Αυτό δεν είναι ένα blog που ψάχνει την επισκεψιμότητα. Είναι ένα προσωπικό σημειωματάριο, ένας τρόπος να ξεφορτώνομαι τους θυμούς μου και να μοιράζομαι τις χαρές μου. Είναι καλύτερο από το να μουρμουρίζω ή να γελάω μόνος μου.
Εδώ όλο και κάποιος ακούει…


Μην ξεχνάτε...

Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Να και μια ενδιαφέρουσα είδηση...

"Στης ακρίβειας τον καιρό"
Αναρχικοί λέει, μπηκαν σε σούπερμάρκετ στα Εξάρχεια, άδειασαν τα ράφια και μοίραζαν τα τρόφιμα στον κόσμο σε παρακείμενη λαϊκή, με φεϊγ βολάν "οργισμένοι καταναλωτές"...
Ωπα! αρχίσαμε...

Σαν σήμερα 31 Μαΐου 334 π.Χ. Γρανικός


Σαν σήμερα 31 Μαΐου
το 334 π.Χ.
Η μάχη στο Γρανικό, η πρώτη μάχη του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία. Οι δυνάμεις του στην εκστρατεία ήταν 30.000 πεζοί και 4.500 ιππείς, από τους οποίους οι 12.000 πεζοί και 1500 ιππείς ήταν Μακεδόνες. Η ακριβής δύναμη που παρέταξαν οι Πέρσες σατράπες της Μικράς Ασίας δεν είναι γνωστή, αλλά πάντως ήταν πολυπληθέστερη της Ελληνικής. Η νίκη του Μ. Αλεξάνδρου ήταν θριαμβευτική όπως φαίνεται και από τις απώλειες που αναφέρει ο Αρριανός. Από τον στρατό των Περσών νεκροί 20.000 και από τον στρατό του Αλεξάνδρου 25 εταίροι, 65 ιππείς και 30 πεζοί. Να σημειωθεί ότι στον Περσικό στρατό υπηρετούσαν πολλοί Έλληνες μισθοφόροι υπό τον Ρόδιο Μέμνωνα, οι οποίοι όταν η μάχη είχε κριθεί, δεν δέχθηκαν να παραδοθούν και σκοτώθηκαν σχεδόν όλοι.
το 1905
Ο γηραιός πρωθυπουργός Θ. Δηλιγιάννης, δολοφονείται με μαχαίρι στη σκάλα της Βουλής, από κάποιον Κωσταγερακάρη, άνθρωπο του υποκόσμου και των χαρτοπαικτικών λεσχών. Η κυβέρνηση, λίγες μέρες πριν, είχε προβεί στο κλείσιμο των χαρτοπαικτικών λεσχών.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Σαν σήμερα 30 Μαΐου 1941, Μανόλης Γλέζος, Απόστολος Σάντας

Σαν σήμερα το 1941
Ο Μανόλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας κατεβάζουν από τον βράχο της Ακρόπολης, τη σημαία με τη σβάστικα.

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Διαφήμιση διακοπών "Κατ' ευθείαν στη θάλασσα"

Καθόλου χαμένος χρόνος...

Σαν σήμερα 29 Μαΐου 1453

Σαν σήμερα 29 Μαΐου
το 1453
ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ
. Η Κωνσταντινούπολη πέφτει στα χέρια των Οθωμανών του Μωάμεθ του Β΄. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία καταλύεται μετά από υπερχιλιετή ιστορία.

Η πολιορκία είχε αρχίσει στις αρχές της άνοιξης και στις 2 Απριλίου κατέφθασε και ο ίδιος ο Μωάμεθ που ανέλαβε προσωπικά τη διεύθυνση των επιχειρήσεων. Ο Γεώργιος Φραντζής, που ήταν χρονικογράφος της εποχής, αναφέρει ότι οι υπερασπιστές της Πόλης ήταν 4937 Βυζαντινοί και 2000 ξένοι, σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε ο ίδιος ύστερα από εντολή του Αυτοκράτορα. Οι Τούρκοι είχαν 258.000 πολεμιστές.
Το τέλος ήρθε στις δυόμιση μετά το μεσημέρι«της ΤΡΙΤΗΣ της ΑΣΒΟΛΕΡΗΣ της ΑΣΤΡΑΠΟΚΑΜΕΝΗΣ».
Ο σερ Στίβεν Ράνσιμαν γράφει «…η τραγωδία ήταν τελική. Στις 29 Μαΐου ένας πολιτισμός σαρώθηκε αμετάκλητα. Άφησε μια ένδοξη κληρονομιά στα γράμματα και στις τέχνες. Ο πολιτισμός αυτός, έβγαλε χώρες ολόκληρες από τη βαρβαρότητα και πρόσφερε σε άλλες την εκλέπτυνση των ηθών. Επί ένδεκα αιώνες η Κωνσταντινούπολη ήταν το κέντρο ενός κόσμου φωτός. Τώρα έγινε η έδρα της θηριωδίας, της αμάθειας, της μεγαλόπρεπης ακαλαισθησίας».

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Ζώα κλεφτρόνια σε βίντεο

Σαν σήμερα 28 Μαΐου 1453


Σαν σήμερα 28 Μαΐου
το 1453
Περιμένοντας την τελική επίθεση κατά της Πόλης, τελείται μεγάλη λειτουργία στην Αγία Σοφία. Όλοι, από τον Παλαιολόγο μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, μεταλαμβάνουν. Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στα τείχη και αργά το βράδυ πήγαν όλοι στις επάλξεις.

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Εκπληκτικό βίντεο, ζητούνται εξηγήσεις...

Το έχω δεί και ξαναδεί και πάλι και ξανά κι εξήγηση δεν βρίσκω...

Σαν σήμερα 27 Μαΐου 1821, 1963

Σαν σήμερα 27 Μαΐου το 1821
Ο Δημ. Παπανικολής πυρπολεί τουρκικό δίκροτο 74 κανονιών στην Ερεσσό της Μυτιλήνης και οι Έλληνες αναθαρρούν. Τα πυρπολικά ήταν δύο, το ένα υπό τον Παπανικολή και το άλλο υπό τον Καλαφάτη, που όμως δεν μπόρεσε να το προσκολλήσει στο μεγάλο καράβι (84 μεγάλα κανόνια και περισσότεροι από 1000 ναύτες). Ο Παπανικολής θα έχει αργότερα και άλλες επιτυχίες (Τσανταρλή-Μοσχονήσια-Καστελόριζο-Ψαρά), πήρε μέρος στη ναυμαχία του Γέροντα και στην επιχείρηση για την απελευθέρωση της Χίου το 1829.
το 1963
Ο βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης πεθαίνει στη Θεσσαλονίκη μετά τη δολοφονική επίθεση που είχε δεχτεί στις 22 Μαΐου. Θα κατηγορηθούν και αργότερα θα προφυλακιστούν, εκτός των φυσικών αυτουργών(Γκοτζαμάνης-Εμμανουηλίδης) και οι Ευθ. Καμουτσής, αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Εμ. Καπελώνης, διοικητής του Ζ΄ παραρτήματος ασφαλείας, ο υποστράτηγος χωροφυλακής Κ. Μήτσου και άλλοι.
Γιάννης Αγιάννης

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Καταλαβαίνετε τι γίνεται; Σ' εσάς τους πολιτικούς μιλάω..


Ήθελα να ‘ξερα, έχετε καταλάβει όλοι εσείς που κουμαντάρατε αυτή τη χώρα μετά το ’74, τι πατρίδα φτιάξατε για τους νέους;
Τι θέλω να πω; Ζητάμε από τους ξένους να διαβάσουν Ιστορία ώστε να αντιληφθούν τα δίκαιά μας (πχ στο «Μακεδονικό») κι εσείς ακόμα και τις έτοιμες λύσεις που μας παρέχουν αυτοί για τους οποίους καμαρώνουμε, «οι αρχαίοι ημών πρόγονοι» τις αγνοείτε, πειραματιζόμενοι σκιτζήδες πάνω στο ταλαιπωρημένο κορμί της Ελλάδας.

Και γίνομαι σαφέστερος.
Όταν οι Σπαρτιάτες ανέθεσαν στον Λυκούργο να νομοθετήσει για το καλό της Σπάρτης, ένας από τους πρώτους νόμους του προέβλεπε την αναδιανομή των κτημάτων. Αφαιρέθηκαν από τους κατόχους μεγάλων εκτάσεων κάποια χωράφια, και δόθηκαν στους ακτήμονες έτσι ώστε όλοι οι πολίτες της Σπάρτης να διαθέτουν ένα κομμάτι γης, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο αλλά σε κάθε περίπτωση αρκετό. Το σκεπτικό του σοφού νομοθέτη ήταν να έχει ο κάθε Σπαρτιάτης σε περίπτωση πολέμου, πέρα από τους θεωρητικούς λόγους αγάπης προς την πατρίδα, και πρακτικούς τέτοιους ώστε να πολεμήσει για την Σπάρτη. Αν δεν έχεις κάτι ουσιαστικό να υπερασπιστείς, για ποιόν λόγο να πολεμήσεις; Εξαιρετικά σοφό όσο και απλό.

Το γράφω αυτό παίρνοντας αφορμή από μια συζήτηση ανάμεσα σε γονείς που όλοι υποστήριζαν ότι σε περίπτωση πολέμου θα έστελναν τα άνεργα, υποαπασχολούμενα, υποαμοιβόμενα παιδιά τους στο εξωτερικό. «Σιγά να μη σκοτωθούν τα παιδιά μου για τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις και τα κότερά τους. Να πάνε τα δικά τους παιδιά να προστατέψουν τις περιουσίες τους» ήταν η γενική επωδός.
Και σας ρωτάω. Τι έκανε η πατρίδα που εσείς φτιάξατε γι αυτή τη νεολαία, τι έδωσε στους νέους αυτής της χώρας ώστε να δικαιούται να ζήτήσει οτιδήποτε;
Έδωσε παιδεία, υγεία, δουλειά, ασφάλεια, ισότητα, δημοκρατία, αξιοκρατία, ισονομία, δικαιοσύνη, αισιοδοξία, προστασία, ειλικρίνεια, τιμιότητα, πολιτισμό, αξιοπρέπεια;

Η πατρίδα που εσείς διαμορφώσατε, τι διάολο έδωσε στα παιδιά της ώστε να την αγαπήσουν;

Καταλαβαίνετε τι κακό έχετε κάνει στον τόπο, κοιτάζοντας και υπηρετώντας το συμφέρον μόνο των πολύ λίγων;

Καταλαβαίνετε γιατί αυξάνεται η εγκληματικότητα, η αισχροκέρδεια, η φοροκλοπή, η φοροδιαφυγή, η απαξίωση ιδεών και θεσμών;

Καταλαβαίνετε ότι κάνατε τον Έλληνα να νοιάζεται μόνο για το σήμερα και μόνο για τον εαυτό του; Γιατί δεν έχει σε τι και σε ποιόν να ελπίσει για μια καλύτερη πατρίδα. Γιατί οι μόνες χαρές, οι μόνες στιγμές εθνικής υπερηφάνειας, του δόθηκαν από τον αθλητισμό.

Σε όλους τους άλλους τομείς τον κατατροπώνετε συνεχώς χωρίς αιδώ, χωρίς συνείδηση.

Είστε ένοχοι για την διάλυση αυτής της χώρας και του κοινωνικού ιστού της, και μακάρι κάποτε η Ιστορία να σας δικάσει.
Εγώ σας έχω δικάσει και καταδικάσει εδώ και καιρό.
Γιάννης Αγιάννης

Κάτι που ξέχασα για χθες...

Στις 25 Μαΐου του 1834
Ανακοινώνεται στο Ναύπλιο η απόφαση του δικαστηρίου που δίκασε τους Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα. Η δίκη είχε αρχίσει στις 30 Απριλίου. Οι δύο στρατηγοί καταδικάζονται σε θάνατο, παρά το γεγονός ότι οι δικαστές Πολυζωίδης και Τερτσέτης τάχθηκαν υπέρ της αθώωσής τους. Παρά την απειλητική σε βάρος τους παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Σχινά, οι δύο δικαστές αρνήθηκαν να ανεβούν στην έδρα και να επικυρώσουν την απόφαση και γι αυτή τους τη στάση δικάστηκαν αργότερα. Η καταδίκη δημιούργησε σάλο, που ανάγκασε την κυβέρνηση Μαυροκορδάτου να αναστείλει την εκτέλεση των στρατηγών. Η Αντιβασιλεία θα μετατρέψει την ποινή σε ισόβια, μετά τις θερμότατες παρακλήσεις του Όθωνα, ο οποίος μόλις ενηλικιώθηκε και ανέλαβε βασιλικά καθήκοντα, αμνήστευσε τους στρατηγούς και διώρισε τον Κολοκοτρώνη μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κυριακή 25 Μαΐου 2008

ΤΥΠΟΙ και ΤΟΠΟΙ της Θεσσαλονίκης 1950-1970 Νο 13

13 Γλυκατζήδικα
ή πώς το αίμα γίνεται σιρόπι...

Ο πιό "επικίνδυνος" δρόμος ήταν η Τσιμισκή, γιατί σου την είχαν στημένη τρία γαλακτοζαχαροπλαστεία, η «Εκάλη», ο «Γκιγκιλίνης» και το «Κεφίρ», που δεν υπάρχουν πια. Λίγο πιό κάτω σε περίμεναν ο «Αγαπητός» για πάστες και τούρτες (η καλύτερη σεράνο) και ο «Τερκενλής»με τα ίδια όπλα. Και οι δυό συνεχίζουν ακάθεκτοι, με περισσότερα καταστήματα σε διάφορα σημεία της πόλης. Αν ανέβαινες την Βενιζέλου δεν ήταν δυνατό να αποφύγεις τη μοιραία συνάντηση. Ο «Χατζής» ήταν εκεί για γλυκά ταψιού, σιροπαστά απίστευτα, καζάν ντιπί και τουλούμπες με καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα (Θεούλη μου), που τώρα εκτός από εκεί βρίσκεται και σε άλλα δύο σημεία της πόλης. Για προφυτερόλ στον «Αβέρωφ» στην Βασ. Γεωργίου. Για εξαίρετη μπουγάτσα και διάφορες πίτες στην «Δωδώνη» (πάει κι αυτή) στην Εγνατία. Αν γεμάτος σερμπέτια έπαιρνες τα βουνά, τα "τρίγωνα Πανοράματος" σου έκλειναν το δρόμο (και τον κλείνουν ακόμα). Σήμερα τα συναντάς σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη. Βεβαίως υπήρχαν και τα κλασσικά ζαχαροπλαστεία (Φλόκα, Φλοκάκι, Διεθνές, κ.α.) περισσότερο όμως τόποι κοινωνικής συνάθροισης, και βεβαίως μιλάμε για εκείνη την εποχή μόνο.


ΝΕΟ!!! Ελαιόλαδο

Και που είστε ακόμα...

Να ήταν μόνο το ηλιέλαιο...

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ : Τσίκλες με υπέρβαση χρωστικής (Ε131)

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στα πλαίσια διερεύνησης καταγγελίας και μετά από εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε ότι το προϊόν"Τσίκλα χωρίς ζάχαρη με γλυκαντικές ύλες και γεύση δυόσμο", της εταιρείας Trident Senses, αρ. παρτίδας Β211207/4 Α, ανάλωση κατάπροτίμηση πριν το τέλος 06/2009, που παρασκευάζεται στην Ε.Ε. για την Cadbury Hellas Α.Ε., βρέθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ διότι περιείχε χρωστική ουσία (Ε 131) άνω του επιτρεπόμενου ορίου.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την εταιρεία την ανάκληση του εν λόγωπροϊόντος και ήδη σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Εν τάξει, πέσαμε όλοι να την φάμε...

Λίγες ώρες πριν το "πανηγυράκι" της Γιουροβίζιον, νομίζω οτι είναι υπερβολικός ο θόρυβος που γίνεται και από τους "υπέρ" αλλά κυρίως και από τους "κατά". Αυτοί που νοιάζονται και αγωνιούν, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους φιλάθλους πρίν από έναν αγώνα. Όπως υπάρχουν τόσοι που αδιαφορούν για τα αθλητικά ή για κάτι άλλο που ενδιαφέρει άλλους τόσους, έτσι και τώρα με την Καλομοίρα και τη Γιουροβίζιον. Δεν ενοχλεί κανέναν, δεν συνομωτεί για τον "αποπροσανατολισμό του λαού" τουλάχιστον συνειδητά, και οπωσδήποτε όχι περισσότερο από άλλους σε άλλους σοβαρούς τομείς, οπότε ας την αφήσουμε ήσυχη και αυτήν και τους ενδιαφερόμενους για την εκδήλωση.

Μια μάλλον έξυπνη ιδέα για τα καύσιμα..

Πήρα και δημοσιεύω μετάφραση από γαλλικό κείμενο
"Όλοι χρειαζόμαστε βενζίνη για να κινήσουμε τα αυτοκίνητά μας και την προμηθευόμαστε μη μπορώντας να κάνουμε μποϋκοτάζ. Υπάρχει όμως ένας σατανικός τρόπος να εξαναγκάσουμε τις εταιρίες να ρίξουν την τιμή της.
ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΟΥΤΕΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (SHELL KAI BP).
Εάν δεν πουλήσουν βενζίνη θα υποχρεωθούν να μειώσουν την τιμή της. Εάν συμβεί αυτό, οι άλλες εταιρείες θα αναγκαστούν να τις ακολουθήσουν. Για να προκληθεί ένα τέτοιο 'χτύπημα', θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία εκατομμυρίων πελατών της SHELL και της BP. Το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να το πετύχουμε.
Το μήνυμα αυτό εστάλη σε 40 περίπου άτομα. Εάν καθένας απ' αυτούς το διαδώσει σε γνωστούς θα γίνει 40 x 10 = 400 και 400 x 10 = 4000 άτομα κ.ο.κ. Το μήνυμα αυτό, λοιπόν, θα έχει βρεί εκατομμύρια αποδέκτες στους καταναλωτές. Τώρα αυτό που έχετε να κάνετε, είναι να στείλετε αυτό το μήνυμα σε μερικούς δεκάδες γνωστούς που θα κάνου νκι αυτοί το ίδιο. Εάν πιστεύετε ότι μπορούμε να αντιδράσουμε έτσι, διαδώστε το μήνυμα αυτό σε γνωστούς και φίλους."

***Η μετάφραση έγινε από γαλλικό κείμενο.
Εγώ πάντως και ο Ιαβέρης, αυτές τις δύο εταιρίες τις έχουμε στη μαύρη λίστα από χρόνια
Γιάννης Αγιάννης

Σαν σήμερα 24 Μαΐου 1881, 1941

Σαν σήμερα 24 ΜΑΪΟΥ
το 1881
Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Αγγλίας και Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία η Θεσσαλία και η Άρτα προσαρτώνται στο Ελληνικό κράτος. Πριν την υπογραφή, η συμφωνία είχε τεθεί υπ’ όψη της κυβέρνησης Κουμουνδούρου η οποία την αποδέχτηκε με ανάμικτα συναισθήματα αφού οι προσδοκίες της κοινής γνώμης ήταν μεγαλύτερες.
το 1941
Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές στην Κρήτη, μετά από ενισχύσεις που είχαν δεχθεί από αέρος, καταλαμβάνουν το Καστέλλι Κισσάμου.

Άλλα ενδιαφέροντα

1626 Ένας Oλλανδός απατεώνας άποικος ονόματι Πίτερ Μίνουιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια αξίας 24 δολαρίων.
1844 Ο Σάμιουελ Μόρς στέλνει το πρώτο τηλεγράφημα από τη Βαλτιμόρη στην Ουάσιγκτον

1955 Στην Κύπρο, γίνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του κυβερνήτη σερ Ρόμπερτ Αρμιτέιτζ με βόμβα που τοποθετούν άνδρες της ΕΟΚΑ κάτω από το κάθισμά του στον κινηματογράφο. Η βόμβα εξερράγη λίγο μετά την αναχώρησή του. Επικηρύχθηκαν οι Γρίβας Διγενής (10.000 λίρες) και Γρηγόρης Αυξεντίου (5.000 λίρες).













Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

ΤΥΠΟΙ και ΤΟΠΟΙ της Θεσσαλονίκης 1950-1970 Νο 12

12 Φημισμένα φαγάδικα
Ο τομέας στον οποίο η Θεσσαλονίκη αποβάλει το ανόητο «συν» και είναι πράγματι πρωτεύουσα, είναι το φαΐ και τα γλυκά. Στον τομέα «φαΐ» δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε,
"τα Κούτσουρα" του Δαλαμάγκα περίφημη ταβέρνα στην οποία έκανε εμφανίσεις και ο Τσιτσάνης και την αναφέρει σ’ ένα τραγούδι του «πάμε πέρα στην Ακρόπολη στη Βάρνα, κι από ‘κεί στα Κούτσουρα του Δαλαμάγκα», βρισκόταν στην Νικηφόρου Φωκά κατεβαίνοντας αριστερά. Λίγο πιο κάτω και δεξιά άλλη εξαιρετική ταβέρνα «ο Βλάχος». Ταβέρνα επιπέδου που κάθε Αθηναίος θεωρούσε ότι έπρεπε να επισκεφθεί, ήταν ο «Κρικέλας» στου Βότση με ζωντανή ποικίλη μουσική και σπεσιαλιτέ κυνήγι. Εστιατόριο πολύ υψηλού επιπέδου χωρίς αντίστοιχα υψηλές τιμές, το «Όλυμπος Νάουσα» στην αρχή της παλιάς παραλίας μετά την πλατεία Ελευθερίας. Τα «σουτζουκάκια στου Ρογκότη», που πήραν το όνομα από την οδό που βρισκόταν τότε, μια κάθετο από την Τσιμισκή προς την πλατεία Ελευθερίας, ήταν ακόμα ένα σημείο αναφοράς κάθε καλοφαγά που επισκεπτόταν την πόλη. Εξαιρετικές ψησταριές η «Κληματαριά» στην Αγίας Σοφίας πριν την Μητρόπολη για γύρο, που αργότερα μετακόμισε και στη συνέχεια χάθηκε, το «Άριστον» στη Διαγώνιο που εξακολουθεί και σήμερα στην Δημητρίου Γούναρη με εκπληκτικό γύρο και σουτζουκάκια αλλά και εξαιρετική μελιτζανοσαλάτα και ρωσική. Πολύ καλή ψησταριά και τα «Πράσινα Φανάρια» κοντά στο αεροδρόμιο για όσους είχαν αυτοκίνητο, με αρνάκι σούβλας κοκορέτσια κλπ. Η «Αλεπού» στην Τσιμισκή, συνήθως για περιποιημένο σάντουϊτς με σουβλάκι ή σουτζουκάκι. Στην παλιά παραλία πολύ καλό ζυθεστιατόριο «ο Στρατής». Στις συνοικίες, φημισμένος για οτιδήποτε έμπαινε στη σούβλα ο «Σαΐτης» στα Κάστρα, και για σπέσιαλ κοτόπουλο σούβλας ο «Κρητικός» στην Τούμπα που σέρβιρε σε λαδόλολλα συνοδεία εξαιρετικής βαρελίσιας ρετσίνας. Στα Κάστρα βρισκόταν και ο "Κουλούρης" ο Παοκτσής με διάφορες σπεσιαλιτέ σ’ ένα μαγαζί γεμάτο με φωτογραφίες του ΠΑΟΚ.
Οι ψαροταβέρνες τόσο πολλές και εξαιρετικές, δεν είναι δυνατό να απαριθμηθούν. Βρισκόταν σε διψήφιο αριθμό στην Κρήνη και 2-3 στην περιοχή Σαλαμίνα στην αρχή της Μπότσαρη. Και βέβαια να κλείσουμε με τα «μπακαλιαράκια» στο λιμάνι και τα λεγόμενα «βρώμικα» στη Μοδιάνο και στα Λαδάδικα επί της Τσιμισκή. Είναι σίγουρο ότι στη Θεσσαλονίκη τα σημεία γαστριμαργικής απόλαυσης είναι αμέτρητα, εδώ αναφέρθηκαν λίγα και χαρακτηριστικά όπως θα γίνει και για τα γλυκατζήδικα που θα ακολουθήσουν.

Τι παιγνίδια με το πετρέλαιο...κάντε σύγκριση


Βλέπω στις ειδήσεις τους Αμερικανούς πολίτες να διαμαρτύρονται για την τιμή της βενζίνης, που έχει φτάσει (εκεί) στο $4,10 το γαλόνι. Το γαλόνι αντιστοιχεί σε 3,7 λίτρα. Δηλαδή πληρώνουν περίπου $1,10 το λίτρο, που με την αντιστοιχία ευρώ δολλαρίου μας κάνει 65 λεπτά το λίτρο. Εμείς γιατί το πληρώνουμε διπλάσιο; Μας πιάσαν για Αμερικανάκια φαίνεται.

Κάθε "πρώτο θέμα" υποβαθμίζει τα προηγούμενα...


Κάθε τι που προστίθεται στην επικαιρότητα σαν πρώτο θέμα, μπαίνει στην κορυφή και σπρώχνει τα προηγούμενα «πρώτα θέματα» παρακάτω. Έτσι επειδή κάθε μέρα έχουμε - ή μας σερβίρουν - ένα (τουλάχιστον) πρώτο θέμα, τα προηγούμενα σιγά σιγά απομακρύνονται και φυσικά κανείς από τους «διαμορφωτές της κοινής γνώμης» δεν μας τα θυμίζει. Εγώ σήμερα ψάχνοντας στο μπλογκ μου θυμήθηκα οτι στις 10 Ιανουαρίου είχα παραγγείλει μια πορτοκαλάδα.
Ρε Μαγγίνα, τι έγινε εκείνη η πορτοκαλάδα;
Και με την ευκαιρία, εκείνη η αίτησή σου για μείωση του προστίμου που σου επεβλήθη, τι έγινε; Βγήκε απόφαση;
Εσύ βέβαια δεν πρόκειται να απαντήσεις, αλλά κανένας άλλος μήπως;

Σαν σήμερα 23 Μαΐου 1453, 1878, 1973, Πόλη, Κύπρος, "Βέλος"


Σαν σήμερα 23 Μαΐου

το 1453
Ο Μωάμεθ Β΄ στέλνει πρεσβευτές στον Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο και του προτείνει να εγκαταλείψει την Πόλη με τον στρατό και τους θησαυρούς του χαρίζοντάς του και την ηγεμονία της Πελοποννήσου. Ο τελευταίος αυτοκράτορας αρνείται.
«Το μεν την Πόλιν σοι δούναι, ουτ’ εμόν εστίν, ουτ’ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών»
το 1878
Μυστική Τουρκοβρετανική συμφωνία παραχωρεί την Κύπρο στους Άγγλους, έναντι 98.000 λιρών ετησίως. Εκτός από αυτό το αντάλλαγμα, η Αγγλία αναλάμβανε να βοηθήσει τον Σουλτάνο στην αντιμετώπιση του Ρωσικού επεκτατισμού, αλλά και στην ανάκτηση των νοτίων του Καυκάσου περιοχών που είχαν περιέλθει στους Ρώσους. Η συμφωνία είχε προσωρινό χαρακτήρα, αν και δεν ανέφερε καταληκτική ημερομηνία.
το 1973
Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό, με στόχο την κατάληψη ενός νησιού και τον εξαναγκασμό της χούντας σε παράδοση της εξουσίας, αποτυγχάνει.

Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Σαν σήμερα 22 Μαΐου 337, 1825, 1963


Σαν σήμερα 22 ΜΑΪΟΥ
το 337
Ο Αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος πεθαίνει στην Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Λίγες μέρες πρίν, είχε βαπτιστεί Χριστιανός.



το 1825
Η ηρωίδα της Επανάστασης Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, δολοφονείται στο μπαλκόνι του σπιτιού της στις Σπέτσες. Άγνωστος την πυροβόλησε κατά τη διάρκεια λογομαχίας της με την οικογένεια των Κούτσηδων (ο γυιός της είχε απαγάγει τη κόρη τους).
το 1963
Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, δέχεται δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς, ύστερα από συγκέντρωση της Επιτροπής Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη.
Μεταφέρεται στο Νοσοκομείο βρισκόμενος σε κώμα.
Ο Λαμπράκης ξεκινάει την πορεία Ειρήνης
από τον Τύμβο του Μαραθώνα.









Το τρίκυκλο που χρησιμοποίησαν οι παρακρατικοί Εμμανουηλίδης και Κοτζαμάνης στην επίθεσή τους εναντίον του Γρηγόρη Λαμπράκη

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Σαν σήμερα 21 Μαΐου 1821,1864, Κρήτη, Κέρκυρα


Σαν σήμερα 21 ΜΑΪΟΥ
το 1821
Η Κρήτη αποφασίζει να συμμετάσχει στην Επανάσταση. Στο Λουτρό συγκεντρώνονται πρόκριτοι απ’ όλη την Κρήτη και συγκροτούν τοπική εφορία με την ονομασία «καγκελαρία».


το 1864
Η Ελληνική Σημαία υψώνεται στην ακρόπολη της Κέρκυρας, υλοποιώντας έτσι την απόφαση της ΙΓ΄ Βουλής της Επτανήσου, της 23ης Σεπτεμβρίου 1863. Την ίδια μέρα,
Ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στο νησί. Αγγλικές αρχές και στρατός, είχαν αναχωρήσει από το νησί στις 18 Μαΐου.

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

΄Ενα από τα μαθήματα που έχασε ο κ. Αλογοσκούφης


Μιας και ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε στη Βουλή ότι καταξιώθηκε επιστημονικά στον ανταγωνιστικό χώρο των Αγγλικών πανεπιστημίων, ας μου επιτραπεί να τον ενημερώσω για μια παράμετρο της οικονομίας (ανεργία) που ίσως σαν φοιτητής δεν την διδάχθηκε, ή έλειπε εκείνη την μέρα.
Λοιπόν υπουργέ μου, αν υποθέσουμε ότι στη χώρα υπάρχουν 400.000 άνεργοι (είδες τι καλός που είμαι;) κοίτα τι χάνεις.
α)160.000.000 ευρώ κάθε μήνα για επιδόματα ανεργίας (400 και κάτι ευρώ είναι το επίδομα)
β)Τους φόρους που θα πλήρωναν αν εργαζόταν.
γ)Τις ασφαλιστικές εισφορές. Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων θα αναγκαστείς να τα καλύψεις από τον κρατικό κορβανά.
δ)Οι άνεργοι αδυνατούν να αγοράσουν (και οι εργαζόμενοι επίσης, αλλά τέλος πάντων), κρίση στην αγορά, πεσμένοι τζίροι, λιγότερα έσοδα από άμεση και έμμεση φορολογία.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, η εργοδοσία κερδίζει από την απελπισία των ανέργων που δέχονται να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά για οποιαδήποτε αμοιβή, και από την αγωνία των εργαζομένων μην χάσουν και αυτά που παίρνουν.
Δεν χρειάζεται να πας στο Λόντον σκούλ οφ εκονόμικς για να τα μάθεις αυτά, απλά πράγματα είναι.
Με οικονομικούς χαιρετισμούς
Γιάννης Αγιάννης

Σαν σήμερα 20 Μαΐου 1825, 1835, 1911, 1941

Σαν σήμερα 20 ΜΑΪΟΥ
το 1825
Ελληνικός στόλος υπό τον Γεώργιο Σαχτούρη συναντά στον Καφηρέα τον Τουρκικό στόλο και επιτυγχάνει ένα από τα λαμπρότερα ναυτικά κατορθώματα. Με τον Υδραίο Ιωάννη Ματρόζο και τον Σπετσιώτη Λάζαρο Μουσό, πυρπόλησε την ναυαρχίδα, κατέστρεψε 2 δρόμωνες και κυρίευσε 30 φορτηγά και πλήθος ορειχάλκινων πυροβόλων.
την ίδια μέρα του 1825
έγινε η μάχη στο Μανιάκι. Ο Παπαφλέσσας, που τότε ήταν υπουργός, είχε φύγει από το Ναύπλιο γιατί «έβαζε μόνο υπογραφές», και είχε πιάσει με 1000 άνδρες την ανατολική πλευρά του όρους Μάλλια στην τοποθεσία Μανιάκι. Την τελευταία στιγμή τον εγκατέλειψαν οι πιο πολλοί και με 300 μόνο αντιμετωπίζει τον ίδιο τον Ιμπραήμ και 6.000 άνδρες του. Έπεσαν μέχρι ενός και το σώμα του Παπαφλέσσα το βρήκαν οι Αιγύπτιοι αποκεφαλισμένο και, αφού βρήκαν και το κεφάλι, έστησαν το νεκρό ήρωα όρθιο, γιατί ο Ιμπραήμ ήθελε να δεί «το παλληκάρι τον παπά». Την μεγάλη αυτή φυσιογνωμία της Επανάστασης, ο Παπαρηγόπουλος την περιγράφει.
«Ανήρ έχων όλα τα ελαττώματα και όλα τα προτερήματα του κράτιστου συνωμότου, το πλανάν και πλανάσθαι, το τολμάν και θνήσκειν».
το 1835
Ο Όθων ενηλικιώνεται και αναλαμβάνει βασιλικά καθήκοντα.
το 1911
Αναθεώρηση του Συντάγματος. Επανιδρύεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατοχυρώνεται η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, καθιερώνεται δωρεάν στοιχειώδης εκπαίδευση.
το 1941
Αρχίζει η μάχη της Κρήτης, που θα διαρκέσει 11 μέρες και θα λήξει με την επικράτηση των Γερμανικών δυνάμεων που μεταφέρονται από αέρος. Είναι η πρώτη μεγάλη επίθεση από αέρος στην Ιστορία.

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Μουσική για....εραστές


Ολυμπιακή, συνδικαλιστές συνένοχοι.


Σκάψτε βαθειά τον λάκκο της Ολυμπιακής και κάντε τον μεγάλο. Πού ξέρετε, μπορεί να πάρει κι εσάς μαζί της…(Αμήν)
Και μια και αναφέρομαι ξανά στην ΟΑ, θέλω να ρωτήσω που χάθηκαν εκείνοι οι εργατοπατέρες Πέππας και Πατέστος που τσίριζαν και φώναζαν και απειλούσαν, αμέτοχοι θαρρείς, στο διαρκές (από το 1981) έγκλημα σε βάρος της εταιρίας, σε βάρος εθνικής περιουσίας; Γιατί λούφαξαν τώρα κι από πού πήραν γραμμή; Από εκεί που έπαιρναν όταν το μόνο που τους ένοιαζε ήταν τα κουκιά στην Ε.Ε.Α.Ε. την Ο.Σ.Π.Α. και το Ε.Κ.Α.; Τότε που συνδιοικώντας την εταιρία, η μόνη ασχολία τους ήταν το βόλεμα και η προώθηση των δικών τους; Όχι πως αν ήταν η Ν.Δ. δεν θα ‘καναν το ίδιο τα δικά της κομματόσκυλα, αλλά δεν πρόκαμε. Παρέλαβε μια άλλοτε πολύφερνη νύφη, όμορφη και με τεράστια περιουσία, που ο προηγούμενος γαμπρός την είχε ξεκατινιάσει στο πήδημα, της είχε φάει και την περιουσία, κι αφού την έκανε σαν γριά την πλάκωσε στις πλαστικές σε σκιτζήδες γιατρούς, κι έφτασε εκείνη η κούκλα να σέρνεται ο κώλος της στο χώμα και τα βυζιά της να κρέμονται μέχρι τα γόνατα. Και βέβαια ο Κωστάκης δεν θα κάτσει να σκάσει, την πετάει σ’ έναν οίκο ευγηρίας και την περιμένει να πεθάνει. Σού λέει, εδώ δεν νοιάστηκαν αυτοί που έφαγαν γλυκό ψωμί από αυτήν, θα νοιαστώ εγώ; Κι οι Πέππες και Πατέστοι που δεν έκαναν, όπως όφειλαν να κάνουν, καμιά διαμαρτυρία για τους συνεχείς βιασμούς της εταιρίας από τις διοικήσεις που διοριζότανε ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ, έρχονται τώρα και κλαίνε σαν τις «μωρές παρθένες». Δεν λέγανε κουβέντα όταν διάφορες σκοπιμότητες ζητούσαν και κατάφερναν άνοιγμα ζημιογόνων γραμμών και δεν βγάζαν «κιχ» για το κόψιμο κερδοφόρων. Μόνο συναντήσεις με τους διορισμένους προέδρους, που ούτε για μπακάλικο δεν κάνανε, για το ποιος θα πάει διευθυντής στο Παρίσι ή στο Λονδίνο, ή στη Νεα Υόρκη.
Επανερχόμενος στο σήμερα, βλέπω να δημιουργεί η Διοίκηση και μια κόντρα με τους χειριστές των ελικοφόρων, προσθετοντας έτσι στις ματαιώσεις λόγω έλλειψης αεροσκαφών κι αυτές λόγω άρνησης προσφοράς υπερωριακής εργασίας εκ μέρους των χειριστών, και η εταιρία θα φτάσει να κλείσει λόγω έλλειψης επιβατών, προς δόξα των ανταγωνιστών και των πολιτικών εκφραστών τους. Σκάψτε βαθειά λοιπόν, αλλά να ξέρετε ότι τις ευθύνες τις αμαρτίες και τα εγκλήματά σας δεν μπορείτε να τις κρύψετε από αυτούς που ξέρουν.

Σαν σήμερα 19 Μαΐου, 1821,1919

Σαν σήμερα 19 Μαΐου
το 1821
Στην Κρήτη απαγχονίζονται από τους Τούρκους ο επίσκοπος Κισσάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκης και ο Βεροιώτης δάσκαλος Καλλίνικος. Οι δυό τους είναι οι πρωτομάρτυρες του «21» στην Κρήτη.

το 1919
Ο Κεμάλ Ατατούρκ φτάνει στην Σαμψούντα και αρχίζει την οργάνωση αυτού που θα μείνει στην Ιστορία σαν «Γενοκτονία των Ποντίων»

Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Μετά το μουντζούρωμα της πόλης



Μετά την επίθεση των «αφεντικών της πόλης» με σπρέι σε κεντρικά σημεία της πόλης την Παρασκευή το βράδυ, Λευκός Πύργος, πλατεία ΧΑΝΘ, Ιωάννης Βελλίδης, Τσιμισκή, Λεωφόρο Στρατού, με συνθήματα “KYPELO” (για αγγλομαθείς), “vamos” (πού;) καθώς και ελληνικά «η πόλη μας ανήκει» (όσο και το κύπελο), "Τούρκοι" κ.α. με την υπογραφή super 3, θέλω να πω δυό πράγματα πέρα από την πλάκα και την καζούρα. Μαλάκες που αφήνουν την υπογραφή τους υπάρχουν σε όλες τις ομάδες, αυτό όμως ήταν οργανωμένο γιατί σε μια νύχτα μαύρισαν το κέντρο της πόλης. Βέβαια στην «αστυνομοκρατούμενη» Θεσσαλονίκη δεν συνελήφθη κανένας μπογιατζής, όπως και κανένας από εκείνους που ρημάξαν δυό μαγαζιά στην Καμάρα. Αν όμως αυτά τα βαψίματα τα είχαν κάνει γαύροι, οι τοπικές φυλάδες και ιδιαίτερα οι αθλητικές θα το είχαν πρώτο θέμα. Τώρα, μούγγα!
Και για να ξαναγυρίσουμε στην πλάκα, μερικές ομάδες όταν (αραιά και πού) τερματίζουν πάνω από τον ΠΑΟΚ, παθαίνουν μια υστερία…πρέπει να το κοιτάξουν το θέμα, μπορεί να είναι σοβαρό, ούτε όταν πήραν το πρωτάθλημα (στην Β΄) δεν κάναν έτσι…

Ο Γιάννης Αγιάννης σας παρουσιάζει....

Τον σκύλο του τον Τάι. Είναι μπασταρδάκος τριάμισυ ετών, μαύρος με άσπρο στο στήθος.
Ο Ιαβέρης δεν έχει σκυλί, είναι ο ίδιος "σκυλί μαύρο"

Ανέκδοτο με φοβερό δίδαγμα.


Κάποτε στον Άγιο Πέτρο στο Βατικανό, εργαζόταν ο Τζώρτζιο σαν καντηλανάφτης έχοντας βέβαια και τα καθήκοντα του επιστάτη. Εργαζόταν εκεί από πολύ νέος. Μια μέρα ο νέος εφημέριος του ναού του έδωσε μια μεγάλη λίστα ονομάτων που θα παραβρισκόταν σε μια επίσημη δοξολογία, και του ζήτησε να ετοιμάσει καρτελάκια για να τοποθετηθούν στα καθίσματα. Ο Τζώρτζιο όμως ήταν αγράμματος και το είπε στον εφημέριο, ο οποίος τον απέλυσε. Περίλυπος ο Τζώρτζιο περιφερόταν στην πλατεία του Βατικανού και παρά την απελπισία του, πρόσεξε ότι δεν υπήρχε πουθενά περίπτερο ή κατάστημα που να πουλάει τσιγάρα. Με την αποζημίωση από την απόλυση άνοιξε σε λίγες μέρες μια ταμπακερία η οποία από την πρώτη μέρα πήγε πολύ καλά. Σύντομα το μαγαζί διέθετε όλα τα είδη καπνιστού, πούρα εισαγωγής, καπνό για πίπες και στριφτά τσιγάρα, αναπτήρες, πουροκόφτες και φυσικά τσιγάρα. Η μεγάλη επιτυχία τον οδήγησε να ανοίξει κι άλλα τέτοια μαγαζιά σ’ όλη τη Ρώμη, οι παραγγελίες γινόταν πιά για μεγάλες ποσότητες και κάποια μέρα δέχθηκε την επίσκεψη Ολλανδών μεγαλεμπόρων που ήθελαν να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Αφού έκλεισε η συμφωνία, οι Ολλανδοί τον ρώτησαν τι ακριβώς είχε σπουδάσει. Χωρίς να διστάσει ο Τζώρτζιο απάντησε ότι ήταν αγράμματος.
-Αγράμματος; ρώτησε έκπληκτος ένας τους, δηλαδή αν ξέρατε γράμματα τι θα είσαστε τώρα;
-Καντηλανάφτης στον Άγιο Πέτρο!

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

ΤΥΠΟΙ και ΤΟΠΟΙ της Θεσσαλονίκης 1950-1970 Νο 11

11 Λούστας
Ζωγράφος που στο ατελιέ – γκαλερί του στην παλιά παραλία έβλεπαν οι περαστικοί τα έργα του στην μεγάλη βιτρίνα. Ζωγράφιζε με την μοντέρνα τεχνοτροπία που είχε έρθει και στην Ελλάδα, και αυτό το καινούργιο και όχι εύκολα κατανοητό, εντυπωσίαζε.
Το ίδιο εντυπωσίαζε και η εμφάνισή του, προσεγμένα ατημέλητη, μπατζάκια λίγο κοντά, γενάκι αλά Θερβάντες, μια συμπαθητική φιγούρα που το παρουσιαστικό της παρέπεμπε σε κάτι μεταξύ Γκρέκο και δον Κιχώτη. Προσηνής και ευχάριστος δεν δίσταζε να απαντήσει και σε ερωτήσεις του είδους «τι δείχνει αυτός ο πίνακας;» που του έκαναν συνήθως μαθητές που περνούσαν έξω από την γκαλερί και τον έβλεπαν.

Διαβάστε για να καταλάβετε τι παιγνίδι παίζεται για την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (αν σας νοιάζει)


Τα παρακάτω, είναι επερώτηση βουλευτή προς τον υπουργό Μεταφορών. Το όνομα του βουλευτή παραλείπεται για να μην εκληφθεί η ανάρτηση σαν προπαγάνδα υπέρ κάποιου βουλευτή ή κόμματος.


ΘΕΜΑ: Η Ολυμπιακή Αεροπορία «χορηγός» της «AEGEΑΝ»


Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που απορρέουν από το τύπο αλλά και το θερινό πτητικό πρόγραμμα της ΟΑ, σωρεία ακυρώσεων τακτικών δρομολογίων συνεχίζουν να παρατηρούνται, με αποτέλεσμα η εταιρία να παρουσιάζει σημαντικές απώλειες μεριδίου αγοράς προς όφελος των ανταγωνιστών της, κυρίως προς την «Aegean». Με τους μέχρι τώρα χειρισμούς των Διοικήσεών της, από 1/1/08 έχουν ακυρωθεί πάνω από 1,300 δρομολόγια, αριθμός που αντιστοιχεί σε μείωση 20% του πτητικού της έργου σε σχέση με το 2007. Το γεγονός αυτό προκύπτει κυρίως από την μείωση αεροπορικού στόλου της ΟΑ κατά 6-7 αεροσκάφη σε σχέση με πέρσι.

Παράλληλα, ενώ στις 15/5/08 η Aegean εγκαινιάζει πρωινή πτήση προς Λονδίνο σε καθημερινή βάση, από την επομένη κιόλας μέρα, στις 16/5/08, η Διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών συρρικνώνει το αεροσκάφος της που αναχωρεί κάθε πρωί προς Λονδίνο, από τύπου Αirbus σε Boeing, μικρότερης χωρητικότητας κατά 100-120 θέσεων τουλάχιστον. Θέσεις που η Ο.Α. τις «παραχωρεί» στον ανταγωνιστή της!

Επειδή το γεγονός αυτό συνδέεται με την μέχρι τώρα πολιτική έντονης και ραγδαίας απαξίωσης του εθνικού αερομεταφορέα, σε συνδυασμό με τις εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την κομισιόν αλλά και με επιδόξους αγοραστές, και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν «ξαφνικό θάνατο» του δημόσιου εθνικού αερομεταφορέα

Ερωτάται ο Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει και με ποιο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να ενοικιαστούν 6-7 αεροσκάφη, που θα αναπληρώσουν τις θέσεις που χάνονται καθημερινά προς τους ανταγωνιστές της ενώ διανύουμε την καρδιά της θερινής περιόδου;
Γιατί το Υπουργείο Μεταφορών καλύπτει πρακτικές κακοδιαχείρισης της Ο.Α. που καταλήγουν να εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και ενισχύουν στα μάτια της κοινής γνώμης, το επιχείρημα ότι αποτελεί δήθεν «μονόδρομο» ο τεμαχισμός, η συρρίκνωση και η ιδιωτικοποίησή της Ο.Α.;

Τέλος, ζητάμε από τον Υπουργό να φέρει στη βουλή ο αρμόδιος Υπουργός τα οικονομικά και επιχειρησιακά στοιχεία που σχετίζονται με τα παρακάτω:

1. Ακριβής αριθμός των επιβατικών θέσεων ανά τακτικό δρομολόγιο (εσωτερικού και εξωτερικού) που απώλεσε η Ο.Α. από 1/1/2008 έως 1/5/2008 σε σχέση με το 2007 καθώς και το εκτιμώμενο οικονομικό αποτέλεσμα των απολεσθέντων θέσεων
2. Ακριβής αριθμός εξωτερικών συμβούλων της Διοίκησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της Ολυμπιακής Αεροπορίας που προσλήφθηκαν από 1/1/2008 καθώς και το συνολικό ύψος των αποδοχών τους, με το οποίο επιβαρύνεται η Ο.Α.

Χρειάζεται ΑΙΜΑ

Ο νικος από την Αθήνα μου έστειλε αυτό

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ 20 ΦΙΑΛΕΣ ΑΙΜΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ε΄ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ.

Για ένα κορίτσι που χάθηκε


Αυτό το μήνυμα προέρχεται από την Γαλλία. Βοηθήστε να κάνει τον γύρο του κόσμου. Πότε δεν ξέρεις…
Σας παρακαλώ κοιτάξτε την φωτογραφία δίπλα, διαβάστε το μήνυμα της μητέρας της και στείλτε το μήνυμα αυτό σε όλες τις επαφές σας…

Η κόρη μου 13 ετών, Ashley Flores, χάθηκε εδώ και δύο εβδομάδες.
Εάν στείλετε αυτό το μήνυμα σε όλες τις επαφές σας μπορεί κάποιος να δει αυτό το μικρό κορίτσι. Έτσι ακριβώς συνέβη με το κοριτσάκι του Steven Point το οποίο βρέθηκε γυρνώντας την φωτογραφία της και στην τηλεόραση. Το Internet μπορεί όμως να στείλει αυτό το μήνυμα και πέρα από την θάλασσα, στη Νότια Αφρική, Καναδά κλπ. Σας παρακαλώ στείλτε αυτό το μήνυμα σε όλες τις επαφές σας!!
Με την βοήθεια του Θεού και με τον συναισθηματισμό όλων, η μικρή μου κορούλα θα βρεθεί.
Ζητάω από όλους, εκλιπαρώ όλους να στείλουν αυτό το μήνυμα σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο.
Δεν είναι ακόμη πολύ αργά…
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου:: HelpfindAshleyFlores@yahoo.com

Επισυνάπτω την φωτογραφία της κόρης μου. Όλες οι προσευχές σας είναι σημαντικές και όλες οι προσπάθειες σας είναι αναγκαίες!!
Μόνο 2 λεπτά είναι αρκετά για να στείλετε αυτό το μήνυμα.
Ένα συνέβαινε στο παιδί σας θα κάνατε τα πάντα για μία βοήθεια!!!

Σαν σήμερα 17 Μαΐου 1821, Εμμανουήλ Παπάς


Σαν σήμερα 17 Μαΐου

το 1821
Ο Εμμανουήλ Παπάς, εκτελώντας εντολές της Φιλικής Εταιρίας, συγκεντρώνει τους ηγουμένους όλων των μονών του Αγίου Όρους στις Καρυές, κηρύσσει την Επανάσταση και αναγορεύεται “Αρχηγός και προστάτης της Μακεδονίας”. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η επανάσταση θα συντριβεί και ο ίδιος θα φύγει για την Ύδρα με καράβι, πάνω στο οποίο θα πάθει καρδιακή προσβολή και θα πεθάνει.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

ΤΥΠΟΙ και ΤΟΠΟΙ της Θεσσαλονίκης 1950-1970 Νο 10

10 Χύμα τσιγάρα
Εκεί κάπου κατά την Πέμπτη Γυμνασίου, κάποιοι και λίγο νωρίτερα, άρχιζε το τσιγάρο, όσοι το άρχιζαν. Τα πράγματα βέβαια ήταν αυστηρά στο θέμα αυτό και στο σπίτι και στο σχολείο. Οι καθηγητές έκαναν έφοδο στις τουαλέτες στα διαλείμματα και οι συλλαμβανόμενοι έπαιρναν αποβολή. Ακόμα και έξω αν σ’ έβλεπε καθηγητής να καπνίζεις μπορούσε να σε παραπέμψει στο συμβούλιο των καθηγητών. Η αντικειμενική δυσκολία ήταν ότι δεν μπορούσες να αγοράσεις πακέτο παρ’ όλο που κυκλοφορούσαν και μικρά (10 τσιγάρα), γιατί το χαρτζηλίκι ήταν περιορισμένο, αλλά και πού θα έκρυβες το πακέτο όταν γυρνούσες σπίτι. Το ενδεχόμενο του πακέτου ρεφενέ σκάλωνε στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων, και την λύση έδωσαν οι περιπτεράδες, ειδικά όσοι ήταν κοντά σε σχολεία και μερικοί της Τσιμισκή. Πήγαινες στο περίπτερο ζητούσες 2 Καρέλια Δελφοί, ή Άσσο, ή οτιδήποτε. Ο περιπτεράς άνοιγε ένα πακέτο σου έδινε όσα ζητούσες σε τιμή σαφώς μεγαλύτερη έτσι που το κέρδος του ήταν 50% αυξημένο απ’ ότι αν πουλούσε ολόκληρο το πακέτο κανονικά. Μ' αυτόν τον τρόπο ο καθένας είχε τη δυνατότητα για δυό τρία τσιγαράκια και ήταν όλοι ευχαριστημένοι. Στις μεγάλες φτώχειες αναγκαστικά αγόραζαν τα πολύ φτηνά «Τέλειον Καρέλια» ή «Νο 5 Παπαστράτος» (σκέτα "Στούκας"). Άδεια πακέτα σε καλή κατάσταση μαζευόταν και χρησιμοποιούνταν όταν πήγαιναν Σαββατόβραδο για χορό, για να μη βγάζουν τα τσιγάρα χύμα από την τσέπη μπροστά στα κορίτσια, τα οποία τότε σπανιότατα κάπνιζαν…

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

ΤΥΠΟΙ και ΤΟΠΟΙ της Θεσσαλονίκης 1950-1970 Νο 9


9 Μαίρη Σοΐδου,
Απέναντι από τον Λευκό Πύργο, δίπλα στο Βασιλικό θέατρο, λειτουργούσε λαϊκό (με την έννοια του φτηνού, για τον πολύ κόσμο) κέντρο διασκεδάσεως το «ΠΑΡΚ» με θέαμα βαριετέ. Ορχήστρα, τραγουδιστές και «ντιζέζ» (αδιευκρίνιστο γιατί ο άντρας ήταν τραγουδιστής και η γυναίκα ντιζέζ), κανένας ταχυδακτυλουργός, ζογκλέρ ή φακίρης. Μέρος για τον φτωχόκοσμο, που διασκέδαζε παραγγέλοντας «μπισκοτολούκουμο» (λουκούμι πατημένο ανάμεσα σε δυό μπισκότα), «υποβρύχιο» (η βανίλια κουταλιού) ή «μια πορτοκαλάδα με ΔΥΟ καθαρά» (καθαρά εννοούσαν τα ποτήρια). Εκεί ήταν το βασίλειο της Μαίρης Σοΐδου. Ηθοποιός, τραγουδίστρια, παρουσιάστρια, έπαιζε με τον κόσμο, έλεγε αστεία, άνοιγε κουβέντα ακόμα και μ’ αυτούς που ήταν έξω από την περίφραξη και διασκέδαζαν λάθρα. Ιδιαίτερα αγαπητή δεν υπήρχε περίπτωση να μη την χαιρετήσει άνθρωπος στο δρόμο. Ήταν η ΜΑΙΡΗ τους που τους συντρόφευε και με τις ραδιοφωνικές της εκπομπές.

Άλκης Στέας
Ο αντίλογος της Θεσσαλονίκης στον Αθηναίο Γιώργο – «φίλοι μου αγαπημένοι» - Οικονομίδη. Κονφερασιέ και παρουσιαστής επιπέδου με πιο σοβαρό στυλ, συνδεδεμένος με το φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού για πολλά χρόνια, κιμπάρης με λεπτό αλά Κλαρκ Γκαίημπλ μουστάκι, μαγεύτηκε από τις επαγγελματικές προοπτικές της Αθήνας και μετακόμισε στήνοντας εκεί μια διαφημιστική εταιρία.

Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Ας γελάσουμε λίγο με ΠΑΟΚτσήδικο ανέκδοτο


Το αναδημοσιεύω από το φρόκαλο στο i-apantisi

Δυό Παοκτσήδες συναντούν στον δρόμο ένα φίλο τους.
Ρε συ Γιώργο, του λένε, πού χάθηκες τόσο καιρό;
Ε να, είχα δουλειές...
Δουλειές είχες και πρίν, αλλά τώρα ούτε από τον Σύνδεσμο περνάς. Τί συμβαίνει;
Ξέρετε ρε παιδιά....να....είμαι ερωτευμένος
Ερωτευμένος;!;! Καλά, και οι εκδρομές που κάναμε στα εκτός έδρας, η Τούμπα, τα συνθήματα, τα ντου, η Παοκάρα μας, πάνε όλα αυτά;;
Άστα ρε παιδιά, είμαι πολύ ερωτευμένος, έχω γίνει άλλος άνθρωπος, βλέπω ηλιοβασίλευμα και ριγώ, μυρίζω λουλούδι και κλαίω....
Σώπα ρε μεγάλε, τόσο;;;
Σας λέω άλλος άνθρωπος, να φανταστείτε, γράφω και ποιήματα
Ποιήματα;!;!;!
Ναι ποιήματα, ακούστε το τελευταίο

"Το πρόσωπό σου είναι σαν κρίνο
από τα μάτια σου το δάκρυ πίνω
όλη η φύση ανθίζει για μας
γαμιέται ο θρύλος κι ο Πειραιάς!"

Ανταποκρινόμενος στις προσκλήσεις για αυτόγραφο

Παρά τις προσπάθειες διαφόρων κέντρων να μην στείλουν οι "Άθλιοι" αυτόγραφο, (μέχρι και απεργία στα φορτηγά στήσανε ώστε να μην έρθει το σκάνερ που παρήγγειλα) τελικά ανταποκρινόμαστε φωτογραφίζοντας αυτόγραφο του Ιαβέρη.



για το http://autographcollectors.blogspot.com

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Θα σου κάνω μερικές ερωτήσεις ρε Κωστάκη.




Αν, λέμε ΑΝ, ήσουν σαν τον γυιό μου 9 χρόνια συμβασιούχος στην Ολυμπιακή (ξέρεις, από εκείνους που ΘΑ τακτοποιούσες) κι έπαιρνες τον βασικό, δηλαδή 700 ευρώ με τις αργίες και τα νυκτερινά, κι αυτά για οκτώ μήνες το χρόνο, θα σκεφτόσουν ποτέ να παντρευτείς και να κάνεις οικογένεια; Αν μου πεις «ναι» θα το δεχτώ με την προϋπόθεση ότι δεν θα μου πεις άλλο ψέμα. Έστω λοιπόν ότι εύρισκες και μια κοπέλα που έπαιρνε κι αυτή τα ίδια και παντρευόσαστε (η μαλακία δεν έχει όρια), θα κάνατε παιδί; Όχι δύο, ΕΝΑ θα κάνατε; Μη πείς «ναι» γιατί δεν είσαι τόσο μαλάκας όσο το 54% που σε θεωρεί τον καταλληλότερο για ....... Ας πούμε όμως ότι με κοροϊδεύεις και λες «ναι», ποιος θα το μεγάλωνε το παιδί ρε Κωστάκη; Ή η γυναίκα σου θα ‘πρεπε να σταματήσει να δουλεύει, ή το ένα εφτακοσάρι θα πήγαινε στους παιδικούς σταθμούς και στις άλλες ανάγκες του μωρού. Και στις δύο περιπτώσεις, στερήσεις, φτώχεια (έχεις κάνει φτωχός;) γκρίνια και στο βάθος διαζύγιο. Ποιός νοιάζεται όμως για κάτι τέτοια; Πώς θα λυθεί το δημογραφικό όταν ο Έλληνας δεν μπορεί να συντηρήσει ούτε τον εαυτό του; Στο ξαναλέω, στην ηλικία που είναι τώρα τα παιδιά μου, εγώ είχα ήδη τετραμελή οικογένεια, ενώ αυτά είναι υποχρεωμένα να ζούν ακόμα με τους γονείς τους. Εσείς κοιτάξτε το προσωπικό σας συμφέρον και του μαγαζιού σας, κι όλα τα’ άλλα να πα να …..(ξέρεις τώρα). Κι αν δεν κατάλαβες τι θέλω να πω, ΕΙΣΤΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ…ΟΛΟΙ!




για τους "Άθλιους"


Γιάννης Αγιάννης


προσυπογράφει και ο Ιαβέρης

ΤΥΠΟΙ και ΤΟΠΟΙ της Θεσσαλονίκης 1950-1970 Νο 8

8 Σαλώμη
Ψευδώνυμο ενός ομοφυλόφιλου του οποίου το πραγματικό όνομα δεν ήξερε κανείς. Εξαιρετικά ωραίο παιδί με ανδρικά ρούχα αλλά γυναικείο μακιγιάζ που μάλλον τον ασχήμαινε, δεν δεν προκαλούσε αλλά δεν περνούσε και απαρατήρητος. Δεν πτοήθηκε ποτέ από το ξεφωνητό που έπεφτε όταν περνούσε από στέκια νεολαίας ή γιαπιά οικοδομών, ούτε απάντησε ποτέ. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ήταν μια γριά ζαρωμένη και ως εκ τούτου ζηλιάρα αδελφή, η «Στελλίτσα», που τον κακολογούσε και τον καταριότανε όπου βρισκόταν.
για τους "Αθλιους"

Ιαβέρης

Λάϊκα
Πόρνη της κακιάς ώρας που εκδιδόταν σε υπαίθριους χώρους στα Λαδάδικα σε απελπισμένους. Ηλικιωμένη και κακάσχημη κυκλοφορούσε με μια τσάντα γεμάτη από τα κέρματα που ήταν τα «μεροκάματα». Το παρατσούκλι «Λάϊκα» της το είχε κολλήσει η πιάτσα από το όνομα της σκυλίτσας που είχαν στείλει οι Ρώσοι στο διάστημα, αλλά στην περίπτωσή της παρέπεμπε στο επάγγελμα. Μια τραυματική εμπειρία είχε (ο Γιάννης Αγιάννης) με την Λάϊκα, όταν αργά ένα βράδυ αυτή περνούσε έξω από το «Πτι Παλαί». Μόλις βρέθηκε δίπλα του κάποιος γαύγισε. Η Λάϊκα το ‘πιασε το υπονοούμενο και γυρνώντας απότομα τού ‘φερε την τσάντα της στο κεφάλι. Ζαλίστηκε, πρέπει να είχε μέσα πολλά μεροκάματα …
Είπα να επέμβω, αλλά το καλοσκέφθηκα και δεν...


για τους "Άθλιους"

Ιαβέρης

Η ΕΡΤ "τελείωσε" τις εκπομπές του Στέλιου Κούλογλου

Η φίλη ange-ta με ενημέρωσε και φυσικά δεν μπορώ να το κρατήσω μόνο για μένα.
Με επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΡΤ την Δευτέρα 12-5, ανακοινώνει τη λήξη της συνεργασίας της με τον δημοσιογράφο. Αναλυτικά η ΕΡΤ αναφέρει:«Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές "Θεματική Βραδιά" και "Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα". Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»Στη συνάντηση ο κ. Παναγόπουλος είπε στον κ. Κούλογλου ότι η συνεργασία με την εκπομπή δε θα συνεχιστεί επειδή απλά… «δεν του αρέσει».Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης αυτής εξηγεί καλύτερα η επιστολή που προηγήθηκε και εστάλη από τον Στέλιο Κούλογλου προς το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ:ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ- ΕΡΤKύριε Γόντικα,Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.
9-5-2008
Μετά τιμής,
Στέλιος Κούλογλου.
Η ανακοίνωση του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα στην ιστοσελίδα της εκπομπής.Για να εκφράσετε την άποψη σας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΡΧΣ: www.rwf.gr
Για τους "Αθλιους"
Γιάννης Αγιάννης

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Με αφορμή την τρέχουσα απεργία...

Μερικές φορές δεν μπορώ να μη μπω σε σκέψεις μ' αυτά που μου λέει ο Ιαβέρης.
Τα παραθέτω.
"Τι κόλπα είναι αυτά με μερικές απεργίες σαν αυτή των ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ φορτηγών Δ.Χ. αυτοκινήτων και βυτιοφόρων; Κάνουν οι διάφοροι κλάδοι εργαζομένων γιατί έχουν αιτήματα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και καλύτερες αμοιβές, κάνουν τώρα και τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ; Γιατί αφεντικά στη δουλειά τους είναι οι ιδιοκτήτες, και δεν φαντάζομαι να πληρώνουν μεροκάματα στους οδηγούς υπαλλήλους τους όσο κρατάει η απεργία ΤΟΥΣ. Ύστερα, εγώ ξέρω οτι όταν κάνεις απεργία έχεις σαν στόχο αυτούς από τους οποίους διεκδικείς κάτι. Έχουν την εντύπωση οτι ιδρώνει κανένας υπεύθυνος επειδή αυτοί κάνουν απεργία; Μόνο οι καθημερινοί άνθρωποι υφίστανται τις συνέπειες και μερικοί μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ύστερα αυτό το φασόλι με τους αποκλεισμούς που το ξεκίνησαν οι αγρότες, που διεκδικώντας καλύτερες τιμές για το βαμβάκι, ας πούμε, απαγόρευαν εμένα, εσένα, όλους να πάμε από το ένα μέρος στο άλλο, πόσο δίκαιο είναι; Δηλαδή αν κάνουν απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πάνε να αποκλείσουν την είσοδο στις ιδιωτικές κλινικές; Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ θα πάνε να κλείσουν τα λιμάνια; Οι της Ολυμπιακής θα καταλάβουν τη ΔΕΗ; Δεν το καταλαβαίνω με ποιά λογική αποκλείουν τα διυλιστήρια. Έχεις απεργία κύριε; Ωραία, η αγορά θα υποστεί τις συνέπειες της μη ομαλής διακίνησης καυσίμων, τα Ι.Χ. φορτηγά όμως από που κι ως πού τα εμποδίζεις να διακινήσουν τη μικρή έστω ποσότητα καυσίμων που μπορούν; Δεν το καταλαβαίνω..."
Αυτά μου έλεγε ο Ιαβέρης.
Δεν μπόρεσα να του απαντήσω, αν κανείς μπορεί, εδώ παρακάτω στα σχόλια...

ΤΥΠΟΙ και ΤΟΠΟΙ της Θεσσαλονίκης 1950-1970 Νο 7

7 Παγκρατίδης ο «Δράκος»
Ο άνθρωπος που έγινε το επίκεντρο μιας μακράς διαρκείας αναστάτωσης της Θεσσαλονίκης. «Δράκος» είχε χαρακτηρισθεί από τον Τύπο ο δράστης σειράς επιθέσεων με σεξουαλικά κίνητρα σε διάφορα μέρη της Θεσσαλονίκης από την Μίκρα μέχρι το Σεΐχ Σού, κάποιες από τις οποίες είχαν τραγικά αποτελέσματα. Η πόλη ήταν ανάστατη, κάθε βράδυ στα αστυνομικά τμήματα προσήγοντο δεκάδες υπόπτων και τελικά προσήχθη και ο Αριστείδης Παγκρατίδης επειδή συνελήφθη να προσπαθεί να μπεί σε κοιτώνα ορφανοτροφείου θηλέων στην Τούμπα. Είχε και βεβαρημένο παρελθόν, δούλευε περιστασιακά, είχε «ύποπτες» παρέες, κάποια (όχι όλα) από τα επιζήσαντα θύματα του «δράκου» τον αναγνώρισαν και ο τότε αστυνομικός διευθυντής Νίκος Μουσχουντής που είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση «θέμα τιμής» τον τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί και τον παρέπεμψε. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε πίσω από τις φυλακές Επταπυργίου με τυφεκισμό. Οι τελευταίες του λέξεις ήταν προς την μάνα του που παρακολουθούσε γονατισμένη, «Μανούλα μου γλυκειά είμαι αθώος». Πολλά γράφτηκαν και περισσότερα συζητήθηκαν αργότερα και διαμορφώθηκε μια γνώμη ότι ο Παγκρατίδης ήταν «θύμα».
Γιάννης Αγιάννης
Υ.Γ. Πάντως οι επιθέσεις σταμάτησαν.
Ιαβέρης

Σαν σήμερα 12 Μαΐου 1821, 1822, Βαλτέτσι, Ύδρα, Σούλι



Σαν σήμερα 12 Μαΐου


το 1821
Η μάχη στο Βαλτέτσι. Οι Έλληνες υπό τους Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα, Ηλία και Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, νικούν τις δυνάμεις του Μουσταφάμπεη, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την άλωση της Τρίπολης. Η μάχη, που διήρκεσε 23 ώρες, είναι η πρώτη κατά την οποία οι Έλληνες αγωνίστηκαν με σχέδιο και οργάνωση. Οι Τούρκοι άφησαν στο πεδίο της μάχης 600 νεκρούς και άφθονα λάφυρα και πολεμοφόδια.
Η νίκη στο Βαλτέτσι σταθεροποίησε το μέτωπο στον Μωριά και συντήρησε το επαναστατικό πνεύμα των Ελλήνων και δίκαια χαρακτηρίστηκε “ακρογωνιαίος λίθος” της εξόρμησης για την ελευθερία.
την ίδια μέρα
Πραξικόπημα στην Ύδρα και ανατροπή του Αντώνη Οικονόμου. Επικρατούν οι πρόκριτοι και οι καπεταναίοι.
το 1822
Ο Χουρσίτ Μεχμέτ πασάς κυριεύει τα χωριά του Σουλίου, εκτός από το Αυαρίκο και την Κιάουρα που παραμένουν στον έλεγχο των Σουλιωτών.

Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Ημερίδα για την Γενοκτονία των Ποντίων

Πήρα με e-mail την παρακάτω πρόσκληση και την δημοσιεύω όπως μου ζητήθηκε.
Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω.

Αξιότιμοι κύριοι,

Θα θέλαμε να σας καλέσουμε όλους στη Διεθνή Ημερίδα με θέμα «Τρεις Γενοκτονίες, Μια Στρατηγική» που θα αφορά τα θέματα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και θα λάβει μέρος στην Κομοτηνή στις 24 Μαΐου 2008.

Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται μια τέτοια εκδήλωση και έχουμε την τιμή να την φιλοξενήσουμε στην Κομοτηνή. Οι ομιλητές θα είναι εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο και είναι καθήκον όλων μας να παραβρεθούμε.

Στο site www.Pontian-Genocide.org μπορείτε ήδη να δείτε τις βασικές πληροφορίες και το πρόγραμμα της Ημερίδας και σύντομα θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Παρακαλούμε θερμά να προωθήσετε άμεσα αυτό το μήνυμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους γνωστούς και φίλους σας και με κάθε δυνατό τρόπο:@ Κάντε προώθηση αυτό το μήνυμα σε όλες τις email διευθύνσεις από το Βιβλίο Διευθύνσεών σας,@ Δημοσιεύστε αυτό το μήνυμα ή την αναγγελία της Ημερίδας στα blogs σας,@ Βάλτε link στις ιστοσελίδες σας,@ Ειδοποιήστε όλους γνωστούς και φίλους σας,@ και τέλος, μην παραλείψετε να παραβρεθείτε στην Ημερίδα!

Είναι προσωπικό χρέος του καθενός μας!

Πληροφορίες και πρόγραμμα Ημερίδας:Web site: http://www.pontian-genocide.org/Facebook group:http://www.facebook.com/group.php?gid=14976813066Facebookevent: http://www.facebook.com/event.php?eid=16473440657

Με εκτίμηση,Οργανωτική Επιτροπή

www.Pontian-Genocide.org

Σας θυμίζει κάτι το βιντεάκι;

Περί της (συγκεκριμένης) απεργίας...

Όταν απεργούν μισθωτοί και μεροκαματιάρηδες, κάτι τρέχει. Όταν απεργούν αφεντικά, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Εδώ δεν απεργούν οι οδηγοί, απεργούν οι ιδιοκτήτες. Οπότε;

Αναμνήσεις; ΟΧΙ σήμερα... μόνο ενοχές.


Διακόπτω για μια μέρα τη σειρά «ΤΥΠΟΙ και ΤΟΠΟΙ της Θεσσαλονίκης 1950-1970», γιατί θέλω να εξομολογηθώ λίγες από τις αμαρτίες μου… Χθες βράδυ ξενυχτήσαμε με το Ιαβέρη διαφωνώντας, σχεδόν μαλώνοντας για ένα ντοκιμαντέρ που είχαμε δει στο ΣΚΑΪ. Είχε να κάνει με το λεγόμενο «Παλαιστινιακό πρόβλημα». Και μόνο ο χαρακτηρισμός της ιστορίας αυτής σαν «πρόβλημα», είναι ύβρις προς τον πολιτισμό μας. Δεν μπορεί η επί δεκαετίες τραγωδία εκατομμυρίων ανθρώπων να χαρακτηρίζεται «πρόβλημα». Θυμήθηκα όταν στα πρώτα χρόνια της δράσης της «Αλ Φατχ» που οι καταλήψεις και ανατινάξεις αεροσκαφών πρωτόκαναν την εμφάνισή τους, η αγανάκτηση της κοινής γνώμης στη Δύση «για τον θάνατο αθώων επιβατών» εκφραζόταν με όλους τους τρόπους και με όλα τα μέσα. Οι Παλαιστίνιοι τότε απαντούσαν ότι «εφ’ όσον η Δύση ανεχόταν αυτά που γινόταν στην Παλαιστίνη, κανείς δεν εδικαιούτο να επικληθεί αθωότητα. Ήταν όλοι συνένοχοι».
Ο Ιαβέρης με την αγκύλωσή του σε κάθε τι «νόμιμο» υποστήριζε ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμύνεται και συχνά να επιτίθεται προκειμένου να προασπίσει την ασφάλεια της χώρας και των κατοίκων της. Κάθε τόσο του φώναζα:
«Για ποια χώρα και ποιούς κατοίκους μιλάς, ήρθαν ξαφνικά με τις πλάτες των Εγγλέζων και είπαν ότι αυτό το μέρος τους το είχε τάξει ο Θεός και πιά θα λέγεται κράτος του Ισραήλ». Δεν είμαι εγώ βέβαια που θα ορίσω ποια χώρα θα είναι πού, ένοιωσα όμως ότι ήμουν εγώ παρών και δράστης σε δυό σκηνές του φιλμ που με κουρέλιασαν.
Στην πρώτη, Ισραηλινοί στρατιώτες κρατούσαν τεντωμένα τα χέρια ενός παιδιού 15,16,18 χρόνων κι ένας άλλος τα έσπαζε με μια βαρειά πέτρα. Ήταν μια εκδοχή του Μωσαϊκού νόμου που συχνά εφάρμοζαν σε βάρος των παιδιών που πετροβολούσαν τους «κατακτητές». Πέτρα αντί πέτρας…
Στην δεύτερη, ένα κοριτσάκι 7-8 χρόνων μιλούσε μπροστά στην κάμερα για τα ρούχα τους που τα κατέστρεψαν, τα σκουλαρίκια και τα δαχτυλίδια της μητέρας της που δεν μπορούσε πιά αυτή (η μικρή) να τα χαρεί όπως και τα γυαλιά που της είχε πάρει ο πατέρας της, για τις κούκλες της που βρωμούσαν αέρια, για το φαΐ που δεν είχε. Κι έβγαζε μια αγανάκτηση, που τρόμαζες στη σκέψη του τι θα γίνει αυτό το κορίτσι όταν και αν προλάβει να μεγαλώσει. Και τι παιδιά θα έκανε και θα μεγάλωνε αν κάποτε γινόταν κι αυτό, και τρόμαζες γιατί ήξερες ότι θα ισχύσει αυτό που ο πρώην πνευματικός του κυρίου Ομπάμα είπε, και σύγχυσε και τον υποψήφιο κύριο πρόεδρο και την κοινή γνώμη της χώρας του. «Τα βλέπεις ρε, τα βλέπεις;» ρωτούσα ξεψυχισμένα τον Ιαβέρη και θαρρώ πως διέκρινα το συνήθως παγωμένο του βλέμμα να ψιλολιώνει. Κι επειδή ούτε καπνίζει ούτε πίνει, πίστεψα για μια στιγμή ότι με ζήλευε που είχα ντουμανιάσει το δωμάτιο κι άδειαζα το ένα ποτήρι πίσω απ’ τ’ άλλο. Κι εγώ τι κάνω για όλα αυτά και τα χιλιάδες άλλα που συμβαίνουν στον πλανήτη; Καπνίζω και πίνω όπως όταν χάνει η ομάδα μου; Θυμώνω και βρίζω όπως για τόσα και τόσα της καθημερινότητας; Διακόπτω τις δημοσιεύσεις για γλυκανάλατες αναμνήσεις και δημοσιεύω το σημερινό; Σώπα ρε μεγάλε! Τι συμπονετικός που είμαι;

ΤΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ!!!

Σαν σήμερα 11 Μαΐου, 330, 1771

Σαν σήμερα 11 ΜΑΪΟΥ
το 330
Γιορτάζονται στην Κωνσταντινούπολη, τα επίσημα εγκαίνια της Πόλης,κατά τα πρότυπα της πανάρχαιας τελετής του Πολισμού. Οι γιορτές κράτησαν 40 μέρες.
το 1771
Γεννιέται η Λασκαρίνα Πινότση, που θα γίνει περισσότερο γνωστή με το μελλοντικό της επίθετο “Μπουμπουλίνα”. Η μάνα της Σκεύω, την γέννησε μέσα σε τούρκικη φυλακή της Πόλης, κατά την διάρκεια επίσκεψης στον άντρα της Σταυριανό, που ήταν φυλακισμένος για την συμμετοχή του στα Ορλωφικά.


Σαράντα χρόνια μετά, η Μπουμπουλίνα, που πήρε αυτό το όνομα από τον δεύτερο άντρα της τον Μπούμπουλη, μητέρα επτά παιδιών και δύο φορές χήρα, είναι κληρονόμος μεγάλης περιουσίας σε πλοία, μετρητά και ακίνητα, περιουσία την οποία αυξάνει, ενώ αργότερα ναυπηγεί και τρία δικά της πλοία.
Τρία χρόνια πριν την Επανάσταση θα έρθει σε επαφή με τους Φιλικούς και θα μυηθεί στην Φιλική Εταιρία. Είναι η μόνη γυναίκα που μυήθηκε στον χαμηλότερο βαθμό μύησης, καθόσον οι γυναίκες δεν γίνονταν δεκτές από τους φιλικούς.
Μέσα στο 1820 τελειώνει στις Σπέτσες τη ναυπήγηση του πλοίου της «Αγαμέμνων», το οποίο ήταν κορβέτα μήκους 75 μέτρων με 18 μεγάλου βεληνεκούς κανόνια. Το καράβι αυτό, μετά τον θάνατο της Μπουμπουλίνας μετονομάσθηκε σε "Σπέτσες" και αποτέλεσε την ναυαρχίδα του νεοσυσταθέντος από τον Καποδίστρια κρατικού στόλου.
Σήμερα το πολεμικό ναυτικό τιμά την Μπουμπουλίνα δίνοντας το όνομά της στη φρεγάτα
της φωτογραφίας. Στον θυρεό της φρεγάτας απεικονίζεται η ηρωίδα.






Σάββατο 10 Μαΐου 2008

ΤΥΠΟΙ και ΤΟΠΟΙ της Θεσσαλονίκης 1950-1970 Νο 6

6 Αγγελόπουλος
Μικρό όνομα άγνωστο. Έμενε πίσω από το Πειραματικό σχολείο και στον τοίχο του σπιτιού του έβλεπε κανείς τον Βυζαντινό θυρεό και την φράση «Κατ’ ευθείαν απόγονος των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου». Κυκλοφορούσε με μαύρη μπέρτα και ημίψηλο και πάντα στις προεκλογικές περιόδους έβγαζε πολιτικούς λόγους, συγκεντρώνοντας γύρω του αργόσχολους και χαβαλέδες. Η μεγαλύτερη στιγμή της «καριέρας» του ήταν όταν σε μια προεκλογική περίοδο ο Γιάννης Βελίδης τον έστειλε αεροπορικώς στην Αθήνα και τον γύρισε με την επόμενη πτήση οργανώνοντας υποδοχή στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια άφιξη μπροστά στο «Ντορέ» με παϊτόνι. Το αναμένον πλήθος ζητωκραύγαζε ενώ οι κλακαδόροι τον σήκωναν στους ώμους. Αυτός φανερά συγκινημένος αρκέστηκε να πεί «φίλοι μου ο Λαός μίλησε, η μάχη εκρίθη» και ο Βελίδης φοβούμενος μη του πάθει τίποτα τον έστειλε στο σπίτι με ταξί πίσω από το οποίο έτρεχαν για ένα διάστημα κάποιοι νεαροί φωνάζοντας Α-γγε-λόπουλος, Α-γγε-λόπουλος…

Σαν σήμερα 10 Μαΐου, Ρήγας, Καραολής, Δημητρίου




Σαν σήμερα 10 Μαΐου
το 1798
Η Αυστριακή αστυνομία η οποία είχε συλλάβει τον Ρήγα Φεραίο και τους συντρόφους του, τους παραδίδει στον Τούρκο διοικητή του Βελιγραδίου ο οποίος τους φυλακίζει στον πύργο Νεμπόϊσα.
το 1825
Οι πολιορκημένοι στο Μεσολόγγι κάνοντας έξοδο, επιτίθενται αιφνιδιαστικά στους πολιορκητές τους και τους προκαλούν βαρειές απώλειες. Στη συνέχεια επιστρέφουν, έχοντας πάρει πολλά όπλα και πυρομαχικά από τους αντιπάλους.
το 1925
Η Μ. Βρετανία ανακηρύσσει την Κύπρο αποικία του Βρετανικού Στέμματος.
το 1956
Απαγχονίζονται στη Λευκωσία, οι συλληφθέντες από τους Άγγλους, αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Μιχάλης Καραολής και Αντρέας Δημητρίου.