πλήρωσαν φόρους

το 2004 7.785.000.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις 4.724.000.000
Το 2005 αντίστοιχα 8.292.000.000 και 4.730.000.000
Το 2006 9.100.000.000 και 4.500.000.000
Το 2007 9.720.000.000 και 4.620.000.000
Το 2008 (εκτίμηση) 10.850.000.000 και 4.865.000.000
Κι αυτό γιατί ζούμε σε μια χώρα που οι εργαζόμενοι αμείβονται πλουσιοπάροχα και οι επιχειρήσεις φυτοζωούν.
Το θέμα είναι σοβαρό και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεισφέρουν ώστε να αποκατασταθεί η τάξη...

τα καθήκια


Γιάννης Αγιάννης

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Απατεώνες, ληστές, κλέφτες, λαθρόχειρες, νταβατζήδες, συμμορίτες…

Αυτές οι κατηγορίες, στελεχώνουν όλες τις βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης και διαβάστε τι κάνουν.
Έχω ένα μικρό (πιο μικρό δεν γίνεται) διαμερισματάκι σε μια περιοχή της Χαλκιδικής όπου οι εργασίες για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού έχουν τελειώσει και από τον Οκτώβριο θα αρχίσουν οι συνδέσεις με τα κτήρια. Πήγαμε στον δήμο να ρωτήσουμε για τις διαδικασίες σύνδεσης, και μάθαμε ότι:
Κάθε διαμέρισμα (ή κατοικία γενικά) μέχρι 75 τετραγωνικά θα πληρώσει τέλη σύνδεσης 450 ευρώ και από εκεί και πάνω 11 ευρώ/τετραγωνικό.
Και αναρωτιέται ο ραγιάς, καλά πολυχρονεμένε μου σουλτάνε, αφού το έργο έγινε με χρήματα της Ε.Ε. γιατί ζητάτε κι από μένα; Ή τα φάγατε και τώρα προσπαθείτε να ρεφάρετε, ή βρήκατε την ευκαιρία, αφού το έργο είναι πληρωμένο να αυξήσετε τον μπεζαχτά σας. Χώρια βέβαια που για να συνδεθώ με τον κεντρικό αγωγό πρέπει να πληρώσω ένα σκασμό παράδες για τεχνικές εργασίες που απαιτεί η σύνδεση. Τα τέλη σύνδεσης, τι έννοια έχουν αφού έτσι κι αλλιώς θα πληρώνω κάθε μήνα για τη χρήση του, άσχετα αν μένω εκεί μόνο δυό μήνες, άντε και κάποια σαββατοκύριακα τον χειμώνα. Δεν ξέρω ποιοι ακριβώς είναι υπεύθυνοι, δήμος, νομαρχία, περιφέρεια, ΥΠΕΧΩΔΕ, υπ. Εσωτερικών και δημόσιας διοίκησης, ίσως και όλοι μαζί, γι αυτό αποδίδω τους χαρακτηρισμούς του τίτλου σε όλους και στον καθένα χωριστά.
Γιάννης Αγιάννης
Διευκρίνιση
Οι τουρκικές λέξεις είναι λόγω ραγιά και σουλτάνου

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 490 π.Χ. Μαραθώνας


Μάχη στον Μαραθώνα.

10.000 Αθηναίοι ενισχυμένοι με 1000 Πλαταιείς και υπό την αρχηγία του Μιλτιάδη, αντιμετωπίζουν 100.000 Περσών υπό τους Δάτη και Αρταφέρνη. Οι Αθηναίοι προασπίζοντας την πόλη τους, επιτυγχάνουν τεράστιας σημασίας νίκη, αναγκάζοντας τους Πέρσες να τραπούν σε άτακτη φυγή προς τα πλοία τους. Σκοτώθηκαν 6.400 Πέρσες και 192 Αθηναίοι, ανάμεσα στους οποίους ο πολέμαρχος Καλλίμαχος, ο στρατηγός Στησίλαος και ο αδελφός του ποιητή Αισχύλου, Κυνέγειρος.

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

9 Αυγούστου 1823, Μάρκος Μπότσαρης

Στις 9 Αυγούστου 1823
Θάνατος Μάρκου Μπότσαρη.
Στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου ο Μπότσαρης με 350 Σουλιώτες του αντιμετωπίζει την εμπροσθοφυλακή του Μουσταή πασά της Σκόνδρας που είχε ήδη καταλάβει το Καρπενήσι. Οι Σουλιώτες του θα αναγκάσουν τους Τούρκους να εγκαταλείψουν όλα τα χαρακώματα εκτός από ένα. Ο Μπότσαρης, αν και τραυματισμένος, ανεβαίνει στη μάντρα για να εκτιμήσει την κατάσταση και δέχεται θανάσιμο τραύμα από σφαίρα. Στη μάχη οι εχθροί είχαν 800 νεκρούς και οι Σουλιώτες 100. Η σωρός του Μάρκου Μπότσαρη θα μεταφερθεί από τους άνδρες του στο Μεσολόγγι όπου και θα ταφεί. Ο Μπότσαρης ήταν ηρωικός και ευγενής. Χωρίς τα ιδιαίτερα χαρίσματα του Κολοκοτρώνη ή του Καραϊσκάκη, ήταν ασύγκριτος στην αφοσίωση και στην προσωπική ανδρεία.

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

8 Αυγούστου 1828


Στις 8 Αυγούστου 1828
Ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν αποβιβάζει από 52 πλοία 14.000 στρατιώτες στον Μωριά. Η κίνηση αυτή έγινε με στόχο την εκδίωξη του Ιμπραήμ από την Πελοπόννησο, αλλά και σαν αντιστάθμισμα της αυξανόμενης Ρωσικής επιρροής.
Ο Ιμπραήμ, του οποίου η αποχώρηση από την Ελλάδα προβλεπόταν από τη Συνθήκη της Αλεξάνδρειας (Ιούλιος 1828) μεταξύ Μωχάμετ Άλι και των 3 Δυνάμεων, είχε ήδη από τον Φεβρουάριο εκκενώσει την Τρίπολη την οποία «ανέσκαψε εκ θεμελίων» και έσπειρε στο έδαφός της αλάτι. Η δράση του εκείνη την εποχή, είχε περιοριστεί στην Μάνη αλλά με αμείωτη ένταση και αγριότητα.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Αλογοσκούφη ρήσεις


Κάτω από το ασήκωτο βάρος των ευθυνών που δεν τον αφήνουν να κλείσει μάτι, ο υπουργός βρήκε το σθένος να ορθώσει το ανάστημά του και να προβεί στην παρακάτω δήλωση.

«Ως υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχω ευθύνη να εφαρμόζω την κυβερνητική πολιτική για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Αυτό έκανα, αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».


"Ανάπτυξη" εννοεί βέβαια των πολύ ολίγων, "απασχόληση" δεν εννοεί βέβαια εργασία, και "κοινωνική συνοχή"... οι κοινωνιολόγοι ψάχνουν να βρούν τι εννοεί.


Η τελευταία απειλητική φράση, δεν χρειάζεται επεξήγηση.

Μη μάθουν οι Κινέζοι την Χαλκιδική...

Κοιτάξτε πως θα την κάνουν...

Πρώτο δείγμα θετικό


Όλα ήταν ωραία χθες... πολύ πιό ωραία απ' όσο περίμενα.

Για τους παίκτες θα πω μόνο οτι οι καινούριοι έδειξαν οτι θα βοηθήσουν την ομάδα και οι νεαροί οτι είναι από καλή πάστα και σύντομα θα είναι πολύ υπολογίσιμοι.

Το σημαντικότερο είναι οτι συνολικά είδαμε πράγματα που κινδυνεύαμε να ξεχάσουμε. Πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, γρήγορες αλλά όχι βιαστικές μεταβιβάσεις στην μεγάλη τους πλειοψηφία σωστές, κίνηση χωρίς την μπάλα, αλληλοκαλύψεις, πίεση στον αντίπαλο από ψηλά, αμυντική λειτουργία σωστή χωρίς αποκρούσεις του στυλ "να φύγει η μπάλα" και επιτέλους πάσες στους επιθετικούς εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και όπως πρέπει...

Ο προπονητής απέδειξε οτι μάστορας είναι αυτός που ξέρει τι εργαλεία χρειάζεται μια δουλειά και πως να τα χρησιμοποιεί σωστά.

Αυτά τα ολίγα...

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Ινδική ιστοριούλα για "ειδικές περιπτώσεις"


Ο φίλος μου άνοιξε το συρτάρι του κομοδίνου της γυναίκας του, κι έβγαλε ένα μικρό πακέτο τυλιγμένο σε ακριβό ριζόχαρτο.
Πέταξε το περιτύλιγμα και κοιτάζοντας το πακέτο μου είπε: «της το αγόρασα πριν 8-9 χρόνια στη Νέα Υόρκη…»
Άνοιξε το πακέτο και χάιδεψε το φίνο μετάξι.
«αυτά τα εσώρουχα δεν τα φόρεσε ποτέ…τα κρατούσε για μια ειδική περίπτωση…νομίζω ότι αυτή ΕΙΝΑΙ μια ειδική περίπτωση…»
Έμεινε για λίγο σκεφτικός και μετά άπλωσε τα εσώρουχα πάνω στο κρεββάτι μαζί με τα άλλα ρούχα που είχε ετοιμάσει να πάει στον νεκροθάφτη.
Γύρισε προς το μέρος μου. Δεν ξέρω αν μίλησε σε μένα όταν είπε
Μην κρατάς ποτέ και τίποτα για «μια ειδική περίπτωση» Κάθε μέρα που ζείς, είναι μια «ειδική περίπτωση»

Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Η ΕΚΘΕΣΗ της Ε.Ε. για το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης

Από το 2000 μέχρι σήμερα διατέθηκαν στην Ελλάδα για έργα του Γ’ Κ.Π.Σ. 32.000.000.000 (τριανταδύο δις) ευρώ, ο έλεγχος για τα οποία απέδειξε απίστευτη κακοδιαχείρηση και κατασπατάληση.
Από τα 1271 έργα που είχαν σχεδιαστεί αρχικά, περισσότερα από τα μισά δεν θα παραδοθούν ποτέ, ένα στα πέντε (περίπου 250) έμειναν στα χαρτιά, κι άλλα τόσα δεν έχουν φτάσει ούτε στα μισά της υλοποίησης και τα υπόλοιπα υπερκοστολογήθηκαν από τους εργολάβους.
Τελικά, χρήματα που εγκρίθηκαν για έργα σε κρίσιμους τομείς (σχολεία, νοσοκομεία, αντιπυρική προστασία, τεχνολογίες κ.α.) διατέθηκαν στους εργολάβους οδικών έργων.
Τόσο άχρηστοι είναι…

Και μια ερώτηση (αφελής όπως πάντα)


Τα ετήσια τραπεζώματα τα πληρώνει ο πρωθυπουργός από την τσέπη του, ή πληρώνονται από τα κονδύλια της Προεδρίας της Κυβέρνησης (δηλαδή από την τσέπη μας);

5 Αυγούστου 1917 Θεσσαλονίκη

Στις 5 Αυγούστου 1917 με το ημερολόγιο που ίσχυε τότε (με το τωρινό 18 Αυγούστου)

Μεγάλη πυρκαγιά ξεσπάει στη Θεσσαλονίκη και ξαπλώνεται ταχύτατα. Θα καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και 80.000 άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι.

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Οπαδοί, «οπαδοί» και οργανωμένοι «οπαδοί»


Οπαδός της ομάδας μου είμαι εγώ και όσοι σαν εμένα πηγαίνουμε στο γήπεδο γιατί μας αρέσει το ποδόσφαιρο και ελπίζουμε να δούμε την ομάδα μας να παίζει καλά και να κερδίζει όταν το αξίζει ή ακόμα κι όταν είναι τυχερή.
«Οπαδοί» είναι αυτοί που με το πρόσχημα της υποστήριξης προς την ομάδα, πηγαίνουν στο γήπεδο και βγάζουν τ’ απωθημένα τους για την γκόμενα που δεν τους έκατσε, για τ’ αφεντικό που δεν τους πλήρωσε, για το αυτοκίνητο που θέλουν αλλά δεν έχουν, για την κοινωνία που είναι άδικη, για την κυβέρνηση που είναι ανίκανη, για την αναγνώριση που δεν έχουν…
Οργανωμένοι «οπαδοί» είναι αυτοί που έχουν στήσει κάποια μαγαζάκια, προσωπικές επιχειρήσεις που οικονομάνε από τα εισητήρια που δίνουν με καπέλο, από τις εκδρομές που διοργανώνουν, από τα μπλουζάκια που πουλάνε, από διάφορες «διευκολύνσεις» των διοικήσεων και που δεν είναι σε θέση ή σε διάθεση να ελέγξουν τους ΜΑΛΑΚΕΣ που στρέφονται με τις πράξεις τους ενάντια στη ομάδα που τάχα αγαπούν. Ποιος θα τους σταματήσει αυτούς αν όχι οι οργανωμένοι; Εγώ; Μα μ’ εμένα δεν συνομιλεί κανείς παρ’ όλο που πληρώνω το διαρκείας μου 420 ευρώ και όχι 150 που πληρώνουν οι «Ηρακλείς» της ομάδας. Κι όποιος έχει αντίρρηση για τα «μαγαζάκια» ας μου πεί αν έχουν ΑΦΜ, πόσα μέλη έχουν, ποια είναι η ετήσια συνδρομή, κάθε πότε έχουν αρχαιρεσίες και ποιοι είναι οι ισολογισμοί τους.

Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

3 Αυγούστου 1826, 1977

Στις 3 Αυγούστου

το 1826
Ο Κιουταχής με δύναμη 5.000 στρατιωτών κυριεύει την Αθήνα που την υπερασπίζονται 800 άνδρες. Οι υπερασπιστές της πόλης αναγκάζονται να οχυρωθούν στην Ακρόπολη.

το 1977

Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, νική Ιστορία, για πολλά χρόνια η ψυχή της Κύπρου και ο εκφραστής του Κυπριακού αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία.

Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

2 Αυγούστου 338 π.Χ. Χαιρώνεια

Στις 2 Αυγούστου
το 338 π.Χ.




Μάχη της Χαιρώνειας.

Σ’ αυτήν την μάχη που έγινε στην προσπάθεια του Φιλίππου για πανεθνική ένωση όλων των Ελληνικών πόλεων-κρατών, αντιπαρατίθενται οι Μακεδόνες του Φιλίππου και οι Αθηναίοι με τους Θηβαίους, που είχαν την ενίσχυση άλλων μικρότερων πόλεων.

Ο Φίλιππος ηγήθηκε της δεξιάς πτέρυγας της παράταξής του και είχε απέναντί του τους Αθηναίους, ενώ της αριστερής πτέρυγας που ήταν απέναντι των Θηβαίων, ηγήθηκε ο Αλέξανδρος. Η νίκη των Μακεδόνων ήταν ολοκληρωτική και καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ορμή του Αλεξάνδρου. Στην μάχη πήρε μέρος και ο ρήτορας Δημοσθένης, ο φανατικότερος ίσως πολέμιος του Φιλίππου, ο οποίος και διεσώθη. Όταν η παράταξη των Αθηναίων και Θηβαίων διασπάστηκε και υποχωρούσε άτακτα, στο πεδίο της μάχης, έμεινε μόνο ο Ιερός Λόχος των 300 νέων Θηβαίων, οι οποίοι έπεσαν μέχρις ενός.

Στον κοινό τους τάφο στήθηκε "ο Λέων της Χαιρώνειας"

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008

1 Αυγούστου 1829, 1831

Στις 1 Αυγούστου
το 1829
Ψήφισμα της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης (Άργος) καθορίζει ετήσια χορηγία στον Καποδίστρια, 180.000 φοινίκων την οποία ο Κυβερνήτης θα αποποιηθεί με επιστολή του στις 4 Αυγούστου.
το 1831
Ο Ανδρέας Μιαούλης, στα πλαίσια του αγώνα κατά του Καποδίστρια και των εξεγέρσεων που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές και στην Ύδρα, είχε καταλάβει με 150 Υδραίους τον Ναύσταθμο στον Πόρο. Ο Καποδίστριας ζήτησε την συνδρομή των προστάτιδων Δυνάμεων, αλλά μόνο ο Ρώσος ναύαρχος Ρίκορντ ανταποκρίθηκε. (Άγγλοι και Γάλλοι φαίνεται πως είχαν αποφασίσει την πτώση του Καποδίστρια).
Ο Ρώσος ναύαρχος πλέοντας ανοιχτά του Πόρου, ζήτησε από τον Μιαούλη να παραδοθεί και εκείνος μπροστά στον κίνδυνο να αιχμαλωτιστεί, ανατινάζει την φρεγάτα «ΕΛΛΑΣ» που με τόσες θυσίες και δαπάνες είχε καταφέρει να παραγγείλει και να φέρει από τις ΗΠΑ η χώρα.
Η φωτιά μεταδόθηκε και στην κορβέτα «ΥΔΡΑ».
Ο Μιαούλης μ' αυτή του την ενέργεια, κόντηνε το ιστορικό ανάστημα που είχε αποκτήσει με την ηρωική συμμετοχή του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας